"Varför skulle jag inte bli lika bra som pappa? Jag har ju en Salming-gen"

Hon kan inte säga exakt vad det är.

Men Bianca Salming är övertygad.

Det finns en "Salming-gen".

– Jag har alla förutsättningar att bli bäst i världen, säger Bianca Salming.

I SPORT-Expressens serie ”Gener” berättar den 18-åriga friidrottstalangen om hur hon har fått pappa Börje Salmings kropp, drömmen om att bli berömd och varför Carolina Klüft är ett problem.

Det är inte ofta som Bianca Salming, 18, tystnar.

Men när generna kommer på tal blir hon fundersam.

Hur stora kroppsliga likheter kan det egentligen finnas mellan en 18-årig kvinnlig sjukampstalang och en 66-årig ärrad före detta ishockeyspelare?

Hur mycket av Börje Salming, 66, finns det i Bianca Salming, 18?

Och vilken påverkan har det haft och kommer det i så fall att ha på Biancas lovande friidrottskarriär?

– Många kommenterar att vi är lika i kroppen, pappa och jag. Att vi ser vi exakt likadana ut när vi går bredvid varandra. Jag har fått pappas kropp. Hans långa ben och att vi är ganska smala över höfterna...och de långa armarna. Vi har aparmar!

Bianca Salming skrattar.

Samtidigt vet hon att den kanske största likheten med pappa Börje inte syns utan ryms i huvudet.

Att jag är uppvuxen med att se hans vinnarskalle tror jag har varit väldigt avgörande för min karriär

– Jag tror att jag har en mental fördel i vetskapen av att pappa var så bra under sin karriär. Han har visat att det är möjligt att tillhöra världseliten, då borde jag också kunna nå dit.  Jag tror att jag har det i mig som krävs för att bli bäst i världen.

Börje var ju en riktig hårding med mängder av stygn, ärr och utslagna tänder. Är du lika tuff?

– Både jag och pappa har en image av att vara tuffa, vi gillar svåra förhållanden. Jag tycker om att göra skitgörat, och det har jag garanterat ärvt av pappa. Att jag är uppvuxen med att se hans vinnarskalle tror jag har varit väldigt avgörande för min karriär.

– Sedan har pappas gamla lagkamrater berättat för mig att han var helt vild. Och är det något jag ser upp till hos pappa så det just det. Jag vill vara lika tuff och hård som han. Men egentligen är det nog mer ett manligt drag, det där med att man vill vara tuff. När jag var liten var jag verkligen en pojkflicka, och jag gillade att vara med killarna.

Börje köpte höjdhoppsmatta

Börje Salmings bakgrund känner de allra flesta till. Under 16 NHL-säsonger i Toronto Maple Leafs skaffade han sig legendarstatus och är en av Sveriges största idrottsprofiler genom tiderna.

Även om det inte är på samma nivå – långt ifrån – så har Bianca Salmings mamma Katarina Pettersson, 52, även hon en idrottsbakgrund.

Bianca med mamma Katarina och pappa Börje.
Foto: Privat
En femårig Bianca med brorsan Rasmus och pappa Börje.
Foto: Erika Stenlund
Rasmus, Börje och Bianca på filmpremiär för "På andra sidan häcken" 2006.
Foto: Jonas Lemberg
Börje och Bianca på Gröna Lund 2012.
Foto: Stefan Söderström

Som ung spelade hon handboll och när den karriären var över har hennes yrke ändå hela tiden andats idrott, i dag jobbar Katarina Pettersson som personlig tränare och massör.

Samtliga barn i familjen Salming höll också på med idrott, inte minst ishockey trots att det ibland kunde höras negativa kommentarer från läktarhåll bara på grund av efternamnet på baksidan av matchtröjan.

Och när Börje Salming köpte "en riktig" höjdhoppsmatta hem till trädgården i Vaxholm valde Bianca Salming snart att lägga ned hockeyn helt.

– Jag kände att jag hade friidrotten i mig, att det var det här jag var bra på.

På frågan om hennes pappa har friidrottstalang svarar hon med ett högt skratt.

– Jag har sett honom hoppa höjd, men herregud vad stel han var, haha.

Jag vill inte ha Klüfts hjälp, jag vill klara mig själv. Det skulle kännas töntigt att fråga henne

"Fick köra mig till mamma mitt i natten"

När Bianca Salming var åtta år separerade hennes föräldrar.

En tid senare lämnade pappa Börje Vaxholm och flyttade in till centrala Stockholm och då blev valet att flytta med enkelt.

– Jag har jättebra kontakt med både mamma och pappa, och har haft det hela tiden sedan de separerade. Att jag har valt att bo hos pappa handlar om att det är mer praktiskt, det är mycket närmare till allt. Plus att det är skönt att ha alla grejer på ett och samma ställe.

- När det väl skedde förstod jag nog inte riktigt, de var inte så att jag låg på rummet och grät. Det jobbigaste just då var att vara ifrån mamma. Ibland fick pappa skjutsa mig till henne mitt i natten för att jag längtade så mycket.

"Salming är i sig ett speciellt namn, och väldigt förknippat med pappa"
Foto: Privat/Johanna Lundberg, Bildbyrån

Vid sidan om friidrotten pluggar Bianca Salming nu andra året på friidrottsgymnasiet i Sollentuna efter att tidigare ha hoppat av gymnasiet.

Men det hörs tydligt att skolan ligger i lä för friidrotten.

Det är där, i sjukamp, hon ska bli bäst i världen.

För knappt två månader sedan tävlade Bianca i ett internationellt mästerskap för första gången, inomhus-EM i Belgrad.

Men trots nytt personligt rekord i femkamp var hon inte riktigt nöjd efteråt.

Varför inte? Det har att göra med en viss Carolina Klüft och hennes enorma framgångar på friidrottsbanorna.

Carolina Klüft
Foto: Robban Andersson

– Det här kanske kan låta taskigt men hade inte Carro varit där före mig hade jag känt mig skitbra just nu. Men nu vet jag att någon före mig har varit så bra och då blir det att jag tittar på vad hon gjorde i den åldern och så undrar jag varför jag inte klarar av att göra samma sak.

– Carro har liksom lagt ribban och jag tror att det är lite därför som jag är missnöjd ibland, jag vill prestera som hon gjorde. Folk säger att jag har gott om tid att nå toppen, men jag känner mig stressad. Jag vill vara bäst redan nu.

Men att be OS-guldmedaljören Carolina Klüft om råd för att lyckas slå sig in i världseliten har Bianca Salming inte tänkt.

Målet ska hon nå på egen hand.

– Jag vill inte ha Klüfts hjälp, jag vill klara mig själv. Det skulle kännas töntigt att fråga henne.

– Jag ska bli bäst i världen. Varför skulle jag hålla på och träna så här om inte det var målet? Det förstår jag inte. Klart jag vill vara bäst, jag hatar att vara tvåa.

"Jag vill att folk ska veta vem jag är"

"Det låter kanske löjligt men jag har alltid känt att jag vill vara någon. Inte bara en vanlig person."

Gener och anlag är en sak.

Kändisskapet och uppmärksamhet, som kommer som ett brev på posten när du är en svensk nationalhjältes dotter, är en annan.

Många, så kallade, "kändisbarn" har i intervjuer berättat om den automatiska press som kan medfölja.

– Jag minns min första juniormatch. Det var fler journalister och kamerateam där än vad det var föräldrar. Kanske inte den bästa uppladdningen inför första matchen (...). Jag jämfördes med honom hela tiden och det var självklart tufft, har Björn Borgs son Robin tidigare sagt. 

Hur Bianca Salming tacklar situationen? Hon kan å ena sidan se den som "lite störig"...

– Salming är i sig ett speciellt namn, och väldigt förknippat med pappa. I vissa lägen kan det vara jobbigt. Om jag träffar nya människor på en fest till exempel, och frågan direkt kommer om jag är Börje Salmings dotter.

Bianca på inomhus-EM. "Pappa sa att jag borde skruva ned förväntningarna lite inför EM"
Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Å andra sidan är hon tydlig med att efternamnet Salming inte inneburit några problem. Och uppmärksamheten omfamnar hon.

Bianca tänker en stund och säger med eftertryck:

– Jag vill att folk ska veta vem jag är. Att jag är känd för något bra. Jag vill vara någon, bli något stort. Jag vill inte vara någon meningslös person bara. Förstår du hur jag menar?

– Visst kan jag tycka att det känns jobbigt att jag får en del av uppmärksamheten på grund av pappa. Men samtidigt tycker jag det är väldigt kul att det lyfter upp mig. Det finns mer positiva än negativa saker med den publiciteten. Jag syns och det är lättare för mig att få sponsorer på grund av mitt efternamn.


LÄS ÄVEN: Första stora intervjun med Ingemar Stenmarks dotter Nathalie.

Jag har vänner som inte alls känner till pappas hockeykarriär. De tror att Salming bara ett klädmärke

"Jag får väl säga vad jag vill"

Intervjuförfrågningarna om att de båda, Bianca och Börje, ska vara med är många. Ibland framgår det inte riktigt från början utan när upplägget är presenterat kommer ett instick om att "det vore trevligt om pappa Börje också vore med".

Några konkreta tips från pappa Börje om hur hon ska hantera medier och uppmärksamhet har Bianca Salming dock inte fått.

Bianca Salming

Ålder: 18.
Bor: Stockholm.
Familj: Pappa Börje Salming, 66, mamma Katarina Pettersson, 52, storebror Rasmus Salming, 21. Halvsyskonen Teresa Salming, 40, och Anders Salming, 42.
Yrke: Student och mångkampare.

– Men nu inför EM när jag gick ut och sa att jag skulle slå rekord och vinna sa pappa att jag borde skruva ned förväntningarna lite, för att pressen inte skulle bli så stor.

– För övrigt har han inte sagt så mycket och jag blir ganska irriterad när någon ska försöka begränsa mig. Jag får väl säga vad jag vill.

Sedan är det där med klädkollektionen som Börje Salming satsade på efter hockeykarriären, och som han gav samma namn som sitt efternamn.

Bianca Salming berättar att hon också vill starta ett eget klädmärke i framtiden "men med coolare kläder än pappas".

– Jag har vänner som inte alls känner till pappas hockeykarriär. De tror att Salming bara ett klädmärke, det är lite lustigt.

Bianca Salming med SportExpressens Anna Friberg under intervjun.
Foto: Sara Bratell

"De snackar skit"

Vi är på väg att avsluta intervjun när hon tar en titt i mobilen. Bianca berättar att hon gillar sociala medier, men att hon inte är så noga med vilka bilder hon lägger ut.

Champagneglas, pizza, drinkar och solsemester med vännerna.

Men mest är det träningsbilder i Bianca Salmings Instagram-flöde.

– Jag kanske borde tänka mig för mer, samtidigt gör jag väl som jag vill. Och jag vill visa allt jag gör, om folk tycker att det är dåligt att jag tar ett glas vin när jag ska bli bäst i världen. Då får de tycka det.

Skriver folk elaka kommentarer om det?

– Nej, jag har varit väldigt förskonad så sett. Det är mer i friidrottskretsar som jag har hört att det snackas en del skit om mig.

Vad snackar de skit om?

– Det vet jag inte exakt, men på spåret att "Bianca är inte seriös".

– Men det är jag. Jag är superseriös och jag kommer bli lika bra som pappa. Varför skulle jag inte? Jag har ju en Salming-gen.