700 aktiva i protest efter OS-skandalen

Annika Schleu med hästen Saint Boy i somras.
Foto: Frank Hoermann / SVEN SIMON / TT NYHETSBYRÅN
Annika Schleu med hästen Saint Boy i somras..
Foto: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON VIA WWW.I / IMAGO IMAGES/SVEN SIMON WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Efter sommarens skandalbilder lämnades en motion in för att plocka bort hästhoppningen från den moderna femkampen.

Men nu går uppemot 700 aktiva emot förslaget – och vill få ordföranden för disciplinens förbund utbytt, enligt L'Équipe.

Det har sedan tidigare aviserats att hoppningsdelen i grenen modern femkamp, som även innehåller fäktning, simning och löpning inklusive luftpistolsskytte, kan vara på väg bort från OS-programmet.

Röster höjdes nämligen redan under sommarens OS i Tokyo efter att bilder på tyskan Annika Schleu blivit uppmärksammade. Hon syntes då piska hästen Saint Boy flertalet gånger vid ett hinder på uppmaning av sin tränare Kim Raisner.

– Jag försökte men han ville inte. Jag började bara gråta, jag insåg att han inte skulle försöka och det var därför jag grät. Jag kände att hästen saknade självförtroende. Jag försökte mitt bästa, sade Schleu till Tagesspiegel.

Raisner skickades därefter hem från de olympiska spelen och det tyska ridsportsförbundets ordförande riktade stor kritik mot tävlingsformen. Allt för att skydda så väl ryttare som hästar med tanke på att ryttarna får en häst tilldelad till sig och kort förberedelsetid inför tävlingarna.

Vill få ordföranden utbytt

Tidigare i november kom sedan uppgifter om att just hoppningsdelen i den moderna femkampen var på väg att plockas bort från grenen lagom till OS i Los Angeles 2028. Något som det tyska ridsportsförbundet ska ha lämnat in en motion om.

Nu rapporterar franska L'Équipe att uppemot 700 aktiva inom den moderna femkampen enats för att gå emot beslutet. Målet är att få grenens egna förbund att helt enkelt rösta emot motionen som ska finnas hos det internationella ridsportförbundet.

Allt för att gruppen vill ha kvar hoppningsdelen av grenen på OS-programmet.

Gruppen ska också ha uppmanat till att rösta emot omvalet av det moderna femkampsförbundets ordförande Klaus Schormann.

TV: Peder Fredricson om OS-silvret

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.