Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isak: ”Vem som fått pengar vet jag inte”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Alexander Isaks agentnätverk betalade tre miljoner kronor till den mutbrottsdömda tidigare AIK-spelaren Dickson Etuhu när Isak såldes till Borussia Dortmund, kan SportExpressen avslöja. 

Det är tre gånger mer än tidigare känt.

”Vem som fått pengar på min övergång vet jag inte i detalj”, skriver Isak i mejl till SportExpressen.

En annan landslagsstjärna – Robin Quaison – har hörts av polis eftersom en utpekad agent i samma nätverk misstänks för grova ekobrott.

”De pengar jag gett honom handlar om att han ska fortsätta hjälpa andra som han hjälpt mig”, skriver Quaison i ett mejl.

Tystnadskultur, hemliga transaktioner och hög risk för penningtvätt och skatteflykt. 

Så beskrivs den europeiska proffsfotbollen i flera internationella rapporter

Dessutom riskerar unga spelare med dåliga rådgivare att utnyttjas för i värsta fall brottsliga affärer, enligt en europeisk penningtvättsrapport från FATF.

Trots varningarna kopplas svenska fotbollsstjärnor, som Alexander Isak och Robin Quaison, till agentnätverk vars transaktioner har väckt polisens intresse. 

Båda spelarna är fostrade i fotbollsklubben AIK. 

Båda använder samma agentnätverk.

Isak om miljonerna: ”Vet inte i detalj”

Alexander Isak började i AIK redan som sexåring. Tio år senare gjorde han sitt första allsvenska mål i sin första allsvenska match. 

På sin 17-årsdag, i september 2016, gjorde Alexander Isak två mål i derbyt mot Djurgården. Han dyrkades av supportrarna. 

Fyra månader senare såldes han till Borussia Dortmund, efter att det europeiska agentnätverk med Vladica ”Vlado” Lemic i spetsen hade sytt ihop affären. Försäljningen landade på runt 100 miljoner kronor. AIK betalade strax över 20 miljoner kronor i arvode till spelarens agentnätverk efter försäljningen. 

SportExpressen kan nu avslöja att tre av de 20 miljonerna gick till den nyligen mutbrottsdömde tidigare AIK-spelaren Dickson Etuhu.

Det är tre gånger mer än vad som tidigare varit känt. 

Varför fick han så mycket pengar?

”Han var som en pappa för spelarna”

Dickson Etuhu dömdes i november i år till villkorlig dom och dagsböter av hovrätten för att han försökte muta AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos att göra en dålig match mot IFK Göteborg i maj 2017. Han dömdes mot sitt nekande.

Men innan anklagelserna om matchfixning blev kända var han en mycket omtyckt person i AIK.

Mittfältaren Dickson Etuhu var ett känt namn redan när han kom till AIK 2014, från Premier League. Spelarna i AIK, särskilt de yngre, började snabbt se upp till honom.

Etuhu var generös, hade pondus och en stor personlighet.  Alltid social, pratade med alla. 

AIK:s Henok Goitom och Dickson Etuhu firar ett mål mot Helsingborg 2015.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Han var dessutom vän med AIK:s sportchef, Björn Wesström. Etuhu uppgav för mer än två år sedan i förhör i mutbrottsutredningen att han och Björn Wesström varit på semester tillsammans, och att deras familjer kände varandra. 

”Wesström och Dixon har varit på semester tillsammans och deras familjer känner varandra”, antecknade en polis efter samtal med Dickson Etuhu.

Mutbrottet

Det var på morgonen den 18:e maj 2017 som beskedet kom att den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK sköts upp. 


Anledningen var att en spelare i AIK, målvakten Kenny Stamatopolous, påstod sig ha utsatts för ett mutförsök och larmade klubben om detta. Dickson Etuhu och en före detta elitspelare åtalades för grovt mutbrott. De friades av tingsrätten men fälldes i hovrätten för mutbrott till villkorlig dom och dagsböter. 


Svea hovrätt skrev i ett pressmeddelande då domen offentliggjordes:

”Hovrätten kommer fram till att det är fotbollsspelarens uppgifter som ska läggas till grund för bedömningen av vad som sades mellan männen och honom. Hovrätten kommer vidare fram till att innehållet i det som männen framförde till spelaren har varit så klart och tydligt att det ska betraktas som ett straffbart erbjudande av muta.”


Åklagaren har överklagat domen till Högsta Domstolen eftersom denne vill att påföljden ska ses över.

Flera personer som SportExpressen varit i kontakt med beskriver Etuhu som närmast en förälder i klubben.

– Han var som en pappa för spelarna, säger en person med insyn i AIK, till SportExpressen. 

Men Dickson Etuhu hade också ett annat uppdrag.

Etuhu uppger själv i förhör med polis att han ska ha fått i uppdrag av Vlado Lemics agentnätverk att ”kolla på spelare på träningarna och rapportera”.

Exakt när uppdraget började, och vad han skulle rapportera om, framgår inte. Alexander Isak gick över till Vlado Lemics agentnätverk i slutet av oktober 2016, innan den allsvenska säsongen tog slut. 

Restaurang Primo Ciao Ciao på Hornsbergs Strand i Stockholm. Platsen där matchfixningsskandalen inom AIK skedde.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Uppdraget att spana på spelarna gavs enligt Etuhu av en utpekad fotbollsagent – Masireh ”Masse” Jadama. Vi återkommer till honom. 

På grund av domen kan Etuhu nu inte få den licens som krävs för att han ska få arbeta som agent i Sverige. När misstankarna om matchfixning blev kända i maj 2017 avslutade Vlado Lemic dessutom samarbetet med Dickson Etuhu. 

”Jag har alltid behandlat dig bra och det undertecknade avtalet kommer respekteras, men ring inte mig igen om fotboll, för polisen tror att jag och Masse ligger bakom den här skiten du gjort. För att sammanfatta: du får dina betalningar för Isaks affär, men ring inte mig igen”, skrev Lemic till Etuhu, enligt förundersökningen om mutbrottet.

Skärmdump från förundersökningen om mutbrott.
Foto: Polisen

Dickson: Jag var viktig i Isaks övergång

SportExpressen har tagit del av tidigare okända och detaljerade uppgifter om hur affären mellan AIK och Borussia Dortmund gick till.

• Agentnätverket Universal Sports, tidigare All Invest Management och dessförinnan Nordicon Sports, fick i uppdrag att sälja Alexander Isak. 

Den 4 november 2016 ingick därför AIK ett avtal med det belgiska agentbolaget reINA, där Vlado Lemics nätverk Universal Sports skulle placera pengarna, för att de ska hitta en köpare av Alexander Isak. Det framgår av dokument från Skatteverket. Nätverkets fotbollsagent som officiellt skötte affären hette Dejan Mitrovic, en av Lemics samarbetspartners. 

Ersättningen till reINA skulle avgöras av prislappen på Isak.

Avtalet mellan AIK och Borussia Dortmund slöts den 21 januari 2017, och betalningen från den tyska klubben till AIK delades upp på två år: 2017 och 2018, enligt Skatteverket.

Alexander Isak för landslaget i november 2019.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

I utredningen framgår också att Etuhu, enligt honom själv, hade ”en mycket viktig roll i Alexander Isaks övergång” i samband med att han utförde tjänster till det belgiska agentbolaget reINA, som är Vlado Lemics belgiska bolag.

Etuhu har för Skatteverket beskrivit sitt uppdrag som att han: 

”...tillhandahåller strategi för att övertyga om att acceptera reINA:s villkor i stället för att söka andra alternativ på marknaden som är tillgängliga”.

För det fick han fått tre miljoner kronor av reINA. Skatteverket skriver dock i sitt beslut att det inte framgår om det var klubben AIK eller fotbollsspelaren Alexander Isak som Dickson Etuhu skulle övertyga. 

Skatteverkets beslut

I april i år upptaxerade Skatteverket Dickson Etuhu för betalningar på totalt tre miljoner kronor, fördelat på tre inbetalningar, från det belgiska bolaget reINA. 


Pengarna betalades ut till privatpersonen Dickson Etuhus konto innan han startade sitt bolag, DE20. Det har gjort att Skatteverket har upptaxerat honom på inkomster på tre miljoner kronor. Etuhu har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

Alexander Isak vill inte berätta exakt vilka personer han rådfrågade inför beslutet att byta agent och lämna AIK. 

”Inför min övergång till Dortmund hade jag kontakt med många olika spelare och agenter om deras erfarenheter av utlandsspel och proffslivet. Efter det tog jag ett beslut tillsammans med min familj”, skriver Isak i ett mejl till SportExpressen.

Etuhu har via sin advokat valt att inte kommentera de uppgifter som framkommer i den här artikeln. 

Två dagar efter att Etuhu hade fått SportExpressens frågor ställde han i stället upp på en intervju med Aftonbladet. I intervjun nämnde han ingenting om de tre miljonerna han fick för Isak-affären. 

I intervjun sa han att AIK-spelare fortfarande har förtroende för honom, trots att han dömts för mutbrott efter att ha försökt muta AIK-målvakten Kenny Stamatopoulus. 

– Du kanske tror att ingen pratar med Dickson längre, men jag känner fortfarande de flesta spelarna i AIK och de tror på mig, de är mina vänner, sa Etuhu till Aftonbladet. 

Fotbollsstjärnornas agentnätverk utreds för ekobrott.

Blir allt vanligare

Universal Sports ska alltså ha använt sig av Dickson Etuhu och hans inflytande i AIK för att kunna rekrytera spelare.

Flera personer som arbetat länge med svensk klubbfotboll säger att det i dag i Sverige finns fotbollsspelare som jobbar på uppdrag av sina egna agenter. 

Äldre spelare har till exempel mycket att säga till om när det gäller vilka unga spelare som ska lyftas fram.

– Om man spelar en spelare i rätt vald miljö, så ökar värdet på den spelaren. Om man hjälper till att öka marknadsvärdet på en spelare så kan de till sist få pengar för det vid en försäljning. Det är vanlig business och svensk fotboll är påverkad just nu, säger en källa med insyn.

Dessutom litar de yngre spelarna på de äldre och rutinerade.

– Som på vilken arbetsplats som helst, förklarar han. 

Friends arena.
Foto: BILDBYRÅN

Risk för penningtvätt inom fotbollen

I juli i år lade EU-kommissionen till proffsfotbollen på listan över branscher och sektorer som riskerar att att utnyttjas för penningtvätt. Ett av skälen var fotbollens brist på transparens och insyn. 

Och redan 2009 kom en rapport från FATF (Financial action task force) fram till samma slutsats. Bland gynnsamma faktorer för just penningtvätt nämndes olicensierade agenter. 

Rapporten drog även slutsatsen att till exempel rådgivare kan utnyttja yngre spelare för i värsta fall brottsliga affärer.

Men trots varningarna slopade det internationella fotbollsförbundet Fifa i april 2015 kravet på agentlicens, eftersom förbundet ansåg att det varit för enkelt att kringgå regelverket som hade gällt sedan 1995.

Det dröjde då tre år innan SvFF införde skarpare regler som specifikt gäller för Sverige. 

Ett av skälen till reglerna var att svensk polis sett en oroande utveckling.

– Vi fick information från polisen att det fanns tendenser att den här marknaden attraherar kriminella aktörer och det beslutades då direkt att implementera ett stramare regelverk, förklarar Tobias Tibell, förbundsjurist på SvFF.

Den som förmedlar spelare till eller från en svensk klubb måste nu ha ett brottsregister fritt från sexbrott, ekonomisk brottslighet och våldsbrott samt ha ett i övrigt oklanderligt rykte.

I dag förs på nytt diskussioner inom Fifa att införa en global agentlicens.

Sportchefen: ”Känsloaspekter värderades inte”

Sportchefen i en klubb är en nyckelperson som måste godkänna en försäljning av en spelare. 

AIK:s sportchef Björn Wesström har sedan försäljningen av Alexander Isak blev känd fått flera frågor från journalister om hans relation till sin dåvarande vän Dickson Etuhu, bland annat om resor de har varit på.

AIK:s sportchef Björn Wesström.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Björn Wesström uppger för SportExpressen att varken han eller någon familjemedlem har fått ersättning eller blivit bjudna på resor eller andra presenter av Dickson Etuhu eller dennes familj.

”Mitt svar, nej, omfattar alla sorters ersättning och familjemedlemmar”, skriver han.

Kan Etuhu ha fått de tre miljonerna för att övertyga dig?

”Jag upplevde aldrig att varken Dickson eller någon annan utanför AIK hade någon som helst påverkan på AIK:s val av partner i Isak-affären”, skriver Björn Wesström.

Är du orolig att du kan ha utnyttjats av din vän? 

”Det var inget jag märkte av då och inte heller nu när jag tänker tillbaka på processen. Vårt beslut om samarbetspartner fattades på rent ekonomiska grunder, dvs hur AIK skulle kunna få mesta möjliga ersättning vid en övergång.”

Han fortsätter: 

”Några känsloaspekter för vilken partner vi skulle välja värderades aldrig i processen.”

När Dickson Etuhus kontrakt med AIK upphörde vid årsskiftet 2016/17 började han sin karriär som agent. Före juni 2018 behövdes ingen agentlicens.

Under våren 2017 samarbetade Etuhu med Wesström och försökte ordna provspelningar med AIK åt sina spelare, framgår det av förundersökningen om mutbrottet.

Agenten Vlado Lemic.
Foto: TULLIO M PUGLIA / GETTY IMAGES EUROPE

Agenter utpekade för skatteflykt

En granskning i den ungerska tidningen Nacional pekar ut agentbolaget reINA och dess två delägare Vlado Lemic och den förre storstjärnan Predrag Mijatovic i en härva av misstänkt skatteflykt och licensierade agenter som används som målvakter.

Real Madrid ska enligt granskningen dessutom ha betalat ut agentarvodet till ett bolag i lågskattelandet Bosnien som drevs av Vlado Lemics bror. 

Det är där de stora vinsterna uppges ha hamnat. 

Tidigare granskning av Isak-affären

Hösten 2017 sändes TV4 Kalla Faktas och Fotbollskanalens granskning Fotbollssyndikatet, om ett hemligt nätverk av agenter som försökte styra svensk fotboll, med Vlado Lemic i toppen. Genom hot och matchfixning ska nätverket ha försökt tjäna stora pengar. En person som pekades ut var agenten Nochi Hamasor, som var med i Tyskland då Alexander Isak skrev på för Borussia Dortmund. I programmet framgick att Hamasor utnyttjade sin vänskap med Zlatan Ibrahimovic för att ta sig fram i branschen.

SportExpressen har med hjälp av europeiska redovisningsexperter granskat det belgiska bolagets årsredovisningar. Där framgår inte intäkter och kostnader som i en svensk årsredovisning. I stället syns endast bruttoresultatet, som är intäkter minus den direkta kostnaden för den utförda tjänsten.

När man lägger ihop 2017 och 2018 års bruttoresultat för reINA, de två år då AIK betalade ut agentarvode, blir det 1,2 miljoner euro, motsvarande runt 12 miljoner kronor, totalt sett. Hur stora intäkter bolaget har, utöver arvodet från AIK, framgår inte.

Minst åtta miljoner har försvunnit i kostnader, till exempel till konsulter som enligt redovisningsexperter kan vara till exempel ersättning till Etuhu. Lönekostnader, sociala avgifter och pensioner dras av först efter att bruttoresultatet räknats ut.

Enligt dokument från Skatteverket har AIK ingått avtal med belgiska reINA. Men AIK vill inte uppge till vem man betalat agentarvodet.

”Generellt kan jag svara att AIK Fotboll anlitade en förmedlare till uppdraget att sälja spelaren till en europeisk välrenommerad fotbollsklubb. Några avtal eller betalningar till andra parter än förmedlaren har inte skett i samband med affären”, skriver AIK:s ekonomichef Håkan Strandlund i ett sms.

Alexander Isak, som nu spelar i den spanska klubben Real Sociedad, är nöjd med sina agenter.

”Jag trivs bra med Vlado och hans team och vi jobbar bra tillsammans. Det räcker för mig. Jag vet inget mer om hans bolag”, skriver Isak till SportExpressen.

Quaison i polisförhör som vittne

Det finns en person som i förundersökningar och utredningar pekas ut som en svensk nyckelperson i det agentnätverk som leds av Lemic: Masireh ”Masse” Jadama, 36. 

Han utreds nu av Ekobrottsmyndigheten, EBM, för misstankar om grov ekonomisk brottslighet, som näringspenningtvätt, skattebrott och bokföringsbrott. 

På grund av överföringar på totalt åtta miljoner kronor från svenska fotbollsspelare upptaxerades Jadama i december förra året, eftersom Skatteverket gjorde bedömningen att han arbetar som fotbollsagent.

Skatteverkets bedömning angående agentverksamheten.
Foto: Skatteverket

För Skatteverket förnekar Jadama att han arbetar som agent och säger att pengarna går till ideell verksamhet som kläder, skor, mat och resor till barn och ungdomar som vill bli professionella fotbollsspelare. 

Av Masireh Jadamas presentation på föreläsarförmedlingen Think big lectures driver han en agentfirma ”som syftar till att hjälpa unga talanger ut i fotbollsvärlden”. 

Skärmdump från föreläsningsförmedlingen Think big lectures.
Foto: Think big lectures

Masireh Jadama har en tydlig koppling till Dickson Etuhu, som i förhör uppgett att det var Jadama som gav honom i uppdrag att rapportera vidare om spelare i AIK.

Under 2016 förde Etuhu över 200 000 kronor till Masireh Jadamas bankkonto i Swedbank, enligt Skatteverket.

Landslagsstjärnan Robin Quaison, fostrad i AIK, har gjort månadsvisa inbetalningar till Masireh Jadama på mellan 10 000 euro och 50 000 euro per gång. 

Alexander Isak (sittande) jublar med Ludwig Augustinsson (tv), och Robin Quaison (th) efter att ha gjort 3-0 under en EM-kvalmatch mot Malta.
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Överföringarna uppgår total till närmare fem miljoner kronor under tre år. 

Quaison har därför hörts av polis som vittne i brottsutredningen mot Masireh Jadama.

”Personen i fråga är inte min agent. Men en person som hjälpt mig att hålla mig på rätt bana genom min karriär. Något han även gjort för andra. De pengar jag gett honom handlar om att han ska fortsätta kunna hjälpa andra som han hjälpt mig”, skriver Quaison i ett mejl till SportExpressen.

Även Alexander Isak menar att Jadama är en viktig person inom svensk fotboll.

”För mig är det fullt fokus på fotbollen och jag omger mig endast med fotbollsfolk. ”Masse” är en av dem. Så vitt jag vet så är ”Masse” alltid upptagen med fotboll och jobbar med att hjälpa och stötta ungdomar så de inte hamnar i kriminalitet”, skriver han.

Alexander Isak skriver vidare:

”Jag har inte fört över några pengar till någon.”

En agent får normalt sett betalt i procent av en spelares lön och betalningen brukar skötas mellan klubb och agent. Men ibland kan agentens löpande ersättning, som kan vara uppemot 15 procent av spelarens månadslön, i stället skötas direkt mellan spelare och agent.

I början av 2010-talet var Masireh Jadama sportchef i klubben Lärje/Angered utanför Göteborg och såg då till att tre av klubbens stora talanger, Amin Affane, Anjur Osmanovic och Isak Ssewankambo, fick ungdomskontrakt med Chelsea:

– Jag sprang på Chelsea-scouten Bjarne Hansen på Gais Open i Kviberg för något år sen. Jag sa att han borde komma och kolla på våra killar i stället, sa Jadama till SportExpressen 2013. 

Bjarne Hansen har, förutom för Chelsea, scoutat för PSV Eindhoven, som under den tiden gjorde flera affärer med just agenten Vlado Lemic. PSV bannlyste några år senare Lemic från fortsatta affärer med klubben. 

Jadama var redan då mycket omtyckt. I dag uppges han samarbeta med flera spelare och är även känd för att förse fotbollsspelare med dyra Rolex-klockor, som han får bra rabatter på i exklusiva klockaffärer, enligt uppgifter i flera förundersökningar om ekobrott där någon annan varit misstänkt. 

Under treårsperioden 2015-2017 har Jadama fått totalt 18,7 miljoner kronor insatt på sina bankkonton, varav 8,3 miljoner är från fotbollsspelare, enligt Skatteverkets beslut.

Masireh Jadama har i dag inte någon godkänd agentlicens i Sverige.

SportExpressen har varit i kontakt med Masireh Jadama, som inte vill uttala sig.

Varken Alexander Isak eller Robin Quaison är föremål för någon brottsutredning.