Rickardsson: "Stolt att någon imiterat mig"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jens L'Estrade

Tony Rickardsson är en Idrottsgalans allra största profiler.

Mycket på grund av framgångarna han hade under karriären.

Men även en hel del på grund av Robert Gustafssons klassiska imitationer.

– När jag satt bredvid prinsessan Lilian ett år hade hon inte en aning om vem han imiterade så jag fick viska till henne; "jag tror att det är mig det handlar om", säger Tony Rickardsson till SportExpressen.se.

1994, 1998, 1999, 2001, 2002 och 2005.

Det är åren då Tony Rickardsson, 42, var bäst i världen på speedway.

Men trots de sex VM-titlarna och diverse andra framgångar överröstes aldrig stjärnan med priser på Idrottsgalan.

Omtalade imitationer

Det låg till grund för komikern Robert Gustafssons omtalade imitationer. Vid tre tillfällen dök han upp som "Tony Rickardsson" och konstaterade att "jag är inte bitter".

– Det var jätteroligt, jag har varit väldigt stolt över att någon har velat imitera mig. Det känns som en stor grej. Men det är många som kanske inte är så idrottsintresserade som kommer fram och säger "det är ju du som aldrig vann någonting". Då är det Roberts imitationer de tänker på, säger Tony Rickardsson och skrattar.

Han har förstört ditt rykte alltså?

– Haha, ja precis.

Alla hade kanske inte haft lika lätt att ta det och bjuda på sig själv som du. Var det enkelt för dig?

– Livet handlar om att ge och ta. Tittar man på vad Robert sa så tyckte han ju att det var tråkigt att motorsporten fick så få priser. Det var ju en friidrottsgala där ett tag och en del andra sporter kom i skymundan. Som representant för en mindre sport var man tvungen att vinna VM fyra-fem gånger för att ens få komma till Idrottsgalan. Det var lite märkligt. Nu är det fler sporter som är representerade i kommittén.

"Ett erkännande"

Och i den kommittén återfinns numera bland annat Tony Rickardsson.

Han har ännu inte lämnat in sina röster inför måndagens idrottsgala, men han kommer självklart att vara på plats i Globen.

– Jag tycker att det är himla kul att träffa gamla kompisar. Man har mycket kontakter inom andra sporter och det är nästan roligare att gå efter karriären. Det är väldigt avslappnat, säger han.

Du vann ju Jerringpriset 2005 - hur mycket betyder det?

– Det är pricken över i:et liksom. Det är sådant som man alltid kan bära med sig som idrottsman. Alla vill ju först och främst bli bäst i världen, men det här blir som ett ytterligare erkännande.

Kontakt med kungafamiljen

På Idrottsgalan finns inte bara kända idrottare.

Även representanter från kungahuset brukar vara på plats.

I år blir det visserligen ingen representant, men Tony Rickardsson har stor erfarenhet av att kallprata med kungligheter.

– Jag har haft tur och fått sitta vid honnörsbordet vid flera tillfällen. En av de trevligaste gångerna var när jag hade prinsessan Lilian vid min sida. Då hade vi väldigt kul.

Vad sa hon när Robert Gustafsson kom in och imiterade dig?

– Haha, hon hade ingen aning om vem det var han imiterade så jag fick viska till henne; "jag tror att det är mig det handlar om". Hon var öppen och rolig och vi kom bra överens. Jag är rojalist själv och tycker om vår kungafamilj. Så visst känns det extra kul när man får sitta vid deras bord, säger han.

Men det är inte så att man har kontakt efteråt, va?

– Jo, det har jag haft.

Jaha, får man fråga med vem?

– Med flera faktiskt, men mer säger jag inte.

Vill ändra systemet

Nu har Tony Rickardsson lämnat idrotten.

Han arbetar sedan några år tillbaka på Swedish Match som områdeschef för Öst- och Centraleuropa. Han trivs med jobbet, men har fortfarande mycket tankar om svensk speedway.

– Svenskarna gör ju det bra, men jag tycker att man borde göra radikala förändringar i seriesystemet. Klubbarna drivs och styrs av så många olika regler som inte passar in i det ekonomiska system som vi lever i. Man kan bara bygga lag kortsiktigt för ett år i taget och man får inte något längre perspektiv på det. Det är dåligt för ungdomsverksamheten och när alla lag har ekonomiska problem så är det något som är fel. I dagens system anpassar man reglerna efter de sämsta klubbarna för att jämna ut. Vi behöver ett helt nytt regelsystem.

Du har mycket tankar och åsikter - du skulle inte vilja jobba inom svensk speedway och bidra?

– Självklart har man haft tankar på det, men jag har aldrig fått något bra jobberbjudande.

Vore det inte naturligt att ringa dig med tanke på att du har sex VM-guld i sporten och är en av Sveriges mest framgångsrika idrottare?

– Det kan man väl rama in lite som svensk speedway.

Är du besviken?

– Nej. När jag skulle sluta ville jag göra något helt annat, men sedan under årens gång lär man sig nya saker. Man får nya erfarenheter och så. Då får man ju en idé om hur det borde rattas.

Så om de skulle ringa nu så skulle du lyssna?

– Haha, absolut. Absolut, säger Tony Rickardsson.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.