Elizabeth Cambage Foto: Petr David JosekElizabeth Cambage Foto: Petr David Josek
Elizabeth Cambage Foto: Petr David Josek
Alice Kuneks bild Foto: InstagramAlice Kuneks bild Foto: Instagram
Alice Kuneks bild Foto: Instagram

Rasar mot lagkamrat: "Vidrigt – saknar ord"

Publicerad

Basketstjärnan Alice Kunek sminkade ett "blackface" till en maskerad.

Det fick hennes lagkamrat Liz Cambage att rasa.

"Det är äckligt. Jag saknar ord", skriver Cambage på Twitter.

"Blackface" har sina rötter i USA. Det är en typ av sminkning använt för att skapa ett stereotypt porträtt av svarta och användes oftast inom så kallade minstrel-shower, där vita skådespelare målade skoputs i ansiktet.

Men den australiska basketspelaren Alice Kunek var troligen inte påläst på "blackface"-traditionens rasistiska konnotationer. Hon målade ansiktet brunt inför en maskerad och la ut slutresultatet på Instagram.

Liz Cambage rasande: "Är chockad och bestört"

Resultatet blev en ilsken reaktion från Liz Cambage, som spelar ihop med Kunek i landslaget.

"'Blackface' är äckligt. Jag saknar ord", skriver Cambage på Twitter.

"Folk undrar varför jag stör mig på vissa av mina lagkamrater, men jag har kämpat mot det här beteendet sedan jag var barnsben. Jag är så chockad och bestört över att behöva se sånt här från någon som är min lagkamrat."

Ber om ursäkt: "Är otroligt ledsen"

Kunek svarade med att ta bort bilden från Instagram och framföra en ursäkt.

"Jag är så otroligt ledsen om mina följare blev förolämpade av mitt tidigare inlägg. Jag ville aldrig förolämpa någon. Det var ett ärligt misstag", skriver Kunek.

"Folk som känner mig vet att jag inte dömer andra baserat på deras hudfärg. Något av det jag älskar mest med basket är att jag får spela med och mot kvinnor med olika ursprung, religioner, uppfostran och ändå enas som ett lag. Jag har aldrig försökt förolämpa någon lagkamrat, supporter eller någon annan."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag