Foto: Bryn LennonFoto: Bryn Lennon
 Foto: Bryn Lennon

Raseri efter sexistisk kampanj för tävling

Publicerad

Cykelårets mest kontroversiella kampanj är här.

Arrangörerna bakom världscuploppet E3 Harelbeke har låtit en kvinnlig rumpa i färd med att bli nypt pryda sitt senaste PR-utskick – vilket har väckt ilska på de sociala medierna.

"Vi har inte kommit någonstans", skriver cykeljournalisten Laura Meseguer på Twitter.

Peter Sagans andraplats i Flandern runt blev snabbt överskuggat av hans beteende på prisceremonin efteråt.

23-åringen passade på när en av kvinnorna vid podiet vände ryggen till och nöp henne i rumpan samtidigt som han sköt ett leende åt publiken. Slovaken blev senare unisont utdömd för tilltaget – och tvingades be om ursäkt.

– Det var inte min intention att vara respektlös mot kvinnor på podiet i dag. Det var bara på skoj. Beklagar om någon illa vid sig, skrev Sagan på Twitter.

"Vem nyper i Harelbeke?"

Snart två år senare har händelsen återigen blivit aktuell – genom en PR-kupp. De belgiska arrangörerna bakom loppet E3 Harelbeke har nämligen refererat till Sagans nyp i sitt senaste pressutskick.

 

 

Den mest i ögonfallande delen av materialet pryds av en kvinnorumpa i färd att bli nypt av en manshand. En textrad medföljer bilden: "Vem kommer att nypa i Harelbeke?".

"Sexistisk och chauvinistisk"

Bilden har väckt gott om upprördhet på de sociala medierna efter att ha blivit uppmärksammad av Eurosport-journalisten Laura Meseguer.

"Vi har inte kommit någonstans", skriver Meseguer på Twitter.

"Jag kan inte fatta att ett cykelrace marknadsförs med en sexistisk och chauvinistisk attityd gentemot kvinnor. Vi har inte lärt oss något", skriver en användare.

"Det här är fruktansvärt", skriver en annan.

"Den där postern måste vara ett skämt, eller hur? Alltså på riktigt? Uppfattade de nånting av reaktionerna som Sagan fick?", skriver ännu en.

SportExpressen har sökt loppets PR-ansvarige Jaques Coussens för en kommentar.

E3 Harelbeke kördes för första gången 1958, men loppet fick världscupstatus först 2012. Fjolårets upplaga slutade med en seger för just Peter Sagan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag