Ett och ett halvt år har gått sedan Sepp Blatter lämnade Fifa. SportExpressen har exklusivt träffat den skandalomsusade 81-åringen.

"Fifa är ett offer, ingen maffiaorganisation"

ZÜRICH. Han bolmar av självförtroende, lutar sig tillbaka, njuter av utsikten och beställer glass.

– Fifa är ett offer, ingen maffiaorganisation.

Jagad av FBI och synonym med Fifas förfall – men Sepp Blatter säger att han är populär.

SportExpressen möter den stupade presidenten, ett och ett halvt år efter sortin.

Publicerad 2 jul 2017 kl 04.07

– Jag säger som Konfucius: När man har varit en häst kan man inte bli en åsna.

Sepp Blatter tar upp en servett, håller den för munnen och harklar sig.

– Vad är större än Fifa? FN? Amerikas president? Nej. Fifa är det största, fortsätter han.

Skjortärmarna är uppkavlade. Han sträcker sig över matbordet, tar en bit bröd och bryter den på mitten.

Ni har hört att deras vicepresident, Mike Pence, precis har anlitat samma advokater som jag har använt? Jag träffade ett par representanter för bara ett par veckor sedan här i Zürich. Om han blir president är vägen till Vita huset öppen. Det blir mitt nästa jobb!

Jag hör mig själv skratta onaturligt.

Sepp häller upp mer vin i sitt glas och lägger tillbaka servetten i knät.

Det är över 30 grader i Zürich. Mitt val av tweedkavaj är bland det mest korkade jag någonsin har gjort, men vare sig den drypande svetten eller något annat kan avleda uppmärksamheten från det som pågår på andra sidan bordet.

I huvudet försöker jag sortera den timslånga intervju som just har ägt rum, men det är svårt eftersom han sitter där och har stor föreställning. Han som blivit den korrumperade fotbollens ansikte, 81 år gammal, avstängd av organisationen han ledde i 17 år, anklagad för det mesta, utredd av schweiziska myndigheter, FBI och skamfilad njuter han av livet på Fifas egen restaurang ovanför Zürich – och nu böjer han sig över bordet.

– Kan du säga alla sex lag som var med när NHL startade? Det kan jag.

undefined

Protester mot Sepp Blatter i Zürich 2015.

Foto: ENNIO LEANZA / EPA / TT

***

Den 27:e maj, 2015. Spelet är över.

FBI och schweizisk polis stormar lyxhotellet Baur Au Lac i centrala Zürich. Sju medlemmar ur Fifa:s exekutiva kommitté arresteras. Under Sepp Blatters 17 år som president har misstankar om mutor och korruption i Fifa förekommit utan avbrott, men trots att dammen brister lyckas han undkomma samma öde.

När vi ska träffas har det gått nästan exakt ett och ett halvt år sedan han lämnade organisationen. Ett par dagar efter FBI-räden ställde han presidentposten till förfogande, och sedan, i oktober samma år, beslutade Fifa:s så kallade ”etikkommitté” att stänga av honom i åtta år (nu reducerat till sex år) eftersom man ville undersöka en suspekt utbetalning till Uefa:s tidigare president, Michel Platini.

Stressen tog ut sin rätt. I november 2015 drabbades Blatter av ett nervöst sammanbrott och hamnade på sjukhus. I dag är han under granskning av både FBI och olika myndigheter. Veckan efter vårt möte ska den tidigare hemligstämplade "Garcia-rapporten"-släppas, där valen av Ryssland och Qatar som värdnationer för VM utreds. I den kritiseras Blatter för att ha basat över en kultur där privilegier och favörer tagits för givna.

Men den här junidagen är han fortfarande fri, och på väg hit.

 

FIFA-skandalen

27 maj 2015: Inför en ett sammanträde vid Fifa:s högkvarter i Zürich stormar schweizisk polis, med hjälp av FBI, lyxhotellet Baur Au Lac och arresterar sju högt rankade medlemmar ur organisationens exekutiva kommitté. En order om husrannsakan har utfärdats av det amerikanska justitiedepartementet, som även öppnar upp brottsmål mot 14 personer med anknytning till Fifa. Samtidigt avslöjas att ytterligare fyra personer har erkänt ytterligare brott, bland dessa Chuck Blazer, en tidigare medlem av den exekutiva kommittén, som hjälpt FBI med avlyssning sedan 2010.
I förgrunden för utredningen står den amerikanska statsåklagaren Loretta Lynch, och bakom sig har hon och det amerikanska rättsväsendet bevis som sträcker sig 24 år tillbaka i tiden. Man utreder bland annat mutor och korruption i samband med tv-avtal, biljettförsäljning, tilldelandet av världsmästerskap, media -och marknadsföringsrättigheter
29 maj 2015: Sepp Blatter väljs till Fifa:s president för femte gången på raken med 133 röster mot Prins Ali bin al-Hussein, från Jordanien, som bara får 73.
31 maj 2015: Jack Warner, Fifa:s tidigare vicepresident, som är en av de åtalade, lägger ut en video på internet där han försvarar sig, bland annat med hänvisning till en satirartikel som spridits via sajten The Onion.
2 juni 2015: Sepp Blatter meddelar, till mångas förvåning, att han planerar att avgå från sin post, men säger inte exakt när. Samtidigt kommer rapporter om att han själv utreds av FBI.
10 juni 2015: Jérôme Valcke, Blatters närmaste i Fifa, medger en betalning på 10 miljoner dollar som han tidigare nekat till, men bedyrar fortfarande sin oskuld i brottsligt avseende.
18 juli 2015: Den första Fifa-delegaten förs till USA. Jeffrey Webb, tidigare president för Concacaf, det nord- och centralamerikanska förbundet, förklarar sig oskyldig och löser borgensumman med hjälp av bland annat sin frus smycken.
20 juli 2015: När Fifa:s exekutiva kommitté sammanträder i Zürich slänger komikern Simon Brodkin massor av sedlar över Blatter, som stormar av scenen och ropar efter sin säkerhet. När mötet återupptas förklarar han att han tänker sitta kvar på presidentposten året ut.
25 september 2015: Schweiziska myndigheter meddelar att man utreder Sepp Blatter för "misstankar om kriminell vanvård och förskingring av pengar", bland annat för en transaktion mellan presidenten och Uefa:s president, Michel Platini.
8 oktober 2015: Fifa:s etikkommitté meddelar att man stänger av Sepp Blatter, Michel Platini och Jérôme Valcke från alla fotbollsaktiviteter i 90 dagar.
9 oktober 2015: Sepp Blatter överklagar avstängningen.
16 oktober 2015: Blatter säger att utbetalningen till Platini, på ungefär 150 miljoner kronor, var ett "gentlemens agreement".
11 november 2015: Sepp Blatter drabbas av ett "nervöst sammanbrott" och läggs in på sjukhus.
18 november 2015: Både Blatter och Platini får avslag på sina försök att överklaga.
21 december 2015: Fifa:s etikkommitté stänger av både Blatter och Platini i åtta år från alla fotbollsrelaterade aktiviteter.
26 februari 2016: Gianni Infantino, som tidigare jobbade under Blatter, väljs till ny Fifa-president.
27 juni 2016: Den tidigare hemligstämplade Garcia-rapporten, som innehåller en kartläggning av besluten att tilldela Ryssland och Qatar VM 2018 och 2022 och sammanställdes av den amerikanske åklagaren Michael Garcia under 2013 och 2014, släpps av Fifa. När Fifa inte ville släppa rapporten 2014, lämnade Garcia sitt uppdrag i protest. I rapporten finns inga definitiva bevis för att valen av värdnationerna skulle ogiltigförklaras, men däremot framkommer hård kritik mot inte bara processen bakom valet av värdnationer, som präglas av mutor, suspekta betalningar och gentjänster, utan även Blatter, som sägs ha basat över en kultur där privilegier och favörer styrt organisationens funktioner.

***

Jag hade förväntat mig en mindre konvoj, men han anländer till fots. Långsamt uppenbarar han sig med ett mödosamt rörelsemönster: Lätt framåtlutad, ett steg i taget, svagt tonade solglasögon och ett par dagars skäggstubb. Han tappar sin mobiltelefon i marken när han ska överlämna den till sin högra hand och pressansvarige, Thomas Renggli.

– Den här unge mannens reflexer. Ser ni!, säger han med ett rossligt garv och går vidare medan Renggli krafsar upp telefonen ur gruset.

Vi möts halvvägs längs en liten gångväg från parkeringen till uteserveringen. På vägen vinkar Sepp med ena handen åt serveringspersonalen på Restaurang Sonnenberg, hans ”hemmarestaurang”, belägen en snirklig bilväg upp längs höjden bakom Zürichs äldre halva.

– How is life?, frågar han innan jag har hunnit presentera mig.

Bakom honom skymtar en oslagbar kuliss. Grönklädda berg lutar sig över stadskärnan, Zürichsjön ligger kristallklar och svalkar i värmen. Vi slår oss ned i hörnet av var sin soffa.

undefined

SportExpressens Noa Bachner med Sepp Blatter i Zürich.

Foto: Kristofer Sandberg

Sepp berättar att han egentligen föredrar mitt hörn, men att det går bra för den här gången.

– Det här är en väldigt viktig plats för mig. Här började allt med det moderna Fifa. Den här restaurangen tillhör fortfarande Fifa. Eller ja, det är någon annan som driver den, men ja. För mig är den här hörnan väldigt viktig, säger han.

Jag berättar för honom att jag satt bredvid honom på en annan restaurang i centrala Zürich för många år sedan, men han invänder snabbt att den här är mycket bättre och vecklar i stället ut en liten vit lapp som han har med sig i fickan.

Den är fullklottrad med fakta om svensk fotboll.

– Allsvenskan, säger han och tittar på mig med ett lyckligt leende.

– Det är ett perfekt namn. Jag tycker om det. Om man säger det på tyska blir det nästan: ”Alles kann”. ”Man kan alles”. Man vet allt. You know everything. Everything you want to know.

Du måste ha ganska mycket mer fritid nu än tidigare under livet.

- Jag njuter av livet. Jag kan syssla med mina hobbies. Vet du vad min stora hobby var? Att bli radioreporter. Jag ville alltid bli det när jag var yngre. Så vem vet, en dag kanske jag blir det. Det är lite sent. Men tja, jag håller föreläsningar och arbetar på mina böcker, man kan väl säga att det är memoarer. Och jag har genomfört några reparationer på min kropp, på mitt skelett framför allt, mina knän. Jag är som en gammal bil, ibland måste man besiktiga den.

– Jag vet inte om du läste intervjun som The Guardian publicerade häromdagen? Den är ett år gammal och gjordes till en bok. Jag sa att jag ville åka hem till Visp och vandra i bergen med getterna, men det var en tid när jag återhämtade mig från sammanbrottet. Nu är jag klar med det. Jag är färdig med bergen. Jag är klar med isoleringen. Nu vill jag vara där livet är, säger han.

Känner du dig säker när du rör dig i Zürich?

– Absolut. Inte bara säker. Jag känner mig accepterad och väldigt populär.

Aldrig rädd? För FBI eller schweizisk polis eller något annat.

– Jag har aldrig känt mig hotad, aldrig blivit attackerad. Det är klart, inte alla ger mig en ”abrazo” (kram på spanska), hehe, men de är trevliga och frågar hur jag mår. Nu är jag en lycklig man. Jag är ute ur Fifa fysiskt, men mentalt är jag fortfarande en del av det. Jag hjälper schweiziska myndigheter att ta reda på saker som rör en del…internationella problem. Problem som har dykt upp i anslutning till världsmästerskapen och saker som har hänt tidigare. Men även installationen av Fifa:s etikkommitté.

Hur hjälper du till med det?

– Jag är en person med information. Jag svarar på frågor från de som arbetar med det här. Jag svarar eftersom jag vill få fram sanningen.

Okej. Vad är det man är mest bekymrad över? Världsmästerskapen?

– Lyssna: Att ett land får arrangera ett världsmästerskap är ett beslut som beror på politiska relationer och politisk press.

– Om ett år kommer allt att vara klart och rent. För mig kommer det att vara den riktiga rehabiliteringen. Av min själ.

***

Lyssna.

Varje gång en fråga antyder att Blatter eller Fifa skulle vara skyldig till något, att den bild av honom och organisationen som etablerat sig världen över faktiskt skulle stämma, börjar svaret med: Lyssna.

– Fifas etikkommitté stör mig inte. Jag vill störa dem. De borde titta på de här besluten som har utfärdats i min och Platinis riktning. De har i synnerhet exkluderat mutor och korruption från mitt fall. Det förekom inga mutor och ingen korruption. Det enda de säger är att jag var vårdslös.

undefined

Sepp Blatter hälsar på Michel Platini. Fransmannen försökte bli Fifa-president 2016, men drog tillbaka sin kandidatur.

Foto: PATRICK B. KRAEMER / AP KEYSTONE

Du låter missnöjd med etikkommittén.

– Min uppfattning är att min egen etikkommitté fungerade, den som jag introducerade 2011. Men det första beslutet som fattades av den nya administrationen i Fifa, på kongressen 2016 i Mexiko, var att säga att bland annat etikkommittén inte längre skulle lyda under kongressens lag, utan bara under konsulatet. När det har hänt är något fel.

Sepp sträcker sig efter ett glas vatten och för det försiktigt till munnen. Händerna darrar lite.

– Det är inte upp till mig att säga hur min efterträdare eller administrationen gör sitt jobb, men det finns definitivt anledning för de nationella förbunden och medlemmarna att reagera om de inte är nöjda. De är hursomhelst inte nöjda inom Fifa eftersom så många har slängts ut. Men när någon ny kommer in har han nya idéer. Så jag vill inte kommentera det, fortsätter han.

undefined

Blatter inför ett förhör med Fifas etikkommitté i december 2015.

Foto: PATRICK B. KRAEMER / AP KEYSTONE

Han pratar vidare om "det nya Fifa", säger att ”videodomarsystemet som man testar nu är helt fel” och kritiserar Infantinos förslag om att spela 60 minuter långa matcher med effektiv tid.

– Låt fotbollen vara!, utbrister han.

Är Infantino en bra president för Fifa? Är hans reformer bra?

– Han har många fotbollsspelare runtomkring sig. Men han är presidenten. Det är allt jag har att säga.

Inte huruvida han är en bra president eller inte?

– Nej, det är inte upp till mig att avgöra.

Du kan ha en åsikt.

– Nej, jag har ingen personlig åsikt. Han har bara varit där lite mer än ett år.

Läser du vad som skrivs om dig och Fifa?

– Lyssna. Det här är en dom från den internationella pressen efter den 27:e maj 2015. Korruption i Fifa, säger man. Men Fifa är inte korrupt. Människor kanske är korrupta.

– Men Fifa som organisation kan inte identifieras på det sättet. Det var den stora anledningen till att jag tillgängliggjorde mitt mandat. Jag var precis omvald som president. Jag är säker på att jag lugnade ned de amerikanska rättskiparna. Den 27:e maj 2015 sa alla att Fifa var en maffiaorganisation. I efterhand har de sagt att Fifa är ett offer.

Vem har sagt det?

– Det amerikanska justitiedepartementet! Du kan fråga dem. Fifa har gått från att anklagas för att vara en maffiaorganisation till att bli offret. Medlemmarna i Fifa, alla som har arresterats eller hamnat i trubbel med de amerikanska myndigheterna, det handlar bara om aktiviteter som har förekommit i deras egna förbund. Inte som medlemmar i Fifa. Sydamerikaner, nordamerikaner, nu en från Asien. Alla deras aktiviteter har varit sammanlänkade med deras kontinentala federationer. Så det är inte en Fifa-gate. Det är en ”confederation-gate”, säger Blatter och glömmer nämna att USA:s dåvarande justitieminister och statsåklagare, Loretta Lynch, även kallade Fifa:s ledare, personerna som presidenten själv omgav sig med, för "förövare" och "potentiella syndare" när hon beskrev organisationen som ett "offer".

Är Uefa renare än de andra federationerna?

– Haha. Snälla. De säger det. Jag tror det. I fotboll försöker man få fördelar när man spelar, men Europa har en annan utbildningsbakgrund, i alla fall de flesta länderna. Men jag skulle inte stoppa mina fingrar i elden när det gäller det här.

Nu har det gått ett och ett halvt år sedan du blev avstängd från Fifa. Har din egen uppfattning om ditt ansvar…

– Lyssna.

…och det faktum att du omgav dig själv med människor som anklagas och döms för korruption och mutor, förändrat din syn på ditt arv?

– Lyssna.

Det här är den mest bestämda uppmaningen hittills.

Jag har inte dömts. Inte för mutor. Jag kan inte vara moraliskt ansvarig för människor som jag inte har valt. Bara Fifas president väljs av kongressen.

undefined

I december 2010 tilldelades Qatar fotboll-VM 2022. Sedan dess har rapporterna om bristande arbetsförhållanden i landet och mutor i ansökningsprocessen varit många.

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST

Vissa beslut som fattades under din tid är fortfarande högst kontroversiella. Hur ser du till exempel på att ett land som Qatar arrangerar VM? Där man har fått utstå kraftig kritik för bland annat bristande mänskliga rättigheter och stora dödssiffror i samband med arenabyggen. Det var ju ditt Fifa som röstade fram det landet till arrangör.

– Lyssna. Sedan den 2:a december 2010 är Qatar en pågående höjdpunkt i de internationella medierna. Det är ju ännu värre nu. Men låt oss först spela VM i Ryssland, där det också finns problem. Det är alltid problem. Bara i fotbollen! I alla andra sporter struntar man i sådant här. Men det är väl för att fotboll är folkets sport.

– Men Qatar är ett ordentligt problem. Det har alltid varit det. Det är också en fråga som utreds av myndigheter, från minst två olika länder.

Fakta: Joseph S. Blatter

Namn: Joseph "Sepp" Blatter
Född: 10:e mars 1936, Visp, Schweiz
Familj: Sambo med Linda Barras, dottern Corinne.
Tidigare partners: Liliane Biner (mamma till Corinne), Barbara Käser (dotter till Blatters företrädare som generalsekreterare i Fifa, Helmut Käser), Ilona Boguska, Graziella Bianca.
Bor: Zürich, Schweiz.
Utbildning: Examen i företagsekonomi från universitetet i Lausanne.
Karriär: Generalsekreterare i Schweiziska ishockeyförbundet och direktörsroll hos klockmärket Longines innan han blev teknisk direktör i Fifa 1975-81. Sedan Generalsekreterare (1981-1998) och därefter Fifa:s åttonde president genom tiderna mellan 1998-2015.

***

Joseph S. Blatter föddes 1936 i schweiziska Visp, en liten ort med 6 000 invånare vid foten av berget Matterhorn. Familjen försörjdes i första hand av pappans arbete vid en kemisk fabrik. Sepp själv fastnade tidigt för idrott. Hans enda dotter, Corinne, bor kvar i byn och är gift med en lokal restaurangägare. Själv återvänder han ofta och poängterar snabbt hur Gianni Infantino, efterträdaren på presidentposten som kommer från byn Brig, bara ett par kilometer bort, inte alls har samma koppling till sin födelseort.

Till Fifa kom Blatter redan 1975. Som 23-åring hade han tagit universitetsexamen i företagsekonomi från universitetet i Lausanne, och fem år senare fått jobbet som generalsekreterare för det Schweiziska ishockeyförbundet.

Du har varit i en väldigt mäktig position länge. Vad gillar du mest med makt?

– Jag har aldrig letat efter makt.

Hmm.

– Aldrig. Vad jag har sökt efter är att ha möjligheten att organisera och låta mina idéer påverka i Fifa. När du väl är nummer ett blir det så klart en mäktig position. Innan du har makt måste du göra något. Makt är ett resultat av ditt jobb eller dina initiativ. När du har realiserat dina projekt har du makt.

– Men makten är väldigt farlig om du missköter den. Jag ber dig titta på Machiavellis filosofiska resonemang. Du kommer att se vad som händer om du missköter makt. Människor är inte perfekta. Om de skulle vara det skulle vi inte ha krig, katastrofer eller något annat. Vi skulle bara vara Guds avkomma.

Tror du på Gud?

– Jag tror. Jag är en troende man. Om du tror hoppas du. Om du har hopp får du tillgång till kärlek. I fotboll är det speciellt. Spelar du fotboll?

Ja.

– Okej, så när du spelar försöker du få fördelar. Jag gjorde det också. Du fuskar lite i fotboll. Du knuffar din motståndare. Du sträcker ut ett litet ben. Eller hur?

Jo, emellanåt.

– Jaja, inte alltid. Men ibland. Fotboll är inte perfekt. Det är en spegel av vårt samhälle. Och vårt samhälle är inte perfekt. Men fotboll för folk närmare varandra. Det bygger broar. Alla på en arena har samma värde där. Det finns ingen skillnad mellan en kung och en supporter även om de sitter bredvid varandra.

undefined

"Men vad betyder det att vara god? Jag har försökt."

Foto: Kristofer Sandberg

Hur mycket tror du att människan drivs av girighet?

– Haha, du förstår, människor strävar. Om du går bakåt igen, till filosoferna, till Konfucius, Aristoteles, Buddha och Jesus. De var humanister och filosofer, men de har inte skrivit ned någonting, de har pratat och de har sagt: Människan vill vara god. Men vad betyder det att vara god? Jag har försökt. Jag har försökt. Med vår slogan till exempel. ”For the good of the Game”, eller ”For the good of the World”. Vi har försökt bjuda in Nobelkommittén, du vet, för att kunna tilldelas fredspriset för vårt ”Handshake for peace”? Eller nu är det mer så här...

Blatter försöker imitera en gänghälsning men är missnöjd med sitt eget utförande och väljer att göra om den innan han fortsätter.

– Men alla skakar hand. Även här i Schweiz, eller hur?

***

Dagen innan intervjun är jag på väg med tåg mot Zürich när Lennart Johansson, den nu 87-årige före detta Uefa-presidenten, ringer upp.

Han stod mot Blatter i presidentvalet till Fifa 1998, men förlorade efter en aggressiv kampanj från båda håll, full av personangrepp och ilska.

Jag berättar för honom att jag är på väg för att träffa Blatter.

Jag ser Sepp som en utomordentligt intelligent människa, som har svårigheter att skilja på ditt och mitt. På alla sätt.

– Han är anklagad för korruption av en anledning. Det är sorgligt att en man med sådana utförsgåvor ska minnas som en korrumperad man. Och att Fifa har skadats utav detta, flera andra i organisationen har ju också straffats för liknande förseelser. Det är ett dåligt arv, säger han.

– Om han vill komma till insikt med detta kan han det. Men det beror på vad han själv vill. Han är inte omedveten om vad som har hänt. Jag skulle vilja säga till honom: Sepp, det är tråkigt allt som har hänt. Det förstår jag att du inser också.

I Zürich har kom-ihåg-lappen letat sig ut ur Blatters ficka och ramlat ned under soffan.

– När jag började arbeta i Fifa var Tore Brodd er ordförande. Sedan kom…var är mitt papper?

Thomas är mer alert nu och skyndar över för att hämta upp den.

– Ja, Lennart Johansson så klart. Det borde jag ha kommit ihåg. Sedan Lars-Åke Lagrell och nu Karl-Erik Nilsson. Han har ju varit domare. Jag kan bara säga bra saker om honom och Svenska fotbollförbundet. Segern över Frankrike nu senast var ju verkligen något!

undefined

Blatter tillsammans med mannen som ofta beskrivits som hans ärkerival - Lennart Johansson.

Foto: imago/UlmerUEFA

Jag pratade med Lennart Johansson i går.

– Jaha. Lennart är en stor man. Inte bara på grund av sin fysiska uppenbarelse. Du vet, jag gillade honom. Jag gillar honom. Han lever ju fortfarande. Men vi hade ett stort bråk i samband med valet av president 1998. Allt var arrangerat för att Lennart skulle bli president.

Vad menar du med arrangerat?

– Det var ett möte i Helsingfors där alla européer hade kommit överens om att rösta på Johansson. Sedan möttes federationerna i Afrika, och de sa att de skulle rösta på honom. Med de två skulle han bli vald med enkelhet. Sedan var det jag, och jag ville stanna kvar som generalsekreterare. Men de sa nej, nej nej. De ville bli av med mig och Havelange. Men vi vann.

Lennart själv ville fråga dig en sak.

– Lennart?

Ja.

– På riktigt? Vad ville han fråga?

Hur planerar du att framhäva det som har gjorts bra i Fifa, när ditt arv till så stor del handlar om saker som gjorts dåligt?

– Det är inte enkelt att ändra de internationella mediernas attityd. De är fortfarande på ett humör som handlar om att utmåla Fifa som korrupt och att Blatter var ledaren för allt det här. Men historien kommer att visa att Fifa inte var korrupt. Inte organisationen. De bra sakerna vi har gjort med Fifa? Alla länder spelar fotboll. Fotboll är livets skola.

– Men Sverige var dessutom en av de sju nationerna som grundade Fifa. Och de vann OS 1948, visste du det?

Jo, det visste jag. Fast vi hade en engelsk förbundskapten då, George Raynor.

Min inflikning möts föga oväntat av tystnad.

***

Vi har pratat i drygt 45 minuter när svaren i allt större utsträckning börjar handla om andra saker än frågorna. Mest intresserad är Blatter av att rabbla upp sina anteckningar om svensk fotboll och Sverige. Och sig själv.

– Men ni hade en annan tränare, som var i Kina nu? Sven-Göran Eriksson, just det. Men jag måste berätta en annan sak från OS i Aten 2004. Det var match om tredje pris mellan Sveriges damlandslag och något annat landslag. Kungen var där. Med drottningen...

Sepp tar sats för att säga hennes namn.

– S-i-l-v-i-a Sommerlath. Jag gick dit och pratade, jag kände ju Silvia från OS i München 1972. Det var väldigt intressant för det var nästan ingen där! Vi kunde ha skakat hand med alla åskådare i fem minuter var. Men det här kungliga paret mådde bra. Jag såg matchen med dem. Men vi fortsatte höras. Nu har jag förlorat direktkontakt med dem, men det här var väldigt intressant.

Hur ser du på damfotbollens utveckling under ditt ledarskap?

– Jag är damfotbollens arkitekt i Fifa. Det var efter Fifa-kongressen i Mexiko 1986. Vi, eller jag, satte i gång allt och höll den första turneringen i Kina två år senare. Ni har den här underbara kvinnan som tränade USA?

Pia Sundhage.

– De vann ju både VM och OS.

Ja.

– Kvinnor måste bara få spela fotboll. I alla kulturer och religioner. Jag har sett med mina egna ögon hur kvinnor spelar med eller utan slöja eller dylikt. I vissa länder, speciellt muslimska, har inte kvinnor samma medborgerliga rättigheter som vi har i västvärlden. I fotbollen har man samma rättigheter som män. Det är bra för kvinnorna. Kvinnor vill också spela lagsporter. Vad finns det? Basket, volleyboll och handboll. Handboll är för atletiskt. Basket och volleyboll? Om du inte är lång borde du inte spela. Korta, långa, tunna och tunga. Alla kan spela fotboll.

– I herridrott är det annorlunda, där finns så stora spelare. Som i Australien. Jag såg Australien på tv i går. De såg ut som ett rugbylag? Några av deras spelare var överviktiga. De får träna lite mer, springa lite mer.

Sepp skrattar och väntar på att jag ska göra detsamma, men jag har lätt att hålla mig. Det är inte första gången han uttrycker sig på det här sättet om kvinnor.

undefined

Sepp Blatter och Zlatan Ibrahimovic. Blatter säger sig vara "ett stort fan" av den svenske anfallaren.

Foto: JAN HUEBNER IMAGO SPORTFOTODIENST

– Eller Ibrahimovic. Jag är ett stort fan. Han spelar ju på min position. Men han spelar annorlunda. Han är ju 1.93 lång. Han hade kanske inte en speciellt underbar säsong nu i Manchester United, det är nog inte riktigt rätt klubb för honom. Hälsa honom från mig.

Till vilken grad är svensk fotboll korrumperad?

– Sverige är väl ledande inom anti-korruption? Sverige är väldigt välkänt. Ibland blandar folk ihop Sverige med Schweiz. Men vi har ingen kung. Men en stor komplimang till Sverige. Och till det svenska folket.

– Och förresten arrangerades det andra dam-VM i Sverige 1995.

***

Intervjun är över. Sepp och Thomas utbyter några fraser på schweizertyska. Blå flaggor med det internationella fotbollförbundets emblem vajar i vinden medan jag och min kollega och fotograf, Kristofer, börjar plocka ihop våra saker, lite omtöcknade av den senaste timmens koncentration.

– Får jag fråga om ni vill äta en liten lunch med oss?

Sepp sitter kvar i soffan och tittar frågande åt mitt håll. Jag och Kristofer tittar på varandra.

– Det är enkelt. Ja eller nej, säger han otåligt.

Vi tackar ja och kommer överens om att betala för oss själva. Sepp går först, tackar nej till de två första borden som erbjuds och väljer ett tredje. På vägen ned mot den ljusblå duken börjar han prata om Infantino igen.

– Han kommer inte hit till Sonnenberg heller. Han har sina egna ställen. Och...

Sepp stannar upp och vänder sig om.

– Jag är ju här, säger han med ett brett leende.

Och Michel Platini?

– Han spelar golf. Han har väl tre eller fyra i handikapp nu. Vi har inte setts på länge. Inte jag och Infantino heller. Senast jag hörde av mig till honom med några frågor återkom hans advokater.

undefined

Baur Au Lac, Zürich.

Foto: Kristofer Sandberg.

Välkammad personal med prydligt instoppade skjortor stryker runt bordet och läser upp hela menyn. Jag hinner försöka beställa tre gånger innan vår servitör är klar med sin redogörelse. Sepp diskuterar valet av vin ett par minuter och skickar tillbaka två flaskor innan han är nöjd.

Det är nu skjortärmarna kavlas upp. Han frågar om jag alltid har bott i Sverige. När jag svarar att jag vid två tillfällen varit bosatt i England tar han tillbaka ordet:

– Oh. If you would have told me I would have spoken in my Oxford English rather than my German accent, säger han med överdriven brittisk dialekt.

Jag har sett honom göra exakt samma sak i en dokumentärfilm.

Kungar och drottningar är ett favoritämne. Sepp redogör för en före detta grekisk kung som han träffat i Fifa-sammanhang och kallat för "ers höghet" i stället för "ers majestät" och blivit tillrättavisad.

– När var Grekland ett kungarike?, undrar Thomas.

Sepp har munnen full av mat och tuggar ur i lugn och ro.

– Tills det slutade vara det.

En räkcocktail till förrätt. En fiskrätt följer. Likaså skämt om att han ska äta frukost med Donald Trump. En lång lista på namn på svenska kändisar. Pernilla Wiberg, Ingemar Johansson. Ingemar Stenmark. Mats Gren. Massor av hockey-spelare.

När vi har ätit upp frågar servitören om dessert. Jag, Thomas och Kristofer beställer var sin espresso och ber om att få betala.

Ingen har någonsin fått göra det, invänder Blatter och lämnar ifrån sig sitt kort.

När kaffet kommer in landar en stor skål full av brun-orange karamellglass på hans plats. Han skopar loss en stor sked och tittar på mig medan den smälter i munnen.

– Ni har ett kungarike, säger han och vänder blicken mot utsikten.

En lätt vindpust reser på ett par av hans silverfärgade hårstrån.

– Men vi har ett paradis.