Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag kommer inte tjäna de här summorna på mitt nästa jobb”

Foto: Olle Sporrong
Foto: Olle Sporrong

Hon kan direkt svara på hur många miljoner hon drog in under sex veckors tävlande. 

Och Sarah Sjöström sticker inte under stol med det många elitidrottare inte vill nämna. 

– Pengar är absolut en drivkraft. Jag simmar inte gratis. 

I en stor intervju berättar den 27-åriga simstjärnan också om tortyrträningen hon aldrig vill göra igen, morgonen då kroppen satte stopp och de nio månaderna då det egentligen hade varit perfekt att vara gravid. 

Kolumnen på Sarah Sjöströms Wikepedia-sida där antalet medaljer radas upp är så lång att man skulle kunna tro att det vore raden för en framgångsrik idrottare som för längesen gått i pension. 

Men faktum är att Sjöström är långt i från ett avslut. 

– Jag skulle kunna hålla på med det här i 27 år till. 

Hon skrattar till och säger att så länge kommer det nog trots allt inte bli, men att simningen aldrig har varit roligare än nu. 

Hon var 14 år när hon tog sin första EM-medalj, i somras fyllde Sarah Sjöström 27 år. 

– Jag brukar säga att jag inte är så gammal men att jag är en gammal simmare. Men jag tycker fortfarande att det är oerhört roligt. Simningen är mitt jobb, och det är väl kanske därför det känns lätt att hålla på med det. När man har ett jobb som man är bra på. 

Sjöström om succén: "Extremt hög lägstanivå"

Hon är hemma på Södermalm i Stockholm. Coronapandemin satte stopp för alla simtävlingar under nio månader för Sjöström. Men oktober och november var desto intensivare. 

I sex veckors tid var Sarah Sjöström i Budapest och tävlade i ISL, international Swimming League. Ligan som drog i gång 2019 och som inte bara är pengastinn utan helt skiljer sig från andra simmästerskaps upplägg. 

Simmarna tillhör lag som inte är nationsbaserade, men tävlar också individuellt och tävlandet är intensivt. Det är inga försök och tävlingsdagarna pågår i två timmar med bara korta pauser mellan loppen. 

Under de sex veckorna i Budapest vann Sarah Sjöström 25 lopp.  

– Egentligen är det inte så intressant vilka tider jag gör, ibland har jag simmat fem lopp tidigare på dagen. Det är en annan sak när man är på ett VM, då simmar jag kanske 50 fritt på morgonen och sedan har jag eventuellt en lagkapp på eftermiddagen. 

– Nu simmar jag 100 fritt sedan är det 20 minuters vila, sedan 100 medley, 50 fritt, tio minuters vila och därefter lagkapp. Det är en helt annan typ av tävling. 

– Det är tufft, men jag gillar det. Jag är ju sprinter, men jag är fortfarande väldigt bra på att återhämta mig mellan loppen. Det ger mig en fördel gentemot mina konkurrenter, att jag är bra på just det. Jag är väldigt nöjd med hur jag presterade, och det trots att jag hade problem med ryggen. 

Sarah Sjöström.
Foto: OLLE SPORRONG
”Jag kunde inte stå upp, det gjorde fruktansvärt ont”

Allting fungerade perfekt inledningsvis, Sarah Sjöström kände sig stark och snudd på ostoppbar. Sedan kom känningarna i ryggen, men hon körde på. Tills en dag. 

– Jag skulle ta på mig byxorna på morgonen och fick världens ryggskott. Jag kunde inte stå upp och tvingades lägga mig ner på sängen igen. Det gjorde fruktansvärt ont och jag fick ringa både läkaren och fysioterapueten och be dem komma till mitt hotellrum för att hjälpa mig. 

Blev du rädd?

– Ja, det har hänt att jag har fått liknande ryggskott tidigare men då har det gått över på tre-fyra dagar. Men det släppte inte. 

Efter tio dagars vilande var Sarah Sjöström tillbaka till tävlandet. 

– Jag hade fortfarande ont på första tävlingen. Läkaren och tränaren tyckte inte att jag skulle tävla, men jag ville testa. Och det blev inte värre av att tävla och då kände jag att jag fick självförtroende igen. 

”Jag drog in 1,5 miljoner”

Ryggproblemen innebar att Sjöström missade ett tävlingsintervall under ISL, men veckorna i Budapest gav ändå klirr i kassan för 27-åringen. 

– Jag drog in ungefär 1,5 miljoner kronor. Och då missade jag ändå en av tävlingarna. Det är mycket mer pengar i ligan nu än första året. 

Grämer det dig att du missade en tävling där du kunde ha tjänat ännu mer pengar? 

– Nej. Eller jag ska erkänna att jag först var ledsen över att jag skulle missa prispengarna. Men sedan när jag reflekterade lite över det insåg jag att jag snarare borde vara ledsen över att jag satt på hotellrummet och hade svinont i ryggen och inte kunde tävla.  

– Och när jag fick min prischeck efter sex veckor konstaterade jag att det faktiskt inte hade varit så stor skillnad om jag hade fått 1,7 miljoner kronor i stället för 1,5. Pengarna går ändå in på mitt företagskonto, jag använder dem inte. 

”Pengar är en motivation för mig, helt klart”
Foto: OLLE SPORRONG

2019 ökade Sjöströms intäkter med 38 procent, vid årsskiftet fanns 17,9 miljoner i bolaget där hon själv är styrelseordförande. 

Hur är du som styrelseordförande?

– Bra, det är inga klagomål från styrelsen. Jag skojar med min sambo ibland, och säger att jag ska på styrelsemöte med mitt företag nu. Det betyder ungefär att jag går ut och tar en kaffe. 

Vad betyder pengar för dig?

– Det är en motivation för mig helt klart, annars hade jag inte åkt på alla de här tävlingarna. Jag hade inte gjort det gratis, så är det. 

Sjöström, som haft sitt bolag sedan hon var 16 år, berättar att hon tidigare bara haft sina pengar på ett bankonto men att hon de senaste åren tagit hjälp med att investera dem i fonder och aktier. 

– Man kan inte vara elitidrottare hela livet och då får man försöka dra in så mycket möjligt under tiden man är det. Jag kommer sannolikt inte tjäna sådana här summor på mitt nästa jobb. 

SportExpressens Anna Friberg intervjuar Sarah Sjöström.
Foto: OLLE SPORRONG
Sarah Sjöström.
Foto: OLLE SPORRONG

OS i Tokyo skulle ha avgjorts den gångna sommaren men sköts upp ett år på grund av pandemin.  

– Jag tror att det kommer att bli ett OS i sommar men att det kommer att se helt annorlunda ut än alla andra tidigare OS. 

På OS senast i Rio tog Sarah Sjöström ett guld, ett silver och ett brons. 

– Det är så klart omöjligt att veta hur det kommer att gå nu. Men jag tror att jag kommer att lyckas bättre än om OS ägt rum den gångna sommaren.

Varför?

– Jag tog tio veckor ledigt från simningen i somras och när jag kom tillbaka efter det kände jag mig så jäkla bra. Det är det längsta uppehåll jag har tagit från simningen någonsin. Jag har svarat mycket bättre på träningen än tidigare. 

”Träningen var en tortyr”

Sarah Sjöström berättar att hon nu tränar på ett helt annorlunda sätt än för fem år sedan inför OS i Rio. 

– Jag tyckte inte om den träningen jag gjorde då. Den var hemskt, en sådan tortyr hela tiden. Jag kunde köra ett stenhårt pass på förmiddagen och sedan ett stenhårt pass på eftermiddagen igen. Jag var tvungen att göra den träningen för att kunna simma så många lopp som jag gjorde. Men jag vill inte göra den igen. 

– Jag tränar fortfarande svinhårt, men på ett annat sätt. Mängden är den samma, men nu fokuserar jag mer på att simma med bra teknik, det är mer kvalitet. Det är lugnt när det ska vara lugnt, och det går snabbt när det ska vara snabbt. 

Sjöström med Stockholms stadshus i bakgrunden.
Foto: OLLE SPORRONG

Att förändra träningen var ett måste menar Sarah Sjöström. 

– Det går inte att köra samma upplägg hela karriären, då går kroppen sönder. Det gäller att man gör en del justeringar efter fyra-fem år och en del mindre ändringar löpande.

”Om jag får barn betyder det inte att karriären är över”

OS i Tokyo är det stora målet för Sarah Sjöström i år, men vad som väntar innan dess är oklart. 

– Jag har ingen aning om när nästa träningsläger eller tävling är. Det går inte att göra samma planering som vanligt på grund av pandemin. Nu får man ta en eller två veckor i taget, men jag känner mig lugn med det. 

Sarah Sjöström ser inget slut på sin karriär.

– Jag har aldrig tänkt att jag ska vinna det och det, sedan lägger jag av. Jag har inte satt något slutdatum. Om jag skulle få barn under karriären betyder det inte att den är över, jag är öppen för att skaffa barn och sedan fortsätta. Hade man vetat att jag inte skulle tävla under nio månader 2020 så hade det ju varit perfekt att skaffa barn då. 

Sjöström skrattar.

– Jag skojar, jag är inte redo än. Men jag är definitivt öppen för barn under karriären, det skulle inte alls betyda att den är över. 

SportExpressens Anna Friberg har träffat Sarah Sjöström.
Foto: OLLE SPORRONG

LÄS FLER INTERVJUER AV ANNA FRIBERG

Sanna Kallur: ”Det har hänt att vi har slagits med knytnävarna” 

Stina Nilsson: ”Det är folk väldigt nyfikna på”

Emelie Öhrstig: ”Vilka är vi att tycka att det är fel” 

Tord Grip: ”Jag känner mig, väldigt, väldigt ensam”