Rasar efter orden om Kobe Bryants barn

Nio var ombord – ingen överlevde • Kobe Bryants 13-åriga dotter bland de omkomna
ABC hävdade i ett tidigt stadium att Kobe Bryants fyra döttrar fanns ombord på helikoptern.
Foto: LUMEIMAGES/SHUTTERSTOCK / LUMEIMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
BBC hade i sitt inslag bilder på LeBron James i stället för Kobe Bryant.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA
Alex Villanueva är inte nöjd med TMZ:s rapportering.
Foto: NATALIE RICE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: THEIMAGEDIRECT.COM/TT / IBL BILDBYRÅ / THE IMAGE DIRECT TT NYHETSBYRÅN

Kobe Bryant sörjs av en hel idrottsvärld. 

Nu riktas kritik mot olika delar av rapporteringen runt basketlegendarens tragiska bortgång. 

Flera stora tv-bolag rapportade felaktiga uppgifter om olyckan och har nu tvingats be om ursäkt i efterhand.

Jag ber om ursäkt till Kobes familj, vänner och våra tittare”, skriver ABC:s reporter Matt Gutman på Twitter

På söndagskvällen svensk tid kom nyheten som försatt en hel idrottsvärld i stor sorg. Basketlegendaren Kobe Bryant dog 41 år gammal, tillsammans med dottern Gianna, 13, i en helikopterolycka i Calabasas, Kalifornien. Med på helikoptern fanns sju andra passagerare, som alla förolyckades. Det bekräftades av polis under en presskonferens om den tragiska olyckan.

Bland offren fanns Giannas lagkamrat Alyssa Altobelli och hennes föräldrar John och Keri Altobelli. Enligt CNN var helikoptern på väg mot Kobe Bryants basketakademi Mamba Academy för en match som Gianna och Alyssa skulle spela. 

Kondoleanser till Bryant och övriga offer kommer nu över hela världen. 

”Finns inga ord att förklara smärtan”

Shaquille O'Neal, Bryants radarpartner från karriären, säger att han mår illa av sin väns bortgång.

– Det finns inga ord för att förklara smärtan jag går igenom just nu i den här tragiska stunden när jag har förlorat en vän. Min bror, min partner som jag vunnit mästerskap med, min ”dude” och ”homie”, säger O'Neal enligt TMZ.

– Jag älskar dig bror och du kommer vara saknad. Mina kondoleanser går till Bryants familj och till de andra passagerarnas familjer.

Svenske basketstjärnan Jonas Jerebko sörjer Bryant: 

– Vad ska man säga? Det är hemskt, säger Jerebko till GP

Bryant var en av de största någonsin inom sin sport, en superstjärna, och en av de största idrottsmännen alla kategorier. Amerikanen som föddes i Philadelphia var bland annat med och vann fem NBA-titlar och två OS-guld, och gjorde fjärde mest poäng i NBA:s historia. 

Bryants bortgång har blivit en mycket stor nyhet, framför allt i USA. Nu lyfts kritik mot delar av rapporteringen, bland annat mot reportern Alison Morris på kanalen MSNBC. I ett nyhetsinslag som sprids på internet tycks Morris använda n-ordet, då hon ska säga ”Los Angeles Lakers”, klubben som Bryant representerade. 

Tv-reportern: ”Ber om ursäkt för förvirringen”

En namninsamling med kravet att Morris ska sparkas har startats. Morris själv förnekar att hon ska ha använt ett rasistiskt språk. 

Tidigare idag, under rapporteringen av de tragiska nyheterna om Kobe Bryants bortgång, stammade jag olyckligtvis i sändningen, kombinerade namnen från Knicks och Lakers och sa ”Nakers”. Snälla förstå att jag inte, och ALDRIG skulle, använda en rasistisk term. Jag ber om ursäkt för förvirringen detta orsakade”, skriver Morris på Twitter

Samtidigt har kanalen ABC bett om ursäkt för fel i sin rapportering, då de först påstod att samtliga av Bryants fyra barn var ombord på helikoptern. 

”I dag rapporterade jag felaktigt att man trodde att fyra av Kobe Bryants barn var ombord på flighten. Det är fel. Jag ber om ursäkt till Kobes familj, vänner och våra tittare”, skriver reportern Matt Gutman på Twitter

BBC ber om ursäkt - polisen kritiserar TMZ

Även brittiska BBC har fått be om ursäkt för fel i sin rapportering. I ett rörligt inslag om Bryant användes bilder på basketstjärnan LeBron James. 

I kvällens bevakning av Kobe Bryants bortgång på #BBCNewsTen använde vi av misstag bilder på LeBron James i ett avsnitt av rapporteringen. Vi ber om ursäkt för detta mänskliga fel vilket föll under programmets vanliga standard”, skriver redaktören Paul Royall på Twitter

Los Angeles-polisen har också riktat kritik mot sajten TMZ, som var först att rapportera om kraschen och Bryants bortgång, där de menade att TMZ var för snabba i sin publicering. Sheriffen Alex Villanueva sa på en presskonferens, enligt CNN

– Det vore extremt respektlöst att din kära… gått förlorad och du får veta det av TMZ. Det är bara helt olämpligt. 

TMZ har enligt CNN inte svarat på polisens kritik. 


Här är första bilderna från haveriplatsen

https://twitter.com/AlisonMorrisNOW/status/1221555983635357696https://twitter.com/Breaking911/status/1221549982593036289https://twitter.com/mattgutmanABC/status/1221636913402007552https://twitter.com/paulroyall/status/1221564938944204801

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.