Vad gör man med sin tid och sina pengar efter en lång och framgångsrik hockeykarriär? Mats Sundin drog igång något eget – och upptäckte en stor likhet mellan forskare och hockeyspelare.

”Har man sett svårt sjuka barn glömmer man det aldrig”

Han tjänade en miljard som hockeyspelare. 

Efter karriären kom tankarna: Vad gör jag för pengarna. 

– Har man sett svårt sjuka barn glömmer man det aldrig, säger Mats Sundin som startade en egen stiftelse för att hjälpa drabbade. 

Text: Anna Friberg
Publicerad 27 maj 2018 kl 06.05

2012 fick Mats Sundin och hans fru Josephine sitt första barn, en dotter. 

En omtumlande upplevelse i sig men något som också gjorde hockeystjärnan Mats Sundins vilja att engagera sig i barn ännu större. 

Men egentligen hade allt börjat långt tidigare. I NHL-klubben Toronto, där Mats Sundin spelade i 15 år, fanns ett samarbete med ett stort barnsjukhus i staden. 

– Det är ett enormt sjukhus som hjälper barn från hela Nordamerika, vi var där många gånger med klubben men jag engagerade mig även privat och donerade en del pengar, berättar Mats Sundin.

– Jag fick lära mig oerhört mycket under samarbetet med barnsjukhuset i Kanada och när jag hade slutat med hockeyn kände jag att jag ville dra i gång något eget. Något som kunde hjälpa barn. 

– Jag ville ge av min tid men också donera pengar till något som stöttade forskningen. 

Det var så "Sundin fellowship" startade. En stiftelse som är ett samarbete emellan Karolinska institutet i Stockholm och universitetet i Toronto. 

– När jag började kolla upp olika saker visade det sig att KI och University of Toronto hade haft ett utbytesprogram sedan 90-talet och då instiftade vi "Sundin fellowship" i det befintliga programmet. 

 

LÄS MER: Sarah Sjöström om sin cancersjuka vän 

”Viktig forskning”

Vi ses i Karolinska institutets lokaler i Solna. Med under vår träff finns också en av de två första forskarna som fått Sundins stipendium, Sophie Petropoulos, 37, från Toronto. 

Hon forskar, enkelt förklarat, kring IVF-befruktningar och varför en del lyckas medan andra misslyckas. 

undefined

Mats Sundin tillsammans med forskaren Sophie Petropoulos som har fått hans stipendium.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Forskningen som finns inom "Sundin fellowship" inriktar sig på vad som händer de 2000 första dagarna i en människas liv.

– Många av våra folksjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer kan härledas från den här första tiden i livet. 

Sundin, som tidigare har pratat lugnt och lite lågmält, blir plötsligt mer ivrig. 

– Det här är oerhört viktig forskning. 

I augusti 2009 meddelade "Sudden" att han slutar med hockeyn. En av de mest framgångsrika hockeykarriärerna var över. 

Sundin är ende svensk att ha gjort över 500 mål i NHL och under sin tid i landslaget var han Tre Kronors bäste poäng- och målgörare sammanlagt i alla OS, VM och World Cup-turneringar från 1991 till 2006. 

Men inte bara framgångarna var enorma, det var även summorna pengar som Sundin drog in som hockeyproffs. 

undefined

Mats Sundin och SportExpressens Anna Friberg på KI.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Närmare en miljard har Mats Sundin tjänat om man bara ser till intäkter från de klubbkontrakt han skrev under sin långa karriär. 

"Sudden" vill själv inte kommentera exakt hur mycket pengar han har tjänat mer än att "det har varit väldigt mycket". 

Det är som att vinna OS- eller VM-guld.

Pengarna har gjort det möjligt för honom att både göra egna privata investeringar men också att skänka till välgörande ändamål. 

– Jag tycker att det är upp till var och en vad man gör med sina pengar och jag kan inte säga att jag tycker att man har en skyldighet bara för att man har tjänat mycket. 

– Men i mitt fall kändes det skönt att göra det. Jag har fått ut så mycket från min sport finansiellt men också på massa andra sätt. 

"Hon får massa pengar för det"

När "Sundin fellowship" startade gick Mats Sundin själv in med två miljoner kronor. Sedan har han via olika evenemang varit med och samlat in mer pengar till stiftelsen. 

– Vi har samlat in lite över en miljon dollar totalt den här första svängen. Nu ska vi sätta upp en kanadensisk stiftelse och då är tanken att vi ska samla in lika mycket till. Jag kommer att skänka minst lika mycket till den här gången. 

– Målet är att kunna utse två nya stipendiater i höst som kan driva den här forskningen vidare och framåt. 

Jag skulle säga att Sophie faktiskt är mer tävlingsmänniska än jag någonsin var.

Mats Sundin och den kanadensiska forskaren Sophie Petropoulos pratar om en av hennes senaste upptäckter och att hon fått sin rapport publicerad i den vetenskapliga tidsskriften Cell.

– Det är som att vinna OS- eller VM-guld att få något publicerat i Cell, det är den tyngsta vetenskapliga publikationen inom hennes område och hon får massa pengar för det. Vilket innebär att hon kan fortsätta sitt jobb. 

– Det är lite som att vara hockeystjärna, när du presterar får du betalt för det.

De båda har lärt känna varandra och Mats Sundin följer hennes arbete med stort intresse. 

Sundin berättar att han har upptäckt att det, lite oväntat, finns stora likheter mellan forskare och hockeyspelare. 

– Inom hockeyn är vi tävlingsmänniskor men det är precis samma sak inom forskningen, och det gillar jag...

Mats Sundin skrattar till. 

– Jag skulle säga att Sophie faktiskt är mer tävlingsmänniska än jag någonsin var. 

undefined

Mats Sundin under ett besök på Karolinska Institutet i Stockholm.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stipendiet Sophie Petropoulos fått av Mats Sundin har inneburit mycket för 47-åringen från Toronto som bott och jobbat i Sverige de senaste åren. 

– Jag har fått ett nätverk som jag inte alls hade fått annars, jag har kommit i kontakt med teknologi, kolleger och metoder som inte fanns i Kanada.

– Och nu har jag mitt eget labb tack vare Mats. 

 

LÄS MER: Henrik Lundqvist: ”Var verkligen wow, när hon berättade” 

”Mats är den stora stjärnan”

Uppvuxen i Toronto säger Sophie Petropoulos att det har varit oundvikligt att inte veta vem Mats Sundin är.

– Alla känner till honom, Mats är den stora stjärnan. Men jag har aldrig varit speciellt hockeyintresserad. Eller inte alls faktiskt, jag såg min första hockeymatch live förra hösten när Mats bjöd in mig till World Cup. Jag tyckte att det var kul så nu är jag hockeyfan.

Mats Sundin skrattar åt Sophie Petropoulos.

Hans eget hockeyintresse finns "självklart" kvar. 

– Jag tittar på VM, absolut. Och jag älskar hockey men jag har hållit på med det i hela mitt liv, och nu tycker jag att det är roligt med andra områden. 

Jag har sett sjuka barn på nära håll och det har påverkat mig något oerhört.

Mats Sundin byter snabbt ämne. 

– Jag har lärt mig mycket av Sophie och de andra forskarnas jobb, och jag har fått en personlig relation med dem. Det känns värdefullt för mig. Annars kanske det är att man ger pengar till något som man inte ens vet om det gav något resultat, eller att pengarna bara försvann i väg någonstans. 

– Det här är verkligen "hands on". Jag är en del av projektet och har mitt eget namn på stipendiet. Samtidigt som jag behåller en relation med Kanada, det tycker jag är väldigt kul. 

undefined

Mats Sundin har tjänat enorma mängder pengar på sin hockey och vill dela med sig.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Mats Sundin har tre barn

I dag har Mats Sundin tre barn, en sexåring, en treåring och en bebis på 15 månader. 

– Ingen av dem har varit allvarligt sjuka men det är klart att de tankarna finns. En oro att någon av dem skulle bli svårt sjuk. Jag har sett sjuka barn på nära håll och det har påverkat mig något oerhört. 

– Har man träffat sjuka barn glömmer man det aldrig. Men jag har också sett att forskningen kan leda vården framåt. Och kan jag vara med och bidra på något sätt känns det bra. 

– Tanken är att det här stipendiet ska leva kvar även den dagen när jag är borta. Att det ska finnas så mycket pengar att stipendiater kan utses kontinuerligt även i framtiden.  

Hade du blivit forskare om du inte varit hockeyspelare?

– Nej, det är nog långsökt. Det krävs andra egenskaper än vad jag har. Men jag är väldigt intresserad av den här världen. 

– Jag följde mitt hjärta när jag bestämde mig för vad jag skulle skänka pengar till och engagera mig i.

 

LÄS MER: Så värvas idrottsstjärnorna