Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Racingföraren Milla, 11, satsar mot Formel 1

Milla Sjöstrand tävlar i karting.
Foto: John Sjöstrand / John Sjöstrand
Milla Sjöstrand.
Foto: John Sjöstrand / John Sjöstrand

Som sjuåring började Milla Sjöstrand, nu 11, köra karting, där man tävlar i att köra gokart. I somras tävlade hon i SM och var den enda startande tjejen i sin klass.

Men det är något som hon inte bryr sig om.

– Jag vill inte bara vinna över alla tjejer, jag vill vinna över alla, säger Milla Sjöstrand.

När hon var blott sju år gammal började Milla Sjöstrand från Södertälje med karting – alltså att tävla i att köra gokart.

– Jag fick höra om motorsport och tyckte att det lät jättekul och ville därför börja, så jag testade och tyckte det var kul så då tog jag licens, berättar Milla Sjöstrand som i dag är elva år gammal.

Det hon fastnade för var bland annat farten.

– Jag tyckte att det var spännande och man behöver kunna väldigt mycket. Man måste ha mycket koncentration för om man gör lite fel kan man krascha, säger Milla.

Tävlingsgokarten har en tvåtaktsmotor och går mycket snabbare än de som finns att hyra på gokartbanor. Karten som Milla kör just nu har en toppfart på omkring 100 kilometer i timmen. En hyrkart, som de kallas, kan som mest ha en toppfart på omkring 70 kilometer i timmen.

Skulle olyckan vara framme har hon hjälm, revbensskydd och nackskydd samt en overall, skor och handskar avsedda för racing.

”Alla vill köra Formel 1”

Det är inte många andra tjejer som håller på med karting. Faktum är att när Milla tävlade i SM i somras var hon den enda startande tjejen i sin klass.

Men Milla menar att det är ingenting hon bryr sig om.

– Jag vill inte bara vinna över alla tjejer, jag vill vinna över alla.

Samtidigt menar hon att hon inte har något emot om fler tjejer började med karting.

– Jag tycker det är jättekul om fler börjar, om de tycker att det är roligt att köra.

Milla tävlar i klassen J60, internationellt kallas den för Mini 60. Säsongen är slut för i år men hon har redan planer inför nästa år.

– Jag ska köra SM igen och jag ska också köra Mittsvenska-serien, MKR. Sen kanske det blir några fler tävlingar runt om i landet också.

I framtiden är drömmen att köra Formel 1, men Milla vill hellre sikta in sig på den kommande säsongen.

– Alla vill köra Formel 1. Men just nu siktar jag på nästa år och sen nästnästa år, så jag siktar framåt men tar ett steg i taget. Det funkar bra för mig, säger Milla.

10 e-sporttjejer som tjänar mest

Svensk på plats 9!

Se monster hoppet – av svenska Ayla, 12

Ayla Hallberg Hossain slog världsrekord i höjdhopp för sin åldersgrupp.