”Det kommer jag aldrig acceptera”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Victor Nilsson-Lindelöf har gått från blyg doldis till att vara Sveriges största landslagstjärna. 

Från petad i U21-landslaget till nyckelspelare i en av världens största klubbar. 

Hur ser han på sin fotbollsresa från Västerås till Manchester? 

SportExpressen slog sig ner med ”Vigge” inför mötet med Spanien – för en exklusiv intervju om säsongen med United, nyckelmatchen mot Spanien, turbulensen i våras och familjelivet med Maja och sonen Ted Louie. 


SE HELA TV-INTERVJUN LÄNGST NER I ARTIKELN.

Landslaget har precis avslutat den sista träningen inför EM-kvalmatchen mot Malta. Utanför Ta' Qali-stadion, som är Maltas nationalarena, sitter åtta svenska spelare på en mur och väntar på bussen till spelarhotellet. 

Solen gassar, det är 26 grader varmt. Mikael Lustig och Victor Nilsson-Lindelöf har tagit av sig i bar överkropp för att njuta av värmen och tittar nyfiket på när Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand intervjuas av de svenska journalisterna om Zlatans attack på Janne Andersson. Emil Forsberg och Albin Ekdal kollar ner i mobilerna. Filip Helander och Marcus Berg skrattar till.  

Delar av svenska landslaget väntar på spelarbussen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Skulle det vara så att Janne vill ha mig som lagkapten, så absolut

***

Stämningen är avslappnad trots att det stormat kring landslaget som aldrig förr under Janne Andersson. Plötsligt tar Victor Nilsson-Lindelöf på sig landslagströjan, hoppar ner från muren, tar fram mobilen och ställer sig i klungan med reportrarna som intervjuar Sjöstrand. 

Han låtsas vara en reporter som också intervjuar förbundets generalsekreterare. Vigge spelar med i någon minut innan Sjöstrand inte längre kan hålla sig och brister ut i ett stort skratt. Skrattande lämnar mittbacken klungan med reportrar och går tillbaka och sätter sig på muren. Några timmar senare publicerar han ett par foton från intervjun med Sjöstrand på sitt Instagram-konto med texten ”New job” och en smiley efteråt. 

Nilsson-Lindelöf driver med Sjöstrand och journalisterna.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Manchester Uniteds mittback har gått från en blyg doldis till att vara landslagets största och mest omskrivna stjärna just nu. 

Med ett nyskrivet femårskontrakt värt totalt 538 miljoner kronor är Nilsson-Lindelöfs status som stjärna odiskutabel. Alla rycker i honom. Bilden av 25-åringen har varit att han inte gillar att göra intervjuer, men när han slår sig ner med SportExpressen är han tydlig. 

– Det är ingen stress, ta den tid du behöver. 

Först och främst, hur ser du på matchen mot Spanien?

– En speciell match. Det är alltid kul att möta de större nationerna på hemmaplan när vi har våra fans bakom oss. Förhoppningsvis kan vi göra en bra match och vi kan ge de som kommer och kolla en bra match. Det blir tufft mot ett bra motstånd men jag tror alla är väldigt taggade. 

SportExpressens Daniel Kristoffersson möter Nilsson-Lindelöf.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Det känns som en match där ni inte har något att förlora?

– Verkligen, så är det ju. Vi har inget att förlora mot ett starkt Spanien. Det gäller att vi går ut och tar för oss. Sedan blir det viktigaste, när vi väl får bollen, att vi vågar hålla i den och vågar spela och anfalla. Och när vi väl inte har bollen att vi vågar gå i press på dem. Och att vi inte faller ner för djupt. 

 – Vi måste göra upp en bra matchplan och följa den till punkt och pricka. 

Hur ser du på chanserna att nå EM-slutspelet?

– Vi har allt i egna händer, det är upp till oss att ta den chansen. Vi vill ta oss till EM-slutspelet direkt och inte gå via någon andra chans. Det blir svårt att bli etta i gruppen, men kommer vi tvåa går vi också direkt till EM-slutspelet och det har vi goda chanser att göra. 

Janne sa till mig under Januariturnén Qatar i vintras att han såg dig som ett lagkaptensämne i landslaget. Hade du varit redo att ta över som lagkapten den dagen Andreas Granqvist lägger av?

– Absolut. Om det är något som Janne skulle vilja så skulle det vara en stor ära att vara lagkapten för Sverige. Jag har varit lagkapten tidigare i ungdomslandslagen så det är inget nytt för mig. Skulle det vara så att Janne vill ha mig som lagkapten, så absolut. Just att vara en ledare och ta mer ansvar är inget som jag har något problem med. Det faller mig naturligt. 

– Men jag är lite så där att när någon annan är lagkapten så är jag mer ”laid back” och när det behövs kliver jag in. När det behövs rytas till. Men självklart när man är lagkapten och din tränare valt ut dig ligger det ett extra ansvar på dig att ta ansvar och leda laget. 

Nilsson Lindelöf om att ta över som lagkapten i landslaget.

Hur har dina ledaregenskaper utvecklats i Manchester United?

– Jag tycker jag alltid haft bra ledaregenskaper. Och jag tror att de som haft mig som lagkapten genom åren är ganska nöjda, om man får säga så. Jag tar nog lite mer ansvar, pratar kanske lite mer eller ryter till när det behövs. Tidigare var jag som jag sa, kanske lite mer ”laid back”. 

Vad tycker du gör en bra ledare?

– Jag tycker det är en som tar hand om gruppen, pratar för gruppen och alltid är positiv men som även kan läsa av situationer när det behövs och kan ryta till. Att kunna läsa av situationer, en person som är lätt att prata med och som inger förtroende och som man kan prata med. 

– Det är något som jag skulle försöka sträva efter om jag var lagkapten. Att grabbarna ska kunna lita på mig, att de ska kunna säga vad som helst till mig och att jag ska kunna föra talan för gruppen. 

”Vigge” manar på under kvalmatchen mot Norge.
Foto: HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Vi skulle ha vårt första barn, allt stod inte rätt till i magen så det är klart att det var väldigt jobbigt för oss

***

Det har som sagt stormat kring landslaget de senaste samlingarna. ”Vigge” själv blev ofrivilligt huvudpersonen när han tackade nej till en samling i mars, då han och frun Maja väntade tillökning. I samband med att han tackade nej gick Fotbollskanalen och även Viasat ut med att mittbackens ”nej tack” delvis berodde på att hans nära vän John Guidetti petats ur truppen. 

Det skapade irritation hos Lindelöf som förra samlingen valde att neka intervjuer med TV4 – men någon bojkott mot kanalen finns inte längre. 

Det har varit en del turbulens kring landslaget den senaste tiden. Bland annat skrev Fotbollskanalen och Viasat att petningen av John Guidetti spelade en roll till att du tackade nej till samlingen mot Rumänien och Norge i mars, då du angav privata skäl. Vad var din första reaktion på det?

– Först så garvade jag bara för att jag trodde det var ett skämt. Sedan bara fortsatte det och fortsatte och blev världens grej. Det fortsatte även fast Janne gått ut och sagt att det var personliga anledningar. Det blev en stor grej och något som jag inte kunde förstå hur det kunde bli och att folk inte kan respektera en personlig anledning. 

Victor fortsätter: 

– För just mig och Maja var det en väldigt stressig tid. Vi skulle ha vårt första barn, allt stod inte rätt till i magen så det är klart att det var väldigt jobbigt för oss. 

– Det var första barnet, vi visste inte vad som hände och det skulle vara en tidig förlossning. Det var stressigt för Maja och jag försökte ge henne all energi och kärlek. Och det var väl inte något som jag uppskattade att de bara fortsatte att trycka på och att det blev sådan hets kring allting. Det tyckte jag var fel och det har jag sagt tidigare. Det var därför jag sa ifrån också. 

Victor med hustrun Maja på Fotbollsgalan 2018.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Du var förbannad?

– Självklart, det tror jag vem som helst hade blivit. Bara för att jag spelar fotboll, representerar Sverige och en storklubb, så är det okej och skriva massa grejer? 

– Jag kommer alltid ta att det skrivs grejer, det är mitt jobb, det kan jag ta. Men när det är saker som går ut över mitt personliga liv och min fru, så är det något som jag inte kommer att acceptera. Det har jag sagt tidigare. 

Och sedan har vi Zlatans kritik mot Janne och intervjun som SportExpressen gjorde. Hur reagerade du på den?

- Alltså, allting blir extra stort med Zlatan. Han är ju Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna och han skulle nästan kunna säga vadsomhelst och det skulle bli en stor grej av det, just för det är han. 

– Men självklart är det inget jag håller med honom om, den kritik han riktade mot Janne. Eftersom jag känner Janne. Zlatan pratar om rasism och det är ett problem inom fotbollen, som vi alla tillsammans måste kämpa emot. Men jag tycker att det är fel person att gå på och rikta kritiken mot, för Janne är verkligen inte sådan. Han tar ut spelarna han tycker är bäst för den samlingen. 

- Det är väl det jag har att säga om det. 

Jag vet att jag kan prestera på en ännu högre nivå, det har jag i mig

***

Säsongen med Manchester United har, som vanligt, inneburit en del kritik och en del hyllningar. Victor själv hymlar inte med att laget inte kommit upp i sin normala standard, men är säker på att resultatet kommer att förbättras. 

– Gällande det fotbollsmässiga under året har vi i Manchester United inte fått med oss resultatet vi vill. Jag tycker vi har presterat bra fotboll, men inte fått med oss resultaten. Det är något som vi vill förbättra självklart. 

– Men vi vet om vad vi kan göra mycket bättre, få i gång spelet och ta mer poäng. Det är något som vi jobbar hårt för. 

Nu har du ett avtal som sträcker sig över 2024, med option på ytterligare ett år. Vad betyder det för dig att United valt att ge dig ett sådant kontrakt?

– Självklart betyder det väldigt mycket. Det är ett förtroende man får från klubben och tränarna. Det gör ju att jag vill betala tillbaka och prestera på en så bra nivå som möjligt när man har fått det förtroendet. 

Just resan i Manchester United då, hur ser du på den? Från att du kom till att du nu är en nyckelspelare i laget och förlorade omröstning om förra årets spelare i klubben med en röst. Ett pris som Luke Shaw vann.

– Ja, jag har svårt att prata om min egen status så där. Men jag tycker att jag presterade på en hög nivå förra året och fick även ta lite mer ansvar det året. Sedan vet jag att jag kan prestera på en ännu högre nivå, det har jag i mig. 

– Förhoppningsvis kan jag visa det den här säsongen och jobba vidare på det. Så det är svårt mig att säga vilken status jag här. Gällande omröstningen tror jag faktiskt det var min egen röst som fällde mig. Jag röstade på Luke Shaw för jag tyckte han förtjänade det. Han hade ett tufft år bakom sig då och sedan kom han tillbaka efter skador och annat. Han var väldigt förtjänt om det priset. 

Pogba och Lindelöf på planen.
Foto: GREIG COWIE/BPI/REX / GREIG COWIE/BPI/REX/IBL REX FEATURES
Solskjaer och Lindelöf.
Foto: DAVE THOMPSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Nilsson-Lindelöf skrev nyligen ett jättekontrakt med Manchester United.
Foto: REUTERS/BILDBYRÅN

Hur är Ole-Gunnar Solskjaer som tränare?

– Han är väldigt bra. En tränare som det är lätt att prata och diskutera med och som har en bra balans när han ska vara hård och när han inte ska vara hård. Sedan har han varit i klubben själv som spelare och vet vad som krävs för att lyckas där och han har koll på väldigt mycket. 

Hur har han tagit den tyngre perioden, tycker du han fått för mycket skit?

– Man är van. När du är i United blir allt mycket större. Det är fler som tittar, fler som skriver om klubben än någon annan klubb. För honom så är det nog inget nytt, han har själv varit spelare där, då gick det i och för sig lite bättre för klubben, men han vet exakt vad som krävs för att vara spelare och hur mycket press det ligger på oss. Det är nog ingen fara för honom. 

Du verkar ha en nära relation med Paul Pogba. Hur skulle du beskriva er relation?

– En väldigt bra relation, en skön och snäll kille som är väldigt rolig att hänga med. Det är väl inget mer med det. Vi bor väldigt nära varandra också så det gör saker enklare. 

Vad gör ni när ni hänger?

– Spelar spel, äter mat, snackar. Som vilka som helst. 

Han ryktades ju till Real Madrid, var du glad att han stannade?

– Alltså, han har kontrakt med klubben och är en väldigt viktig spelare för oss. Jag är väldigt glad att ha honom som lagkamrat. Inte bara för att han är en bra person utan också för att han är en bra fotbollsspelare. 

Du själv ryktades till Barcelona, hur var det att kopplas ihop med en sådan klubb?

– Det var mycket skriverier om det. Men för mig har jag kontrakt med United och jag är trogen klubben. Jag trivs väldigt bra. För mig var det heller aldrig en fråga, jag ville stanna i United och tror mycket på det vi har på gång och det var också därför jag skrev på ett nytt kontrakt. 

– Jag älskar att representera United och att få bära den tröjan varje dag. Mitt mål när jag kom hit var att vinna titlar och göra det bra för alla supportrar. Men jag har inte vunnit någon titel ännu, så att det är mitt stora mål att ta hem stora titlar med United. 

Tror du att ni kan göra det den här säsongen redan?

– Ja, det hoppas jag. Kommer vi upp i den nivån vi kan göra och alla kan prestera sitt bästa så kan vi vinna troféer. 

Victor Nilsson Lindelöf om mammas och familjens betydelse

***

Flytten till Manchester United och Premier League har också inneburit en förändring på det privata planet. Han har inte bara blivit pappa till sonen Ted Louie, med allt vad det innebär. Flytten har också gjort att han är bevakad och påpassad som aldrig förr. 

Du har slagit igenom som stjärna under en tid där sociala medier är som störst och där ni spelare i Premier League är bevakade på ett sätt som aldrig tidigare. Hur är det att leva med?

– Ja, jag förstår precis vad du menar. Klart jag tänker på vad jag lägger upp på sociala medier. Man måste tänka på vad man lägger upp och säger. Det är många unga som ser upp till dig som läser och tittar på det. 

– Men för egen del är jag inte så aktiv på sociala medier. Det är någon gång ibland. Men sedan har jag ett team som hjälper mig och som tar hand om det mesta, så jag slipper tänka på det. 

-Men allt de lägger upp måste gå via mig så det blir personligt. 

Hur är det att vara så påpassad som du och många andra spelare är i England. Det är hård kritik och det är paparazzis och nästan daglig bevakning?

– Jag tror man vänjer sig, det är en del av yrket som man har. I England är det mycket mer än i resten av världen. Det är något man vänjer sig vid. Men både jag och Maja är lugna och trygga utanför fotbollen. Självklart hade det varit kul att kunna gå ut och käka lunch utan att det är paparazzis som ska ta bilder på en, men det är inget vi klagar på. Det är ens vardag. 

Du har berättat i flera intervjuer om hur nära du är din familj. Vad har din mamma, dina bröder och Maja betytt för din karriär?

– Vi är väldigt tajta, jag, mamma, mina bröder, Maja och nu min son. De är väldigt viktiga för mig, betyder mycket och är en stor trygghet för mig. Jag hade inte varit där jag är i dag om det inte vore för dem. 

– Framför allt Maja, som varit med mig sedan Portugal och hon är min trygga punkt i livet de senaste åren. Jag gör allt för dem. 

Maja och Victor efter Sveriges seger mot Schweiz i åttondelsfinalen i sommarens VM.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

***

Victor Nilsson-Lindelöf betonar också hur viktig hans mamma Ulrica varit för honom genom åren och hur hon som ensamstående mamma till fyra barn fick livspusslet att gå ihop samtidigt som hon skjutsade Vigge till fotbollsträningarna. Som en hyllning till sin mamma har 25-åringen också tatuerat in ett porträtt av henne på armen. 

– Jag vet inte hur jag ska kunna tacka henne för allt hon gjort för mig och mina bröder genom åren. Blir jag hälften så bra förälder som hon varit så har jag lyckats bra. Jag vet att det inte alltid varit lätt och det är svårt att beskriva med ord vad hon betytt. Nu försöker jag vara där för henne och hjälpa till med det jag kan göra. 

– Jag är väldigt glad och stolt och tacksam för där jag är i dag. Att jag får livnära mig på fotbollen. Jag vaknar upp varje dag och är tacksam att just jag har fått den här chansen eftersom jag vet att det är så många i världen där ute som skulle vilja spela fotboll på den nivån jag gör. Det har varit en resa sedan jag var liten men jag tror också det är därför som jag är väldigt tacksam inte tar något för givet och njuter.

”Vigge” under intervjun med SportExpressen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Hur är livet som pappa? 

– Det är underbart. Alla säger att det är svårt att beskriva det livet innan man själv får barn. Jag skulle säga att det stämmer. Jag hade en tanke innan jag fick barn hur det skulle vara, men det är över förväntan. 

– Det går inte att beskriva. Man får ett helt annat perspektiv på livet. Det kanske är någon grej som man skulle bli irriterad på tidigare. Skulle det hända i dag, när jag är pappa, skulle jag inte ens bry mig. En del saker blir så oviktiga. 

Har det förändrat dig som människa eller fotbollsspelare?

– Det har inte förändrats så mycket. Tidiga mornar är en del av det. Jag har alltid varit väldigt lugn och trygg i mig själv. Jag är väldigt lugn på planen också och jag kanske har förbättrat det lite. 

Du är en nyckelspelare i United, har gift dig, precis blivit pappa och är bara 25 år. Det känns som att du blivit vuxen väldigt fort. Håller du med och hur är det?

– Jag flyttade hemifrån när jag var 17 år men jag tror jag växte upp ganska snabbt och fick ta ansvar. Det har nog med det att göra. Jag flyttade till ett helt nytt land när jag var 17 och bodde själv och ta ett helt eget ansvar som 17-åring, då växer man som människa. 

Var ser du dig själv om fem år?

– Jag har drömmar och visioner men brukar inte dela med mig av dem. Men förhoppningsvis spelar jag fotboll på en hög nivå, har vunnit titlar med Manchester United och varit med i mästerskap med landslaget. 

Vad skulle det betyda för dig om ni tog er till EM-slutspelet 2020? 

– Jag har fått chansen att uppleva mästerskap med Sverige redan i en tidig ålder och att uppleva ett till skulle betyda väldigt mycket för mig och även för laget. 

– Ja, man vet själv när man var yngre och man kollade på mästerskap med kompisar och familj. Det är en folkfest. Det betyder extra mycket för supportrarna. 

Intervjun börjar gå mot sitt slut. Vigge börjar skruva på sig där han sitter mitt emot mig. Men inte för att han vill lämna intervjun. Låsningen i ryggen som gjorde att han missade senaste ligamatchen med United och matchen mot Malta kanske gör sig påmind? 

– Jorå, det är bättre. Jag hoppas spela mot Spanien. Det är en match jag verkligen, verkligen vill spela, säger han. 

TV: Se hela intervjun med Nilsson Lindelöf

Exklusiv intervju med landslagets och Manchester Uniteds backstjärna.