Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En stor besvikelse för fotbollsfamiljen”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bartosz Grzelak
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Regeringen förlänger restriktionerna gällande publik på svenska idrottsarenor med ytterligare två veckor.

Det innebär att det fortsatt enbart får vara åtta personer på läktarna. Först den 1 juni blir det möjligt mer publik – upp till 500 personer.

– Smittspridningen är kvar på alldeles för hög nivå och belastningen på vården är alldeles för hög, säger statsminister Stefan Löfven (S).

– Det är inte acceptabelt. Jag är frustrerad och besviken, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll till TT. 

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) säger:

– En stor del av kultur- och idrottsupplevelser, religionsutövning och annat har påverkats kraftigt av den hårda begränsningen på åtta personer. I dag har vi fattat beslut om att anpassa begränsningarna från och med 1 juni så att hänsyn kan tas till de olika verksamheterna, säger hon.

– Vi har infört olika deltagartak beroende på om evenemangen genomförs utomhus eller inomhus. Beslutet innebär justeringar som gör det möjligt att genomföra arrangemang på ett smittsäkert sätt.

Olika regler inom- och utomhus

De regler för publik som föreslogs för en tid sedan är alltså de regler som nu beslutats om av regeringen. Det innebär att inomhusarrangemang får ha 50 personer i publiken, om anvisade sittplatser finns. Annars tillåts bara åtta personer.

För utomhusarrangemang gäller 100 personer i publiken utan sittplats, och 500 med sittplats, exempelvis fotbollsmatcher på stora arenor.

För utomhusarrangemang som orientering, löpning och segling tillåts 150 personer.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger också att man beslutar om lättnader för idrottande barn som från och med den 1 juni ska kunna åka på läger och deltaga i mindre cuper både utomhus och inomhus.

Bartosz Grzelak: ”Jag är besviken”

AIK:s tränare Bartosz Grzelak är besviken på beskedet:

– Jag har en stor respekt för pandemin, jag har nära och kära som drabbats av pandemin, men jag upplever att det är ett beslut som hade kunnat vara annorlunda om man såg till vad fotbollen är beredd att göra för att öppna upp för publik.

Han fortsätter:

– Ikväll ska jag kolla på Djurgården-Östersund och när man ska gå in på Tele2 arena så är det handsprit, hälsodeklarationer och allt. Sedan åkte jag till Ikea dagen efter och det var hela havet stormar. Jag är besviken att man inte ser fotbollens stora ansträngningar, det är en stor besvikelse för fotbollsfamiljen.

Grzelak får medhåll av Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll. Enquist är milt uttryckt förbannad. 

– Man säger att man har tagit fram en pandemilag för att få mer träffsäkra restriktioner och sedan säger man att man inte kan införa dem förrän smittan har gått ned. En träffsäkerhet i restriktionerna måste väl kunna införas oavsett smittskyddsläge. Snart har hela svenska folket börjat förstå hur orimligt det varit med åtta personer på våra jättearenor. Och ända kan man inte korrigera det förrän smittan har gått ned till en väldigt låg nivå. Den här träffsäkerheten ska vi kunna förvänta oss oavsett smittläget. Att vi har störst smittspridning i Europa beror definitivt inte på att vi har stoppat barn- och ungdomsfotboll, tävlande utomhus och publik utomhus. Där ligger vår frustration att man, efter så lång tid, ännu inte kommer med något som är genomtänkt, säger Mats Enquist till TT. 

Mats Enquists ilska mot FHM

TT: Du tycks inte ge mycket för regeringens och Folkhälsomyndighetens definition av ”träffsäkert”?

– Nej, inte i dag. Det finns rätt mycket kvar att diskutera vad som ska hända den 1 juni. Ska du ha en träffsäker reglering måste du titta på de olika verksamheterna. Ta förbudet för barn- och ungdomar att tävla. Det finns ingen evidens som vi känner till – och vi kan vår verksamhet – att smittspridning skulle ske just när man tävlar i fotboll och ändå har man stängt ned det. Sedan öppnade man upp för en match i veckan varpå ett tiotal regioner genast stängde den möjligheten och hänvisade till att det blir mycket resor. Men vi reser ju inte så. Barn- och ungdomsserier, liksom lägre divisioner för vuxna är till största delen lokala serier.

TT: Är det fortfarande så, enligt din mening, att ansvariga politiker och myndigheter inte lyssnar till era argument?

– De har tagit till sig fragment och det väldigt sent, men det är fortfarande massvis med konstigheter, säger Enquist.

Han nämner bland annat taket på 500 åskådare.

– Det är väldigt svårt för oss att begripa. Vi har kapacitet att ta in betydligt fler utan att det uppstår trängsel på arenan eller i samhället. Ändå väljer man den siffran samtidigt som man pratar om att tio procent är en bra gräns i andra sammanhang. Tio procent skulle innebära 5 000 åskådare på Friends arena.

TT: Kan det vara en brist på tillit? Att ni inte anses klara att smittsäkert hantera att ta in tio procent av arenakapaciteten?

– Jag tror att det mer handlar om fördomar och att man inte har lyssnat och har kunskapen. I stället får man höra den här typen av svepande uttalanden om att Skansen har fler ingångar än Friends, vilket för övrigt inte stämmer.

TT: Kan man tolka besluten som att regeringen inte vågar ge er det ansvar ni vill ta?

– Ja, och jag vet inte varför. Apropå ge ansvar så kan du gå in på valfritt köpcentra, där man vidtagit vissa åtgärder, men det är fortsatt så att på stora gallerior och i kollektivtrafiken är det en otrolig trängsel – och det är inomhus. Av respekt till hela svensk folket bordet man i stället kanske titta på var restriktionerna är för lindriga.

TT: Hur kan ni gå vidare?

– Ärligt talat, jag vet inte. I och med att vi blev nedstängda genom ordningslagen är det ingen som vågar öppna. Det beror på att det är politiskt svårt. Jag skulle vilja se de här träffsäkra besluten snart. Det är hög tid.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.