John Guidetti om familjelivet i Spanien

VIGO. John Guidetti är bara 24 år men har redan varit med om saker som få andra får uppleva under en hel livstid.

Vad än han gör har folk en åsikt - antingen blir han hyllad eller sågad.

SportExpressen åkte till Vigo för att träffa en av landets mest omskrivna sportpersonligheter.

Den nya John Guidetti.

Det är tidig eftermiddag i ett varmt Vigo.

En längre period av regnande har precis slutat och solen tittar fram medan John Guidetti springer omkring och lattjar med bollen på FC Coruxos rätt slitna hemmaarena med plats för 1500 åskådare.

Johns kompis André Österholm, tidigare mittfältare i AFC United, har precis skrivit på för den spanska klubben som hör hemma i tredjedivisionen.

Tillsammans med Mike Guidetti, Johns pappa, ser han på medan den svenska landslagsstjärnan spexar ihop med humorstjärnan Toni-Prince Tvrtkovic, 18.

De båda ska spela in en film till Stockholm Street Soccers Youtube-konto, och när den timslånga inspelningen är över är det en avslappnad John Guidetti som tar emot.

– Välkommen till Vigo, säger han med ett leende.

"Socialt är det fantastiskt här"

Vi sätter oss vid ett litet bord vid spelaringången.

Vaktmästaren och två andra som jobbar i den lilla klubben ser uppspelta ut när de ser att det är Celta Vigo-anfallaren John Guidetti som är där på besök. De skrattar lågmält och försvinner sedan bort för att fortsätta att arbeta. På bordet ligger croissanter, till Johns glädje.

– Perfekt, jag har inte hunnit äta lunch. Jag är skithungrig, säger John och förser sig själv.

Hur är läget? 

– Vi sitter här nu. Det är 21 plusgrader i februari och fotbollen går bra. Jag har gjort väldigt många häftiga saker så jag trivs.

– Socialt är det underbart här och supportrarna är helt fantastiska mot mig.

Det var inte alltid lätt att vara John Guidetti då. Han som det hade gått spikrakt uppåt för och som folk sedan snackade skit om

Fansen, ja. Guidetti blev snabbt en favorit hos Celtas supportrar, och han känner alltid deras stöd.

– Det beror väl bland annat på att jag har karaktär, är anfallare och spelar bra fotboll. De uppskattar att du krigar och ger allt för laget hela tiden. Det kändes verkligen som det blev rätt när jag valde Celta.

Din fotbollsresa är ganska unik. Du började i Brommapojkarna, vidare till Manchester City, utlåningen till Feyenoord och sedan kom skadan. Hur ofta tänker du tillbaka på resan du gjort?

– Klart jag gör det ibland. Framför allt är jag oerhört stolt och tacksam över att jag kom tillbaka från min skada. Tacksam för mina medmänniskor som alltid fanns där och stöttade. Det var inte alltid lätt att vara John Guidetti då. Han som det hade gått spikrakt uppåt för och som folk sedan snackade skit om.

John Guidetti (trea från vänster, översta raden) med Brommapojkarna, pojkar 14, i Sankt Erikscupen 2006.
Foto: Lasse Sandström
John Guidetti i Manchester City-tröjan 2010.
Foto: BILDBYRÅN
John Guidetti lånades ut från Manchester City till Brommapojkarna 2010.
Foto: Nils Petter Nilsson
I Feyenoord gjorde John Guidetti 20 mål på 23 matcher.
Foto: BILDBYRÅN
Guidettis presskonferens om skadan som stoppade honom från EM 2012.
Foto: Niklas Larsson/BILDBYRÅN
John Guidetti firar guldet i U21-EM sommaren 2015.
Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN
Guidetti och Ibrahimovic i samarbete under EM 2016.
Foto: BILDBYRÅN
Guidetti firar mål i Celta Vigo-tröjan.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

– Bekanta och människor man kände snackade till och med skit om mig och sa att jag var slut. Folk som inte visste något om skadan eller ens vad den berodde på. Jag hade ju heller inte någon lust att berätta för alla vad det berodde på. Jag ville liksom inte säga att jag hade en skada som jag kanske aldrig skulle bli frisk från och att jag skulle säga till alla att jag kanske aldrig mer skulle kunna spela fotboll. Sådant har man ju inte direkt lust att berätta för alla. Det är klart att det var en tuff period. 

Har du brutit med vännerna som snackade skit om dig?

– Det var inga vänner. Det var bekanta, folk som jag kände till. Men det finns hatare överallt. Folk älskar att se människor misslyckas. Kolla bara på hur folk sitter och "mördar" Messi på Twitter för att han gör EN dålig match på tio år. Den mot PSG.

– Okej, han gör en dålig match men är det inte okej att han har en dålig dag? Hela Twitter behöver ju inte gå loss på honom bara för det? Men det finns hatare överallt, så är det bara.

– Och om folk kan gå loss på Messi då kan de gå loss på vem som helst. Klart att jag lärt mig att hantera det, men det var ändå en tuff tid. Jag kunde ju inte bevisa att de hade fel. Det enda jag kunde göra var att gå runt och vänta på att bli frisk. Nu är jag här och lever min dröm.

"Människan vill alltid ha det man inte har"

John Guidetti är synonym med det som brukar kallas för "nya generationens fotbollsspelare". De som valt bort fester för träning, som sätter fotbollen främst och är otroligt seriösa i allt de gör.

Så, vad har han fått offra? "Inte något direkt", menar han. I stället känner Guidetti att han samlat på sig upplevelser och erfarenheter som han annars inte fått.

– Jag har fått så mycket tillbaka. Människan funkar ju så att man alltid vill ha det man inte har. Är det 35 grader varmt är det så varmt att man dör. Då gillar man inte det. Är det kallt så är det för kallt. Vi strävar alltid efter det perfekta, så är vi funtade.

– Det är klart att jag också längtar hem till Sverige. Att kunna äta vad jag vill när jag vill. Att kunna gå på stan utan att folk kollar på mig, eller vad som helst. Att kunna vara helt anonym och kunna gå ut och skriva vad som helst på Twitter utan att behöva tänka på vad jag gör.

– Men med tanke på hur mycket jag älskar det jag gör och hur mycket jag får tillbaka så är det värt det.

Celta Vigo ligger just nu tia i La Liga. John Guidetti har spelat 14 ligamatcher och gjort tre mål och en assist. Lägg till att han gjort tre mål i Europa League och ett i den spanska cupen.

"Livet är på topp här och solen skiner", säger John Guidetti
Foto: Fabian Wester

Det märks dock i snacket med John att han inte är riktigt nöjd med speltiden. Han vill helst starta alla matcher och vara helt given i startelvan. Men konkurrerar du med "bygdens son" Iago Aspas, från galiciska Moana, är det inte alltid det enklaste.

– Jag trivs som sagt väldigt bra, säger John. Nu handlar det om att jag ska spela hela tiden och inte 60-70 procent av matcherna. När jag väl spelar så gör jag ju mål. Såg en statistik om att jag är tvåa i Celta Vigos historia vad det gäller mål per spelad minut.

Vad får du för motiveringar av tränaren till att du inte spelar från start så ofta som du vill?

– Ibland handlar det om att vi inte vill gå tillräckligt offensivt. Ibland måste vi sätta Aspas på kanten. Han är ingen försvarsspelare och just i Spanien är ytterbackarna väldigt offensiva. Det är mycket sånt.

– Men jag har bra kommunikation med tränaren och gör mål i La Liga. Jag kan inte klaga. Livet är på topp här och solen skiner.

Därför måste man anstränga sig, trots att man bara vill hem och spy efter att ha torskat en match

"Behöver inte gå dåligt för att jag ska få skit"

Om en knapp månad väntar en ny landslagssamling, med VM-kval mot Vitryssland och landskamp mot Portugal.

Sedan Zlatan Ibrahimovic lämnade det svenska landslaget har Guidettis betydelse och status vuxit.

Pressen är dock inget nytt för honom. Han är van vid att vara omskriven och omtalad.

– Jag har blivit populär på två sätt. Ett när det går bra och då är det "wow". Sedan när det går dåligt är det likadant fast åt andra hållet. Egentligen behöver det inte ha gått dåligt alls för att jag ska få skit.

– Om jag inte gör mål men spelar min bästa match någonsin så står det ändå i tidningarna: "Guidetti mållös när Celta Vigo vann". Man kan fortfarande göra en grym match utan att ha gjort mål.

Har du funderat över varför du är så omskriven?

– Ingen aning och jag orkar faktiskt inte lägga tid på det. Jag är väl en sådan som säger vad jag tänker och tycker. Jag är avslappnad, bjuder på mig själv och det tror jag folk uppskattar.

VINN GUIDETTIS SIGNERADE SKOR!

SportExpressen träffade John Guidetti i samband med ett Nike-arrangemang. Nu har du som läsare chansen att vinna ett par signerade skor, av modellen Hypervenom 3. Hur? Mejla en motivering till varför just du ska vinna skorna till sporten@expressen.se.
Märk mejlet med "Guidetti".

– Jag försöker alltid ta mig tid och har blivit uppfostrad till att bli en god människa. Att behandla alla lika och ta sig tid med människor. Jag åker till skolor och träffar barn, ger tid till supportrar. Det tycker jag är viktigt.

Varför har du blivit sådan?

– Jag går tillbaka till mig själv. Hur jag var när jag var ung, och var bollkalle på Brommapojkarnas matcher när de spelade i division ett. Då var det jag som stod och ville ha en autograf av Michael Allen eller någon annan. Då tyckte jag att de var det coolaste någonsin.

– Jag hade ju börjat gråta direkt om de hade ignorerat mig totalt. Även fast de kunde ha en dålig dag. Det kan jag också ha men det förstår inte barnen som vill ha en autograf. Därför måste man anstränga sig, trots att man bara vill hem och spy efter att ha torskat en match.

När jag ska vara borta från dem i tio dagar, är det ren och skär ångest

"Inget jag flashar med på sociala medier"

När John Guidetti kommer hem från matcherna har han annars alltid något att se fram emot. För ett drygt halvår sedan blev John och fästmön Sanna föräldrar till dottern Nellie.

Det förändrade deras tillvaro, och John som person.

– På många sätt och vis är det ju viktigare än fotbollen. Jag har älskat fotbollen så kopiöst mycket men kärleken man kände när dottern kom var helt sjuk. Jag kunde ju vara ifrån min fästmö Sanna förut och det var så klart tufft och så, men man saknade varandra.

– Nu, när jag ska vara borta från dem i tio dagar, är det ren och skär ångest. Samtidigt är det världens bästa. Vi skrattar och har kul.

John Guidetti och fästmön Sanna Dahlström. Bröllopet är planerat till nästa sommar, avslöjar John.
Foto: Meli Petersson Ellafi / @johnguidetti (Instagram)

– Har du gjort en bra match kommer du hem och delar glädjen med dem. Har du gjort en dålig match räcker det med ett smajl eller en kram för att glömma det där missade läget.

Hur är du som pappa tror du?

– Jag är sjuk... Nej, men jag har kommit på att vår dotter är en blandning av mig och min fästmö. Det är bra energi på henne. Det surras en del. Hon pratar hela tiden även fast hon inte kan.

– Hon är så energisk och man försöker vara delaktig så mycket man bara kan och leka. Jag tycker det är viktigt att hela tiden utveckla henne och lära henne nya saker. Det är viktigt att man umgås och inte bara ger henne en leksak och sätter sig framför tv:n utan att man är delaktig.

Det är lätt att få uppfattningen att livet som fotbollsstjärna bara är glassigt. Lyxiga bilar, dyra klockor och ett fint liv. Men du beskriver en vanlig Svensson-vardag?

– Ja, så är det ju. Jag kanske har en dyr bil och en dyr klocka men det är inget jag gillar att "flasha" med på sociala medier. Då är det roligare att lägga ut en video eller bild på min dotter eller fästmö. 

Du har hyllat din pappa Mike för hur han uppfostrat dig och varit med dig hela karriären. Hur mycket av honom kommer du ha i dig som pappa?

– Så mycket jag kan, även om det är viktigt att vara sig själv också. Som förälder måste man alltid anpassa sig efter barnet. Min blivande fru måste jag också hylla. Utan henne hade det inte gått, hon har varit helt fantastisk.

– För en pappa kommer inte allt lika naturligt men det gör det verkligen för henne. Hon vet till och med när vår dotter vaknar utan att hon har gjort ett ljud. Jag fattar inte hur det går till, hur hon kan veta det. Utan Sanna skulle jag få panik.

Du säger "blivande fru". Då ska ni alltså gifta er snart?

– Nästa sommar har vi tänkt göra det.

Emil Forsberg fick flytta fram sitt bröllop på grund av EM, hur blir det för er tror du?

– Det är ju ett mästerskap då också, VM i Ryssland. Men vi får se, det löser sig. Förhoppningsvis kan vi gifta oss efter att vi har vunnit VM-finalen...

John Guidetti om...

...varför merparten av spelarna från U21-landslaget som tog guld i Tjeckien lyckats utomlands:
"För att vi individuellt är bra fotbollsspelare. Riktigt bra spelare. Alla snackade om lagsammanhållningen och visst var den helt fantastisk. Vi kunde verkligen dö för varandra. Men vi var också väldigt skickliga fotbollsspelare rent individuellt. Sedan sprang vi ju som dårar. Vi gjorde som Borussia Dortmund gjorde när de var som bäst under Jürgen Klopp, vi sprang mest av alla. Den framgången kan vi leva på hela karriären, vi gjorde något som inget annat svenskt fotbollslag gjort tidigare. Den var den bästa sommaren."

...nackdelarna med sociala medier:
"Att det finns människor som sitter och pratar skit om mig och min familj. Det var en supporter som gick för långt där en gång när de hotade min dotter. Men det är för att fega människor väljer att skriva skit framför datorn anonymt. Det är lätt när man sitter flera mil ifrån varandra men inte lika lätt och ingen som vågar säga det till dig ansikte mot ansikte. Det krävs mer mod då."

Hur ser du på landslaget och VM-kvalet hittills?

– Jag tycker stämningen i landslaget är bra och det är kul. Resultatmässigt och spelmässigt har det ju gått bra också, men vi var värda mer mot Frankrike. Minst oavgjort eller seger där och det hade varit succé.

– Vi har gjort det klart godkänt. Det är bara att fortsätta. Vi har hamnat i en tuff grupp och det är bara att kriga på. Det är bra go i laget och Janne (Andersson) och (Peter) Wettergren har gjort det bra.

– Det enda tråkiga nu är att Lasse Lagerbäck inte är med längre. Jag tycker han var en grym kille.

Vad tillförde han?

– Det är en underbar människa, en väldigt klok person. Jag hade inte någon uppfattning om honom tidigare, förutom att jag alltid tyckt att han varit en cool tränare. Jag har varit nyfiken på honom som person. Och när man väl träffade honom så förstod man vilken härlig människa det är. Grattis Norge!

"Vi har grymt kul tillsammans"

I landslaget är annars Benfica-stjärnan Victor Nilsson-Lindelöf Johns bästa vän. Guidetti berättar att de fått en mycket nära kontakt, och hörs och ses ofta.

– Vi har alltid tyckt om varandra när vi träffats, men kanske inte umgåtts så mycket utanför fotbollen. Men under U21-EM, och efter slutspelet, så flyttade jag till Vigo, och det ligger ju nära Lissabon. Då sa vi att vi skulle ses i Lissabon. Maja (Victors flickvän) och Sanna kände inte varandra, men de klickade hur bra som helst. Nu pratar de varje dag och är närmare varandra än vad jag och Victor är. Vi fyra kommer jäkligt bra överens och har väldigt kul tillsammans. Vi lever samma liv och det är lätt att ha en bra relation nu. Vi har blivit riktigt tajta och åker på semestrar tillsammans, vi har grymt kul.

"Jag har sekretess", säger Guidetti om Nilsson Lindelöfs framtid.
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Du som är Manchester City-fan... Blev du glad när det inte blev United för "Vigge", eller hur kände du?

– Haha, nej, det kan jag inte säga. Jag ville att det skulle bli det han ville. Hade han velat United hade jag också velat att det skulle bli det. Jag tar alltid mina kompisar före gamla lag.

Hur mycket pratade ni om det?

– Det får du fråga honom om. Jag har sekretess. Som kompisar tror jag att det pratas tillräckligt mycket om fotboll. Vi försöker fokusera på att surra om annat i livet. "Vigge" är en fantastisk fotbollsspelare och kommer ha en fantastisk fotbollskarriär. Han behöver inte direkt oroa sig.

Intervjutiden är slut, John tar en sista klunk vatten innan han snackar kort med pappa Mike.

I kväll väntar Barcelona på Camp Nou, en av årets tuffaste matcher.

Men hoppet om en skräll lever.

– Vi är inte en klubb som tillhör den absoluta världstoppen men vi är med där uppe och vet att en bra dag kan vi slå alla lag. Det har vi bevisat.