Leo eller Cristiano. Cristiano eller Leo. I tio år har Ronaldo och Messi dominerat världens största sport – men vad döljer sig i kulisserna av deras karriärer?

Ronaldo anklagades för våldtäkt – och för att ha betalat för kvinnans tystnad

MADRID. Människorna, husen och bilarna.

I La Finca ser allt ut att vara hämtat ur en låtsasvärld.

Här bor Cristiano Ronaldo. 

Men bakom den fläckfria ytan finns en bekymmersam historia om en hotellnatt i Las Vegas och en förklaring som lämnar en fråga efter sig: Gjorde han ett misstag?

SportExpressen försöker tränga genom fasaden.

Text: Noa Bachner
Publicerad 13 jun 2018 kl 05.06

Betonggrå moln parkerar över Pozuelo de Alarcón, tjugo minuters bilfärd utanför Madrids stadskärna. Trottoarerna ligger tomma, allt som hörs i bakgrunden är några träd som prasslar i vinden. Känslan av stillhet här ute markerar ett tydligt avbrott från den spanska huvudstadens turbulenta inre, ett konstant siesta-läge ligger över hela stadsdelen, och då är vi ändå bara i en sorts vänthall till områdets huvudattraktion: La Finca.

La Finca är ett så kallat ”gated community”, hem åt stora delar av Real Madrids trupp, och La Finca är perfekt. Millimeterprecisa gräsmattor, symmetriska buskar, obehagligt rena gator, bilar som blänker, inte ett gruskorn ligger fel, inte en skråma finns. Tänk en miljö hämtad ur en amerikansk tv-serie. Eller tvättmedelsreklam. Tänk perfektion.

Tänk Cristiano Ronaldo.

 

 

Om några dagar ska han vinna Champions League för femte gången i sin karriär. I december blev han utsedd till världens bästa spelare, även det för femte gången. Det går att rabbla meriter i flera timmar för att skildra vad som är en nästan perfekt karriär.

Nästan perfekt.

Men det är inte bara ett uteblivet VM-guld som gör att Ronaldos till ytan fläckfria liv har skuggor. Här, utanför grindarna till hans inhägnade bostadsområde, på andra sidan jorden, på ett hotell i Las Vegas, och mitt ute i Atlanten, på den lilla ön Madeira, finns saker som hänger över honom, en annan historia.

Den handlar om ikonen och hans fasad, hans demoner och oåtkomliga tillvaro.

Kanske handlar den även om ett stort misstag?

Kilometrar med stängsel

– Gå ditåt. Egentligen taxi. Men inte taxi här.

En säkerhetsvakt i varm uniform stöter fram orden på bräcklig engelska utan att titta mig i ögonen. I stället vänder han sig till sina kolleger, tre andra män i samma ålder, säger något på spanska och skrattar.

En halvtimmes promenad genom sydeuropeisk försommarvärme senare kan jag räkna ut vad de skrattade åt. Min taxichaufför hade släppt av mig på fel sida om Real Madrids träningsanläggning Valdebebas, en mindre katastrof, speciellt under tidspress, eftersom basen påminner om en topphemlig militärförläggning, med stängsel som skärmar av området i kilometer åt varje håll. 

Väl inne möts jag nästan direkt av Alvaro Arbeloa, den numera pensionerade ytterbacken, som gäspar stort. Det är en så stor gäspning att en skojfrisk förälder hade dragit ett skämt om att man minsann kan se vad han käkade till frukost, men det här är inte barnhämtning på dagis, utan hemma hos Real Madrid, och jag är vare sig en skojfrisk förälder eller känner Alvaro Arbeloa tillräckligt bra för att skämta till det.

FAKTA

Namn: Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro
Född: 5 februari 1985, Funchal, Madeira, Portugal.
Längd: 1.87 m
Ungdomskarriär: Andorinha (1992-95), Nacional (1995-97), Sporting (1997-02)
Seniorkarriär: Sporting (2002-03), Manchester United (2003-09), Real Madrid (2009 – nu).
Landskamper: Portugal (150 matcher, 81 mål).

 

RONALDO I SIFFROR
Liga Sagres: 25 matcher, 3 mål.
Premier League: 196 matcher, 84 mål.
La Liga: 292 matcher, 311 mål.
Sporting totalt: 31 matcher, 5 mål.
Manchester United totalt: 292 matcher, 118 mål.
Real Madrid totalt: 438 matcher, 450 mål.
Champions League: 159 matcher, 121 mål.
Portugal: 150 matcher, 81 mål.
Totalt i seniorfotboll: 913 matcher, 654 mål.

I bakgrunden skymtar inbjudande gröna fotbollsplaner, redo att husera lagets sista träning inför avfärden till Champions League-finalen i Kiev. Jag stannar upp för att kasta en blick på Real Madrids egen tv-sändning, som Arbeloa förbereder sig för.

Plötsligt känner jag hur någon greppar tag i min handled, ganska hårt. 

– No camera!, väser en medelålders kvinna med gravallvarlig min, utan att någon kamera eller telefon har figurerat i mina händer.

När hon har släppt mig tar jag en bild i alla fall. Idag är det ”öppen mediadag” hos Real Madrid, men i myllret av 200 reportrar och stressade fotografer, på behörigt avstånd från spelare och ledare, bakom olika former av galler och staket, med händer som slingrar sig runt handlederna så fort man tittar på en gäspande Alvaro Arbeloa – känns öppenheten något begränsad.

Längst av allt är avståndet till Cristiano Ronaldo.

Som en actionfigur stegar han ut på gräsmattan, med shortsen redo att kavlas upp hela vägen och lårmuskler som fångas av de många kamerorna bredvid mig. Han ler lite finurligt mot läktaren innan han sprintar i väg och hoppar upp på Dani Carvajals rygg.

Vid min sida på pressterrassen som överblickar Valdebebas står Sid Lowe, mångårig Spanien-korrespondent för bland andra The Guardian och författare av boken ”Fear and Loathing in La Liga”.

– Med Ronaldo finns det den där tveksamheten: Får han så mycket kärlek och respekt som han själv vill?, funderar han.

– Han lurar tiden just nu, han gör mindre på planen, men han har blivit en specialist. Desto mer han reducerar av sitt spel utanför straffområdet, desto bättre blir han i det. Även de som inte tar till sig allt han gör rent emotionellt, jag menar, för helvete? Det han faktiskt gör här? Alla med en hjärna skulle älska att ha honom i sitt lag. Men visst. Han verkar alltid leta efter mer.

Cristiano Ronaldos hus utanför Madrid

Foto: Rap / STELLA PICTURES

Foto: Rap / STELLA PICTURES SOLARPIX.COM

Foto: Rap / STELLA PICTURES SOLARPIX.COM

Foto: Rap / STELLA PICTURES SOLARPIX.COM

I La Finca blir man bara insläppt om man har fått en inbjudan från någon av invånarna. Det har inte jag fått. Vare sig Gareth Bale, som bor i Kakas gamla hus en bit bort, eller hans granne, Zinedine Zidane, har hört av sig.

Inte heller Cristiano Ronaldo. I sin trädgård har han låtit upprätta en konstinstallation, eller vad vi nu ska kalla det. Det står ”L O V E” med stora vita bokstäver. Husets insida är tapetserad med foton på 33-åringen själv, ofta i bar överkropp, eller fångad i lyckliga stunder. I sofforna ligger filtar med hans namn tryckt i olika typsnitt.

Kanske finns en glimt av något annat där inne också. Ovanför matbordet hänger ett foto av pappan, Dinis Aveiro, som skeppades till Angola i syfte att utkämpa ett krig för att behålla landet som portugisisk koloni när Cristiano var liten. De runtomkring honom säger att han återvände till Madeira som en annan människa. Han slog Cristianos mamma, Maria Dolores, och utvecklade ett komplicerat förhållande till sin son innan han så småningom dog i grovt alkoholmissbruk. 

I de dokumentärfilmer som gjorts om Cristiano – varav den kanske mest talande är "Ronaldo", hans egenproducerade från 2015 – framstår relationen till pappan som skör och ständigt närvarande, som en möjlig anledning till den osäkerhet som Ronaldo ofrivilligt utsöndrar filmen igenom. Han gör armhävningar, skryter om sina bilar, visar sina muskler och vinner springtävlingar – allt för att imponera på sin son.

Betalar för mammans tystnad

Ronaldos egen familj växer, men fortsätter att vara ett mysterium. Han har framgångsrikt lyckats dölja identiteten på mamman till sin äldsta son, Cristiano Ronaldo jr, född 2010 och flitigt figurerande vid sin pappas sida. Enligt brittiska Sunday Mirror är mamman en kvinna som arbetade som servitris i USA och blev gravid under ett hastigt möte med Ronaldo. Tidningen menar att Ronaldo sedan betalade över 100 miljoner kronor för att hon skulle hålla sig undan. Om uppgifterna stämmer? Vem vet.

I juni 2017 blev han pappa igen, den här gången till tvillingar, Mateo och Eva, enligt samstämmiga rapporter födda av en så kallad "surrogatmamma" i USA. Strax efter, under sent 2017, födde hans nuvarande partner, Georgina, ytterligare en dotter: Alana Martina. 

Ronaldo med sonen Cristiano Ronaldo Jr. och flickvännen Georgina Rodriguez

Foto: Robert Ghement / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ronaldos mamma Maria Dolores efter Champions League-finalen i Kiev.

Foto: Cal Sport Media

Foto: Antonio Pedro Santos / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Men det är inte med sikte på Ronaldos bostad jag har kommit hit, utan Cafeteria Miranda, hans egen portal till Madeira, strax utanför det inhägnade området. Det är nämligen på Cafeteria Miranda det sägs att han själv flyr från sin lyxisolering.

Vi är långt ifrån Funchal – staden på Madeira där Cristiano Ronaldo växte upp – både geografiskt, socialt och ekonomiskt, men ändå inte. Det hänger portugisiska landslagströjor på väggen, en och annan halsduk. På många sätt verkar den lågmälda restaurangen vara en oas, en liten bit av Portugal, en zon fylld av vanligt liv. Hit kommer Ronaldos mamma nästan varje dag och småpratar med de portugisisktalande ägarna, berättas det för mig.

Cristiano själv? Han äter oftast rostad kyckling eller torsk, tillagad på ett sätt som får honom att minnas barndomen på ön i Atlanten. Han har en egen bakdörr att rymma ut ur när det behövs och en plats på nedervåningen som kan avskärmas för honom och hans vänner när det är läge. 

Jag slår mig ned på en bänk utanför och torkar svetten ur pannan. Nästan ingen anländer, och kort efter att jag kommit fram slår man igen för dagen. I stället tar jag en promenad och strosar runt det övervakade bostadsområdet. Det påminner om en kuliss, uppbyggd för filminspelning, planerat och riggat med kuslig precision, en falskt skimrande värld, som gjord för ett lyckligt kollage till Instagram.

Om Ronaldo besöker resten av världen på Miranda, är det där inne han tar skydd från den.

Dokumenten läckte ut i Football Leaks

I början av 2017 sitter Nicola Naber djupt försjunken i ett dokument. Hon och hennes kolleger på den tyska tidningen Der Spiegel, har gjort en sökning på Cristiano Ronaldo i den enorma dataläcka som blev känd som ”Football Leaks” för ett par år sedan – och fått en träff.

Vem som ligger bakom Football Leaks är inte känt. En av initiativtagarna gjorde en intervju med Der Spiegel under 2016 och använde då pseudonymen ”John”. Projektet lanserades i september 2015 och spred omedelbart mer än 18,6 miljoner dokument, som i sin tur låg till grund för uppmärksammade avslöjanden om skattebedrägerier i anknytning till både Cristiano Ronaldo och Leo Messi, bland andra.

Men dokumentet som Nicola Naber, anställd i Der Spiegels researchteam, har fastnat för, handlar om något annat.

Framför sig har hon ett avtal, en påstådd ekonomisk uppgörelse utanför rättsväsendet mellan Cristiano Ronaldo och en amerikansk kvinna som anklagar honom för att ha våldtagit henne på ett hotell, Palms Place Hotel, i Las Vegas, i juni 2009.

– Att bevisa en våldtäktsanklagelse utifrån är ju mer eller mindre omöjligt, oftast är det bara två personer som vet vad som har hänt. Så det vi gjorde efter att ha fått dokumenten var till exempel att ta reda på om de här personerna hade varit på platserna. Allt vi kunde samla från våra dokument, men även andra dokument. Vi skickade i väg två reportrar till Las Vegas för att försöka förstå omgivningen och prata med så många som möjligt som kan ha vetat någonting, berättar Naber.

– Våldtäkt är en grov anklagelse. Om man döms kan det innebära en livslång dom. Allt vi kunde göra var att försöka prata med alla som var på hotellet den natten, samla så många bitar som möjligt.

Kvinnan går under det fingerade namnet ”Susan K.” i Der Spiegels artiklar om historien, medan Cristiano Ronaldo figurerar i dokumenten under namnet ”Topher”. Deras identiteter verifieras i ett signerat sidobrev. 

Avtalet gör att det är omöjligt för henne att prata om det

I dokumenten framgår, rapporterar Der Spiegel, att Ronaldos ståndpunkt varit att sexuellt umgänge förekommit, men att det varit ömsesidigt. Kvinnans ståndpunkt är att det handlat om en våldtäkt. Hon har varit i kontakt med polis dagen efter händelsen och även uppsökt läkarvård. Der Spiegel redovisar även brev som kvinnan skrivit till Ronaldo. Parterna ska sedan ha kommit överens om att Cristiano Ronaldo ersätter kvinnan med ungefär 3,3 miljoner kronor (375 000 dollar) för att inte driva vidare ett juridiskt fall mot honom. Der Spiegel ägnar sin text åt att beskriva handlingarnas innehåll och addera vad man tagit reda på själva, men samtidigt fråga sig vad som egentligen hände.

– Vi hade dokumenten som visade uppgörelsen och att de tillbringade tid tillsammans den natten. Vi förstod att något hade hänt och försökte därefter konstruera en bild av vad det var, säger Naber.

Kunde ni bekräfta att båda hade varit på hotellet?

– Ja, det bekräftades. Det bekräftades även att de tillbringade tid tillsammans den kvällen. Vad vi inte vet är vad som hände på hotellrummet, så vi försökte rekonstruera kvällen med hjälp av olika dokument, som till exempel en medicinsk rapport, en rapport från polisen, kvinnans brev till Ronaldo och advokaternas konversationer.

– Avtalet gör att det är omöjligt för henne att prata om det. Om hon skulle göra det skulle hon behöva återbetala 375 000 dollar – och all skada som det skulle göra Ronaldo i övrigt. Det skulle kunna röra sig om många miljoner eftersom Ronaldos sponsoravtal skulle påverkas. Så hon kan inte prata om det. Vi försökte prata med henne ändå. Vi lokaliserade henne, vi ringde henne men hon la på. Våra reportrar besökte henne, men hon sprang därifrån, fortsätter hon.

Pratade ni med Ronaldo eller hans representanter innan publiceringen?

– Inte Ronaldo, men vi sökte hans representanter. En av hans advokater, Johannes Kreile, i München, avrådde oss från att publicera och förnekade anklagelserna, men ville inte förklara sin syn på saken.

Efter Der Spiegels publicering, i mitten av april 2017, kommer däremot en kommentar. Den släpps av Gestifute, agentbolaget som drivs av Ronaldos agent och högra hand, Jorge Mendes, och som i många år varit fullständigt igenbommat för intervjuer, ett pressmeddelande på sin hemsida där de säger att publiceringen är ”journalistisk fiktion”:

”Det påstådda offret vägrar framträda och bekräfta anklagelsen. Tidningen har baserat hela sin historia på dokument som inte är signerade och där inte alla parter är identifierade, på e-post mellan advokater, vars innehåll inte berör Cristiano Ronaldo och vars äkthet inte kan bekräftades – och på ett påstått brev som ska ha skickats till honom av det så kallade offret, men som han aldrig mottog.”

”Anklagelserna som Der Spiegel rapporterar om är falska, och Cristiano Ronaldo kommer att göra allt i sin makt för att reagera mot dem. En anklagelse om våldtäkt är äcklig och förfärlig, han kommer inte att tillåta den att hänga över sitt rykte.”

Naber tystnar när hon citerat färdigt. Sedan börjar hon fnissa.

– Det är ett intressant svar på många sätt, eller hur? Jag undrar fortfarande: Gjorde de ett misstag?

Jag hoppas att Ronaldo är besviken

Frågan är om något ögonblick i historien om Cristiano Ronaldo fångar honom lika bra som morgonen den 29:e mars 2017. 

Det svenska landslaget hade varit på besök på Madeira kvällen innan. Det var tänkt att bli en sorts ceremoni för att fira platsens stoltaste gåva till världen, men Portugal förlorade med 2-3 efter en sensationell uppvisning av Viktor Claesson.

– Jag kollade inte så mycket efter Ronaldo efter slutsignalen, så jag vet inte om han är besviken. Men det hoppas jag att han är, retades Värnamo-sonen efteråt.

När Ronaldo släntrade genom Estadió do Maritimos katakomber utan att växla ett ord med väntande medier, omgiven av ett tiotal hjälpredor, såg han ändå ganska obekymrad ut. Den riktigt stora hyllningen skulle fortfarande äga rum: Namngivningen av Cristiano Ronaldo International Airport.

På Madeira stod redan en staty av Ronaldo vid hamnen. Ronaldo har ett eget hotell och han har en egen restaurang, men det här var nästa nivå. Utvald för att förgylla dagen: Emanuel Santos, en städare som arbetade på flygplatsen mellan nio och fem, skulptör på fritiden, stolt över sin egen och Ronaldos gemensamma uppväxtbakgrund – och nu även skapare av en bronsskulptur föreställande världsstjärnans huvud.

Det finns ett foto på Ronaldo, sekunderna efter avtäckningen, och egentligen säger det allt.

undefined

Cristiano med sin utskrattade staty

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Ni minns säkert själva. Det tog inte många minuter för bilderna på statyn att ockupera nästan alla flöden i sociala medier. Skrattet ekade över hela världen, hånen avlöste varandra. Som så ofta kokade stämningen över, Emanuel Santos och hans närstående fick ta emot det mesta.

Men var inte det lite tillgjorda och inte helt perfekta ansiktsuttrycket ett ganska träffsäkert konstnärligt grepp för att gestalta Cristiano Ronaldo?

Och vad gjorde händelsen med skulptören Santos?

Innan jag reser till Spanien skriver jag till honom och förklarar att jag tycker att det var passande med en inte-så-perfekt gestaltning av Cristiano eftersom det finns inte-så-perfekta inslag i hans liv. I flera veckor ser jag att han läser mina meddelanden, men det kommer inget svar.

Tills nu. På väg in mot stadskärnan från La Finca hör han plötsligt av sig.

– Ingen kan vara perfekt, men den som gör sitt bästa varje dag kan nå sina mål, säger Santos.

– Som jag ser det är Cristiano bäst på det han gör. Han kan inte göra alla nöjda. Så fort jag fick höra att flygplatsen skulle heta Cristiano Ronaldo Airport visste jag att jag ville hedra honom med ett av mina verk. Jag kände mig stolt.

Vad ville du visa med skulpturen?

– Mitt mål var att göra en uttrycksfull skulptur, visa en glad, lekfull och underhållande person som kunde välkomna människor till Madeira.

Hur hanterade du världens reaktioner?

– En konstnär ska bara värdera konstruktiv kritik, men jag ska inte ljuga. Det var inte lätt att se reaktionerna, speciellt i sociala medier. För mig blev det en väldigt tuff tid. Jag har tur som har en väldigt stark familj, en familj som har givit mig mycket styrka. I slutändan tog jag mig förbi det. Idag ser jag skulpturen som ett väldigt värdefullt konstverk eftersom jag gjorde det med stor stolthet och beundran inför Cristiano.

– Vi får aldrig överge våra drömmar, säger Santos.

Ronaldo slapp svara på frågor

När våldtäktsanklagelserna som Der Spiegel redogjorde för nådde Spanien under våren 2017 var det inte många runt Real Madrid som reagerade. Eller, ingen. Klubben kommenterade inte. Ronaldo själv slapp svara på frågor.

– Jag vet inte om det är ett svar, men det är väl ett svar genom att vara ett icke-svar: Det hände typ inte här. Det bara försvann. Eller, om det ens kom hit, säger Sid Lowe medan Ronaldo och hans lagkamrater rör sig från en yta till en annan.

Den karaktäristiska löpstilen skenar över planen och sätter ett volleyskott på inlägg från Zidane själv. Ronaldo böjer av i en målgest. Kamerorna smattrar frenetiskt runt oss.

– Var det avsiktligt? Oansvarigt? Jag vet inte. Sportmedia här rör inte historier som den. Man tog tag i skattebedrägerierna som han anklagades för, men inte det där. Jag tror att känslan var att det var oerhört känsligt, svårt att bevisa vad som hänt och därför lite jobbigt, fortsätter Lowe.

Det är efter Gestifutes svar som det konstiga inträffar.

Der Spiegel publicerar på nytt, en vecka efter sin första artikel. Den här gången redogör man i detalj för de dokument man har tillgängliga, och visar upp Ronaldos underskrift.

Jag tänker fortfarande på det: De kanske inte förväntade sig att vi skulle ha det också?

Det är här Nicola Naber undrar om någon begick ett misstag. 

– Gestifute pratar om ”osignerade dokument där parterna inte är identifierade”. De säger att de vet att dokumenten vi utgår ifrån inte har några namn, att parterna är oidentifierade. Och det stämmer, men bara till viss del. Vi publicerade först delar av dokumenten, i de dokumenten finns inga namn. Men det finns ett signerat sidobrev där det står att ”Topher”, som förekommer i dokumenten, är Cristiano Ronaldo, signerat av Ronaldo själv. Dokumentet som avslöjar Ronaldos namn är det verkligen inte många som har. Jag tänker fortfarande på det: De kanske inte förväntade sig att vi skulle ha det också?, frågar hon.

undefined

Nicola Naber på Der Spiegel

– Det är så ovanligt för professionella personer som arbetar med ett fall som det här att göra misstag. Men när jag läste utlåtandet blev jag väldigt förvånad. De säger att dokumentens innehåll inte var relaterat till Ronaldo. Men vi har ett sidobrev som tydligt, utan tvekan, konstaterar att det gäller honom. De säger även att Ronaldo aldrig har läst det brev som kvinnan skrev till honom. Men det var en del av uppgörelsen, att brevet skulle läsas för Ronaldo. Bröt de mot uppgörelsen?

Det står i samma utlåtande att Cristiano Ronaldo kommer att göra ”allt i sin makt” för att slå tillbaka mot er och anklagelserna. Har ni hört av honom eller Gestifute efter den andra publiceringen?

– Nej. Ingenting. De har inte gjort någonting. De kunde ha försökt gå till en tysk domstol för att få ett förbud mot artikeln. Det hände inte. Ingenting hände.

Så hans advokater hörde aldrig av sig?

– Det är en pressansvarig som har haft lite kontakt med oss, men inga fler brev, ingen e-post, ingen juridisk anmälan. Ingenting. Inte ens när vi skrev den andra artikeln, där vi avslöjade sidobrevet som röjer Ronaldos identitet, sa de någonting.

Real Madrid hörde inte heller av sig?

– Nej, inte alls.

undefined

Dokumentet från Der Spiegel

Foto: Der Spiegel

Träningen på Valdebebas är slut. Ronaldo vandrar långsamt av planen.

Vi forslas in och ut, genom korridorer i anläggningen, via olika rum med pokaler och bilder på Real Madrid. Till slut kommer vi fram till en lång plattform där små podier är uppställda. Ut kommer Jesus Vallejo. Han stannar länge men väcker inget vidare intresse. Han följs av Marcelo, Toni Kroos, Lucas Vazquez, Isco, Dani Carvajal och slutligen lagkaptenen Sergio Ramos. Ramos kisar med ögonen mot de 50 personer som står tryckta mot ett staket framför honom. Intervjun varar i en minut och 47 sekunder.

Ronaldo syns inte till alls.

Sid Lowe skakar på huvudet medan pressområdet töms på folk.

– Det hade varit kul att prata med honom med tanke på hur mycket som har hänt i år. Han är som en självgjord spelare, han har byggt sig själv, så var det inte från början. Han är inte lika naturlig som andra, som Messi till exempel. Förvandlingen han har genomgått känns studerad. Zidane har avslöjat en del om deras gemensamma jobb för att lägga om vila och kost, säger han.

Själv rör jag mig ut från anläggningen och passerar en terrass där alla gästande medier bjuds på tapas och öl. Det är glada miner, mingel och många verkar nöjda med vad de belönats med efter flera timmars väntan på reservmittbacken Vallejo och de 107 sekunderna med Sergio Ramos – men min känsla är en annan.

Här har den öppna mediedagen varit förhållandevis stängd, ett nödvändigt ont som genomförts med vänsterhanden. Maten och drycken känns som kompensation för en oåtkomlig värld.

”Det var nästan som om det inte hände”

Der Spiegels historia om Ronaldo är svår att bringa klarhet i. Som tidningen själv skriver finns det bara två personer som vet vad som egentligen hände: ”Susan K.” och Cristiano Ronaldo själv. Men tystnaden som rapporteringen möttes av, från Ronaldo och hans representanter, men även Real Madrid och allmänheten – den säger någonting. 

– Det var nästan som om det inte hände, säger Nicola Naber.

– Våra läsares reaktioner var talande: Det här är inte möjligt. På vår hemsida kan man kommentera på artiklar. En del av kommentarerna handlade om att det var ”omöjligt för Ronaldo att våldta en kvinna eftersom alla vill ligga med honom ändå”. Det är så mörkt. Han är en sexsymbol, men det hindrar honom inte från att i teorin vara kapabel till sexuella övergrepp, oavsett vad som hände på hotellrummet i Las Vegas. Det var inte bara det att många inte trodde på hennes historia, de kunde inte ens föreställa sig det. Det är en historia för sig, en historia om samhället och kändisar som blir fiktiva.

INDIVIDUELLT I URVAL

Ballon D'Or: 5 (2008, 2013, 2014, 2016, 2017)
Guldskon: 4 (2007-08, 2010-11, 2013-14, 2014-15)
Uefa Årets Spelare Europa: 3 (2014, 2016, 2017)
Skytteligavinnare Premier League: 1 (2007-08)
Skytteligavinnare La Liga: 3 (2010-11, 2013-14, 2014-15).
Skytteligavinnare Champions League: 7 (2007–08, 2012–13, 2013–14, 2014–15, 2015–16, 2016–17, 2017–18).

 

REKORD I URVAL
Flest Ballon D'Or – 5 st (delat med Leo Messi)
Flest mål i Champions League: 121 mål.
Flest assist i Champions League: 34 assist.
Flest hattrick i Champions League: 7 (delat med Leo Messi)
Flest mål i det europeiska VM-kvalet: 30 mål.
Världens dyraste spelare: 2009-2013.

Taxin svänger ut på motorvägen och lämnar Real Madrids högkvarter bakom sig. Höga stängsel pryder vägrenen medan vi rör oss bort från Valdebebas och kommer in i Madrids fattigare utkanter och rullar genom bostadsområden.

– Jag undrar vad som hade hänt om vi hade publicerat allt senare, mitt under #metoo-kampanjen?, frågar Nicola Naber.

– Andra medier kunde inte riktigt addera fakta till vår rapportering själva. Bara vi hade dokumenten, så andra kunde inte gräva vidare. Man kunde däremot ha pratat om reaktionerna? Om samhällsaspekterna, om kändisar och makt och sexuella normer och relationer. Men ingen pratade om det.

Ett ilsket sommarregn exploderar från himlen och vi blir stående i köer. Det smattrar mot rutorna medan jag ser människor ta skydd under broar och markiser. 

Någonting säger mig att solen skiner i La Finca.