Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han är ju i stort sett en seriefigur”

Foto: MICHAEL REYNOLDS
Foto: MICHAEL REYNOLDS

NEW YORK/LOS ANGELES. Donald Trump har hamnat i hätska bråk med Megan Rapinoe, och några av de absolut största sportstjärnorna i USA.
Men från NHL, världens bästa hockeyliga, är det oftast tyst.

Hur kommer det sig? 

Kalufsen på Alexander Ovetjkin, som vanligtvis spretar åt alla håll, är nerkammad i den mest ordentliga snedbena han synts i under hela karriären (inklusive under hans bröllop).

Han och resten av Washington Capitals står uppradade framför guldgardinerna i Ovala rummet i Vita huset med de feta mästarringarna på fingrarna. 

På skrivbordet står Stanley Cup-bucklan.

På stolen vid skrivbordet sitter presidenten med ett papper framför sig. 

– Det är en stor ära för mig, för jag är ett hockeyfan och jag är ett Capitalsfan.

Donald Trump vänder sig åt höger, där Ovetjkin står, och klappar kaptenen avigt på armen.

– Kolla på de där händerna. Speciell kille, speciell idrottsman. Det är de alla. De vann förra året, och det var allt folk ville prata om, jag kunde inte få dem att koncentrera sig på något annat av alla de viktiga saker vi gör. 

Trump läser innantill och stakar sig om statistik och motståndare och blandar in basebollspelaren Babe Ruth (död sen över 70 år tillbaka). Kanske att han inte är ett fullt så stort hockeyfan, ändå…

– Var är Ivanka? Hon är en vän, och ett tremendous fan! ”Alexander the Great” kallar de honom.

En välkammad Alexander Ovetjkin skakar hand med Donald Trump.
Foto: REX/IBL

Bäckis: ”Han var väldigt trevlig mot oss i alla fall”

Nicklas Bäckström, 32, har under hela sin NHL-karriär haft Vita huset ett par kilometer från jobbet, Washington Capitals hemmaarena Capital One Arena.

– Att komma hem till honom i Vita huset, det var mäktigt. Och han hade fem minuter för att träffa oss, men han satt en halvtimme och pratade med allihopa. Bara en sån sak tycker jag är ganska stort att han verkligen tar tid för alla och skakar hand med alla och eget foto med allihop också, säger Bäckström. 

Du fick en egen bild med Trump?

– Ja, alla som var där där fick en egen bild. Det var väldigt stort för mig, att komma in i det där. Jag, ”Ovie” och Brooks Orpik hade en liten klubba åt honom, en guldklubba som present, så vi fick gå in lite tidigare och ge honom den. Och han var väldigt trevlig mot oss i alla fall.

Idrottslag har bjudits in till Vita huset till och från sedan 1865 (!), när basebollagen Brooklyn Atlantics och Washington Nationals hälsade på hos Andrew Johnson.

Hockeyns Stanley Cup-mästare började välkomnas först 1991, och det gick väl ärligt talat sådär: George Bush sa ”och du är…?” till en man som visade sig vara Mario Lemieux, mästarna Pittsburgh Penguins största stjärna och slutspelshjälte.

Men bortsett från några tafatta och förvirrade uttalanden passerade besöken utan större dramatik.

Fram till Trump-tidsåldern. 

Nu är sport ett slagträ i politiken, och inom sporten är politiken en vattendelare.

Flera av de största sportstjärnorna i USA har gått ut och kritiserat Trump stenhårt, medan andra idrottsmän helst inte uttalar sig alls. Och jo, några stycken stöttar Trump öppet. 

Men vad är det som gör att de mest frispråkiga spelarna aldrig kommer från hockeyn?

Hur mycket märks politiken, som polariserat USA allt mer under de senaste åren, inom väggarna i NHL:s omklädningsrum? Och vad säger de svenska hockeystjärnorna själva?

Colin Kaepernick, i mitten, knäböjer under nationalsången.
Foto: NHAT V. MEYER / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Trump: ”Det är fruktansvärt”

I takt med att Donald Trumps presidentkampanj gick in mot sin slutspurt hösten 2016 startade den den största vågen av medborgerliga rättigheter inom sporten på 50 år.

Colin Kaepernick, San Francisco 49ers quarterback, gick ner på ett knä under nationalsången för att protestera mot polisbrutalitet och rasism och tände en gnista som blev till en löpeld.

– Jag tänker inte stå upp och visa stolthet för flaggan i ett land som förtrycker svarta och färgade människor, sa han. 

I ett land där flaggan och nationalsången väcker helt andra känslor än vad de gör i till exempel Sverige blev reaktionerna därefter. Till exempel från republikanernas dåvarande presidentkandidat:

– Jag tycker det är fruktansvärt. Han kanske ska hitta ett annat land som passar honom bättre, han kan ju försöka. Det kommer inte hända, sa Donald Trump

David Niven, som forskar om kopplingen mellan sport och politik vid University of Cincinnati, säger att han sett en förskjutning av tonen de senaste åren, och det är något som Trump kan tjäna på, politiskt.

Det centrala i Trumps budskap är känslan att de värderingar som hans supportrar har är under attack. Så han behöver exempel där någon, vem som helst, säger något – vad som helst – som hans supportrar inte håller med om. Jag tror att att han längs vägen gör karikatyrer av sina motståndare i stället för att försöka förstå spelare som blir upprörda över till exempel ojämställda löner. Han försöker göra dem till enkla politiska motståndare, säger Niven.  

Trumps stora strider

Bråket med Curry och LeBron: ”Sopa”

Efter att NBA-laget Golden State Warriors vann 2017 sa superstjärnan Stephen Curry att han personligen inte ville åka till Vita huset, men att laget inte hade bestämt något. Dagen efter twittrade presidenten: 

”Att åka till Vita huset anses som en stor ära för mästarlag. Stephen Curry tvekar, så inbjudan är tillbakadragen!”

En av basketens andra giganter, LeBron James, twittrade tillbaka till Trump: 

”Din sopa, Stephen Curry har redan sagt att han inte tänker åka! Så därför är det ingen inbjudan. Att åka till Vita huset var en stor ära tills du dök upp!”

Stephen Curry utvecklade sedan sitt resonemang.

– Vi står inte för de saker vår president har sagt. Genom att vi agerar och inte åker, hoppas jag att det kommer leda till en förändring när det kommer till vad vi tolererar i det här landet, och vad som är acceptabelt och vad vi blundar för, sa Curry.


Super Bowl-festen anklagades för att vara iscensatt

När Super Bowl-vinnarna Philadelphia Eagles var inbjudna efter sin seger i februari för två år sedan blev det närmast parodiskt.

Det var så många Eaglesspelare och -ledare som inte ville komma att det till slut bara var ett tiotal kvar som kunde tänka sig att åka till Vita huset.

Det dög inte för Trump, som drog tillbaka inbjudan

I stället ordnade Vita huset ett firande för ”Eagles-fans” i Washington. Det var så många personer i kostym – bara en enda Eagleströja ska ha synts till – att det började pratas om att hela evenemanget var iscensatt.


Rapinoes utspel: ”Jävla Vita huset”

Den senaste stora stormen kom i somras, i samband med fotbolls-VM i Frankrike. USA:s stjärna Megan Rapinoe fick frågan om hon såg fram emot att åka till Vita huset om USA vann.

– Jag tänker inte åka till jävla Vita huset, svarade hon.

Trump var snabbt framme på Twitter och skrev att ”Megan borde VINNA först innan hon PRATAR”, och fortsatte:

”Megan borde aldrig förolämpa vårt land, Vita Huset, eller vår flagga, speciellt eftersom så mycket har gjorts för henne och laget.”

Sen vann USA VM, Rapinoe gjorde mål i finalen och delade skytteligasegern. Laget besökte inte Trump. 

I en stor intervju med New York Times Magazine förklarade Rapinoe att hon inte tyckte att det var någon idé att besöka eller ens försöka prata med Trump.

– Jag tänker inte vara naiv och tro att om jag sätter mig ner med Trump så kommer han ändra uppfattning. Inlåsta barn vid gränsen dör, och det gör honom inte besvärad. Varför skulle jag göra det? 

Hon får sedan frågan om hon har förståelse för idén om att sport och politik ska hållas isär. 

– Jag begriper inte det argumentet alls. Man vill att vi ska vara förebilder för barn. Man vill att vi ska stödja era produkter. Man paraderar runt oss. Det är liksom inte så att vi tänker sitta i en glasbur för att bli tittade på. Det är inte så det här kommer funka. 

Protesten i NHL: Knuten näve i båset

Inom hockeyn har det varit mer sällsynt med öppna protester. 

Men kring NHL-premiären 2017 kom det som lämnat störst avtryck.

JT Brown var 27 år, en högerforward som slagit sig in i Tampa Bay men inte lämnat några djupare spår tidigare. 19 mål på 239 matcher. 

Nu stod han med blicken nervänd och högerhanden knuten och höjd, medan nationalsången spelades under NHL-premiären 2017, borta mot Florida. 

Veteranen Chris Kunitz stod på Browns vänstra sida och stirrade rakt fram.

Vladislav Namestnikov hängde på klubban och tittade ner i golvet i båset. 

– Jag vet att det kommer komma negativa reaktioner. Men jag vet, i mitt hjärta, att jag gjorde det rätta, sa JT Brown efter matchen

JT Brown knyter näven under nationalsången.
Foto: Wilfredo Lee / Copyright 2017 The Associated Press. All rights r

Brown, som är afroamerikan, hade pratat med sin familj och med personer som gjort militärtjänstgöring innan han tog beslutet. 

– Jag ville visa mitt stöd för det som är roten till de här protesterna – polisbrutalitet och ojämlikhet, sa han.

Det var den första aktionen av sådan sort inom NHL. 

– Han kände att han ville ta ställning och så gjorde han det. Folk vill göra sin röst hörd, och sen finns det olika sätt att göra det på. Det är väl inte mer än så jag kan säga, säger Victor Hedman, 29, då som nu backstjärna i Tampa Bay. 

Blev det någon diskussion kring det här?

– Nej, inte alls. Vi visste att han kände starkt för det där och då måste man få visa sina åsikter och det är som sagt ett land där man får ha sina egna åsikter, säger Hedman.

Jag ville visa mitt stöd för det som är roten till de här protesterna – polisbrutalitet och ojämlikhet

Robin Lehners stöd: ”My man Trump”

En av få svenskar som uttryckt politiska sympatier i USA är Robin Lehner, 28, NHL-målvakten som nu spelar i Vegas Golden Knights. Hösten 2016 spelade han i Buffalo. 

Ett par dagar efter presidentvalet i november hade Sabres en kväll där man hedrade militären. På baksidan av målvaktsmasken som han hade specialbeställt till matchen stod det TRUMP ihop med en liten bild på presidenten.

– Jag har lite stöd för ”my man” Trump här. Jag gillar honom mycket. Jag tror han kommer åstadkomma många förändringar, sa Lehner.

Det togs inte emot särskilt väl, för att uttrycka det milt. 

Eftersom Lehner inte stod i mål den matchen hade han bara på sig masken på uppvärmningen. 16 minuter. En kvart som förändrade bilden av honom bland fansen, och orsakade en hatstorm.

Det tog ända till januari innan han ville prata om masken och Trump igen. 

– Det är mycket med killen som jag beundrar. Och vet du vad? Det är mycket som jag inte gillar också. Men jag inser att vi är alla människor. Folk letar efter nån person från en perfekt värld, nån robot, antar jag, att ha som ledare. Men vet du vad? Vi har alla brister, sa Lehner till Buffalo News

– Att ge sig in i rampljuset och bli kallad alla de här sakerna – han hade inte behövt göra det – det inspirerade mig. Jag tänker inte be om ursäkt för det. 

Robin Lehner i Buffalo.
Foto: ANNE-MARIE SORVIN / STELLA PICTURES USA TODAY SPORTS/SIPA USA

Efter månaderna av kritik hoppades Lehner på en förändring i stort. 

– Vi måste bara börja acceptera varandra. Vi är alla olika i världen. Det är problemet i världen – vi kan inte acceptera folks olikheter. Det är synd. 

Nu, nästan tre och ett halvt år år efter det valet, säger Lehner så här: 

– Vad som hände i Buffalo efter valet 2016 var en impulsiv grej under en tid när jag hade en jobbig situation där. Jag gjorde en intervju efter valet, där jag uttryckte mitt stöd för Donald Trump. Jag gillar inte Hillary Clinton överhuvudtaget. Jag gillar systemet här i USA, som inte står för socialism. Jag är republikan i blodet, så mycket kan jag säga, betonar Lehner.

– Men i dag kan jag säga att jag inte håller med Trump i allt han gör eller hur han beter sig.  

Hur mycket politik pratas det i de senaste två klubbarna du spelat för, Chicago Blackhawks och nu Vegas Golden Knights?

– Det är inte en massa hetsiga diskussioner bland oss spelare, men visst händer det att vi pratar om aktuella händelser och frågor som får uppmärksamhet i media.

”Man får skaka på huvudet och fundera...”

Carl Gunnarsson, 33, back I St Louis Blues – det senaste NHL-laget som besökt Trump – säger också att de är de dagsaktuella ämnena som dominerar när det blir politiksnack i laget.

– Man försöker alltid se den stora bilden, men just i omklädningsrummet är det väl kanske att man snackar mer om det som berör oss. Vilket egentligen inte varit jättemycket, vi är ju ganska privilegierade på många saker.

Trump är jäkligt underhållande att kolla på och lyssna på, även om man ibland får skaka på huvudet och fundera på vad det är för värld man lever i. 

Gunnarsson, som avgjorde match två i finalen när St Louis vann Stanley Cup för första gången någonsin i somras, fick frågan från bekanta i Sverige – ”vad tycker du om det, att åka dit?” – men valde att inte låta det styra beslutet. Hela laget åkte till Vita huset i oktober.

– Jag försökte bortse från det, jag tycker det var coolt att vara där, och tänka på vilka som varit där, historiskt sett. Sen hela det här med Trump och nuvarande politiken… ja… vi träffade honom i fem sekunder var och skakade hand och sen stod han och snackade om ditten och datten, så… Men just att vara där, med historiken som finns där, det tycker jag var ganska mäktigt på det sättet. 

Donald Trump får en tröja av St Louis Blues efter att ha skämtat med Alexander Steen.
Foto: PATSY LYNCH/SHUTTERSTOCK / PATSY LYNCH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Gunnarsson säger att Trump – som skämtade med Alexander Steen och hans glugg i tandraden under besöket – ses som en ”karaktär, på gott och ont”.

Han är ju en seriefigur i stort sett, det får man ju säga. Jag tänkte på det, det är folk som har tagit avstånd och tagit ställning till höger eller vänster. Men nej, jag kände inte att jag var tillräckligt stark motståndare för att inte åka dit. Det är klart man tänker på såna saker innan man drar dit, för det har varit mycket – ja, det är ju mycket hela tiden. Men nej, jag kände inte att jag ville axla nåt sånt. 

Hur menar du då?

– Jag tycker det är kul att följa politiken men det är inte så att jag är långt åt ett håll eller långt åt ett annat. Det är säkert som många andra, liksom i mitten. Men för att ta ställning, då får man ju verkligen axla nånting. Man får ta väldigt mycket ansvar, frågor efteråt, varför, hela den här biten. Jag kände inte att jag var så pass stark motståndare att jag ville göra det. Jag tycker man ska ha rätt mycket kött på benen för att ta på sig nånting sånt. Att göra det bara för att göra det, det är bara blaj, tycker jag. Så det blev inte så. 

Carl Hagelin, 31, spelade i Pittsburgh Penguins när laget vann både 2016 och 2017.

De fick alltså besöka Vita huset två år i rad – men presidenten som bjöd in hade bytts ut mellan titlarna, eftersom Trump tog över Vita huset från Barack Obama i januari 2017.

Jag kan inte säga att det är mycket politiksnack här inne. Vilket är bra.

Hur skilde sig de besöken åt?

– Det var lite striktare första året, med Obama, man fick inte använda telefonen lika mycket, han släppte inte in oss i Ovala rummet, det var lite mer styrt det året. Trump, han släppte väl lös lite mer. Han lät oss komma in i Ovala rummet, och pratade med oss mer som om vi har hans kompisar. Förutom det var det lika mäktigt båda gångerna, att få åka och se Vita huset.

Carl Hagelin vann Stanley Cup två år i rad med Pittsburgh Penguins.
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

Hur mycket märks politiken inom hockeyn i stort?

– Jag kan inte säga att det är mycket politiksnack här inne. Vilket är bra. När folk har olika åsikter kan det lätt bli att det blir sprickor mellan människor på grund av det. För folk är väl inte så jäkla bra på att lyssna på varandra om man ska vara ärlig. Folk blir arga på varandra för att man har åsikter. Så vi pratar inte så mycket om det och så får det nog förbli i den här sporten, säger Hagelin. 

I NHL kommer spelarna från olika länder jämfört med NBA och NFL, som till högre grad har amerikanska spelare. Den blandningen av ursprung tror Hagelin bidrar till att folk inte är så benägna att ge sig in i politiska diskussioner.

– Man får ju tänka, hur många amerikaner har vi här? Vi kanske har fyra amerikaner i det här laget, så jag vet inte hur mycket de pratar om det. För dem är det väl en grej, men det är ju inte så att tjecker – halva laget är ju tjecker eller ryssar – det är väl inget de bryr sig om alls.

Capitals mästarlag från 2018 hade spelare från USA, Kanada, Sverige (förutom Bäckström var Christian Djoos och André Burakovsky med), Ryssland, Tjeckien, Danmark, Tyskland och Australien.

– Samtidigt, politik står väl vissa väldigt nära deras hjärtan och vissa bryr sig inte alls om politik, det är väl som med alla människor, frågar du runt i Sverige är det nog exakt likadant, säger Hagelin. 

Varifrån man kommer har betydelse, ja, men också vilken sorts bakgrund man har är en faktor. 

– NFL-spelare och NBA-spelare är amerikanska i mycket högre utsträckning än i baseboll eller hockey. Jag tror att ras är en ofrånkomlig faktor i den här frågan. En del av det som händer för de här afroamerikanska spelarna är att de känner ett särskilt ansvar att höja sina röster. Att de är rädda att deras perspektiv inte hörs i det amerikanska systemet, och de har en plikt – många av dem växte upp under tuffa förhållanden, i fattiga områden – för de hör inte den rösten i den amerikanska politiken, säger forskaren David Niven. 

Carl Gunnarsson tror att det också spelar in att hockeyn inte har riktigt samma genomslag, men också att det finns en annan mentalitet inom hockeyn: 

– Jag tror att hockey i sig är ganska lågmält, vi gör vår grej, allting handlar om laget. Tyst och fint, liksom. Det finns nån slags respekt i det också, inom hockeyvärlden. Och så har det alltid varit, det är svårt att ändra på. Det är ju kulturskillnader mellan sporterna. Folk beter sig annorlunda, säger Gunnarsson.

”Hur de gör i politiken, det skjuter man åt sidan”

Nicklas Bäckström vill inte heller göra nån större sak av den politiska aspekten att besöka Vita huset. 

– Vi är från så många olika länder, det känns som att vi försöker att inte blanda politik med sporten. Jag följer det bara. Hur de gör i politiken, det skjuter man åt sidan. 

Men alla i Capitals resonerade inte på samma sätt. 

När spelarna och ledarna stod runt Trump i Ovala rummet var det flera mästare som saknades. 

– Sakerna han häver ur sig är rent rasistiska och sexistiska, sa forwarden Devante Smith-Pelly om Trump, och förklarade redan innan Caps hade vunnit att han inte tänkte åka, om det blev seger. Brett Connolly avstod också, för att stå upp för sin kompis Smith-Pelly.

"Vet inte hur mycket jag vågar säga..."

Oskar Sundqvist, 26, i mästarna St Louis märker inte så mycket av politiken inom laget, säger han.

– Det kan bli lite heta diskussioner då och då om nån vill röra upp nånting och jävlas litegrann, men annars brukar det vara ganska lugnt. 

Vad handlar det om då?

– Det är väl de som håller på Trump och de som inte håller på Trump. Det var rätt roligt att lyssna på. Just i tillfället kan det vara ganska hetsigt, men de brukar glömma det ganska snabbt i. Det är ganska lättsamt, säger Sundqvist. 


Enligt Anton Strålman, 33, blir det inte så mycket politiksnack i hans lag Florida Panthers, trots att det är valår.  

– Men från svensk synpunkt ser man ju mycket brister i systemet här nu när man varit här i landet under många år. Det är otroliga klyftor här. Med det menar jag inte att Sverige är perfekt, det finns otroliga brister där också. Men därhemma känns det som att det finns ett helhetstänk om att alla ska ha förutsättningar att klara sig och det finns ett supportsystem och det kan man väl inte säga att Trump jobbar för riktigt.

Han ger också uttryck för en fundering som går igen på flera håll:

– Jag har nu bott här i många år, men jag har svårt att känna att det här är något som passar mig direkt när det gäller landet i helhet. Men vad ska man göra åt det?


Gabriel Landeskog, 27, gör sin nionde säsong i Colorado Avalanche och är i egenskapen av lagkapten centralfiguren i laget.

– Klart att vi pratar politik ibland inom laget, det kommer ju upp frågor då och då. Jag vet inte hur mycket jag vågar säga, men jag vet inte om det är någon som vill att han (Trump, red:s anm.) ska sitta kvar. Att han ska sitta i fyra år till. Men å andra sidan trodde man inte att han skulle vinna för fyra år sedan, så man ska kanske inte säga för mycket. Vi kan ju inte påverka så mycket, då vi inte kan rösta.

Har ni olika fraktioner inom laget, är vissa republikaner och vissa demokrater?

– Ja, det är klart att det finns det, men det är lustigt att de som varit republikaner, eller är det, inte är så heta över Donald heller just nu. Det är intressant hur det kan förändra sig.

Därför nobbade målvaktsstjärnan

Holtby har, tillsammans med sin fru, engagerat sig i HBTQ-frågor, vilket var en av anledningarna till hans beslut att nobba Vita huset. Ett område där Trump vridit tillbaka flera progressiva beslut som Obama fattade.

– Jag och min familj, vi tror på en värld där människor behandlas med respekt oavsett ställning eller vad man föds in i. Man får frågan om att välja vilken sida man står på, och för mig är det rätt tydligt vilken sida jag står på. Det är rätt beslut för mig och min familj, sa Holtby, som precis som Connolly och Smith-Pelly, är kanadensare.

Washingtons Braden Holtby vägrade besöka Vita huset och president Trump.
Foto: TOM DONOGHUE / POLARIS POLARIS IMAGES

Bäckström säger att det inte blev så mycket prat i laget efter att stjärnmålvakten kom med sitt besked.

– Faktiskt inte. Ska jag vara ärlig så var det inte det. Det är ingenting man pratar om. De som inte ville åka sa nog bara till, och de som åkte, de åkte. Det var bara så. Sånt går man inte runt och pratar om i omklädningsrummet. Man respekterar vad folk tycker och hur de ser på det. Att de inte ville följa med, det har jag full respekt för. 

– Alla får tycka vad de vill. För större delen av vårt lag var det inga problem. Och vi blev väldigt väl bemötta där. Jag har varit i Vita huset förut men inte varit i den där coola delen, West wing, hehe! 

Du känner inga tveksamheter om att åka igen om ni vinner en gång till?

– Nä, jag skulle göra det igen, så coolt var det.