Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mardrömmen: ”Det har bara blivit värre”

Rösten brister och tårarna rinner längs med kinderna.

– Jag trodde aldrig att jag skulle hamna här. 

Sveriges succéspelare från fotbolls-VM, Madelen Janogy, 24, har bestämt sig för att berätta om den mardröm hon går igenom.

När Piteå tog hem SM-guldet i oktober 2018 spelade anfallaren Madelen Janogy en huvudroll. Ett par månader senare belönades hon för första gången med en plats i det svenska A-landslaget när förbundskapten Peter Gerhardsson tog ut truppen till träningsturneringen i Sydafrika. 

Ett halvår senare var Janogy en av spelarna i den svenska trupp som satte sig på flyget till Frankrike och VM. 

I premiären mot Chile blev det succé, Madelen Janogy hoppade in i slutskedet av matchen, spelade fram Kosovare Asllani som satte 1–0. Minuterna senare stod Janogy för en soloräd, 2–0 och hon var målskytt i sin VM-debut. 

Jag trodde aldrig att jag skulle hamna här

Madelen Janogy har efter det behållit sin plats i det svenska landslaget, i höstens EM-kval briljerade hon på nytt. 

Och när kontraktet med damallsvenska Piteå löpte ut var det ingen överraskning att anbuden kom. I december stod det sedan klart, Madelen Janogy skrev på för den tyska storklubben Wolfsburg. 

Karriären pekade spikrakt upp för den 24-åriga anfallaren.

Men det finns också en annan sida, en mörk och tung del av livet som Madelen Janogy fram till nu har hållit för sig själv. 

– Jag trodde aldrig att jag skulle hamna här. 

Rösten brister och tårarna rinner längs med kinderna. 

SportExpressens Anna Friberg har träffat landslagsstjärnan Madelen Janogy som för första gången berättar om sin psykiska ohälsa.
Foto: SARA BRATELL

Hon har varit hemma i Sverige ett par veckor nu. För till slut gick det inte, Madelen Janogy orkade inte längre. 

– Sömnproblemen började för något år sedan, ungefär i samband med att jag kom med i landslaget första gången, och sedan har det bara blivit värre. 

Madelen Janogy säger att hon delvis vet vad sömnproblemen beror på, men att hon inte orkar eller vill gå in i detalj på det. 

– Jag har en väldigt, väldigt, tuff bakgrund som skiljer sig från många andras. Men jag har alltid kört på, det har jag gjort sedan jag var liten. Samtidigt som jag inte har berättat för någon. Fotbollen har varit min tillflyktsort. 

I början av januari anslöt Madelen Janogy till sin nya tyska klubb.

– Jag visste att det skulle bli tufft när jag skrev på för Wolfsburg, att flytta dit när jag inte mådde bra psykiskt. Men jag ville inte att det skulle hindra mig från min dröm. 

– Det var ju det här jag ville, och som jag kämpat för hela mitt liv. 

Hon berättar att hon direkt trivdes bra i klubben och snabbt kom in i laget, men att problemen ändå blev allt större. Nya rutiner, dubbla träningspass, tidiga morgonar och ett nytt språk var saker som inte gjorde det lättare.  

– Jag mådde inte dåligt på själva träningarna, eller när vi var ute och fikade eller hittade på något med lagkamraterna. Men kvällarna, det var en mardröm. Jag sov dåligt redan när jag kom till Wolfsburg men sedan blev det bara sämre och sämre. Men jag sa det inte till någon. 

I mars var Madelen Janogy med landslaget i Algarve på den årliga träningsturneringen, kort därefter avbröts Bundesliga på grund av coronautbrottet och Janogy åkte hem till Sverige. 

– Jag bodde hemma hos pappa och min tvillingsyster Victoria, det kändes som en enorm trygghet att ha dem i närheten. Även om jag inte berättade något för dem så kände jag ett lugn. 

– Men tankarna på att jag snart skulle åka tillbaka och vara ensam i det här, det gjorde att jag fick ångest. Och jag började fundera, ”för vem gör jag det här?”

Det var så illa att jag började tappa minnet, jag glömde saker. Mitt minne är förstört.

”Jag orkade inte ta upp mobilen”

Tillbaka i Tyskland och Wolfsburg igen gick det inte längre, nätter med bara ett par timmars sömn eller ibland ingen alls hade gjort att orken tagit slut.

– Jag var så trött att jag inte ens orkade ta upp mobilen eller en bok, men kunde ändå inte somna. Det var så illa att jag började tappa minnet, jag glömde saker. Mitt minne är förstört. 

Madelen Janogy pratade till slut med sina agenter Lisa Ek och Maria Karlsson De Cecco, och efter en tid även med Wolfsburg.  

– Det var en sådan lättnad när jag berättade för klubben. Jag var helt tömd efteråt men det var oerhört skönt, och den responsen som jag fick från spelare och ledare. Det var helt otroligt. Och jag kände bara, varför har jag inte sagt det här tidigare, i stället för att lida så länge?

– När jag hade berättat för klubben tänkte jag att det värsta var gjort. Nu finns det inget jag kan göra som är jobbigare.

Janogy efter VM-genrepet mot Sydkorea i maj 2019.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Ingen har vetat”

Det är torsdag förmiddag när vi ses, natten innan har varit dålig. Madelen Janogy har inte sovit alls. 

I dag återupptas damernas Bundesliga efter corona-uppehållet. Men Janogy har kommit överens med Wolfsburg att vara hemma i Sverige i åtminstone sex veckor. 

– Det finns ingen press från klubbens sida att jag ska komma tillbaka snabbt. Det får ta den tid det tar. 

Hon berättar hur hennes pappa fick en chock när hon ringde och sa att hon skulle komma hem till Sverige och av vilken anledning. 

Han, och ingen annan heller, har vetat. Men jag är glad över att jag har berättat nu. Jag känner mig inte lika ensam i det längre. Nu har jag förståelse på nära håll, familj som vill hjälpa mig och finns där när det är tufft. 

”Var rädd för vad folk skulle tycka”

Sedan hemkomsten till Sverige tar Madelen Janogy hjälp av en psykolog för att komma till bukt med sina sömnproblem och mentala ohälsa. 

– Jag har aldrig tänkt att jag ska söka hjälp, utan att jag ska klara det själv. Det är hemskt att man väljer att lida i stället för att ta hjälp. Men det känns väldigt skönt att jag får hjälp med allt det där nu. Även om det är tufft.

Madelen Janogy säger att hon ångrar att hon inte har berättat om sina problem tidigare. 

– Jag blir arg på mig själv att jag inte vågade. Men jag var rädd för vad folk ska tycka och tänka. Men kan jag hjälpa någon annan genom att berätta min historia är jag glad för det.

Tårarna kommer flera gånger under intervjun, men Madelen Janogy låter stundtals också hoppfull och målmedveten. 

– Fotbollen betyder jättemycket för mig, och har alltid gjort. Att jag inte alltid mår bra kommer aldrig få stoppa mig. Jag ska tillbaka, det ska jag. Men nu måste jag acceptera hur läget är för tillfället, att jag är hemma i Sverige och inte spelar fotboll.

– När ligan nu drar i gång igen är jag inte där. Men jag var tvungen att göra det här. 

– Och jag längtar efter att vakna upp och må bra och känna glädje igen. 

Madelen Janogy har hållit tyst länge men väljer nu att berätta om sin tuffa bakgrund och de svåra sömnproblem hon har.
Foto: SARA BRATELL