Svensk fotboll kallas ”Europas papperskorg” • Spelet bakom kulisserna

”Det är fusk – och det är många lag som gör så”

Med svarta löner och brasilianska spelare körde lilla Fanna BK över hela division tre.

Tränare och sportchef har sparkats, förbundet har startat en utredning och motståndarna känner sig lurade.

Har svensk fotboll problem med fuskare?

Eller gäller det bara att fuska mest?

Text: Noa Bachner
Publicerad 4 jun 2020 kl 04.06

Benjamin Tanovic gäspar. Mitt i sin egen mening. 

Det tar några sekunder för honom att hitta tråden igen. Jag blir lite förvånad. Ämnet är inte helt odramatiskt. För några veckor sedan fick han sparken som sportchef från division 2-klubben Fanna BK. Lokaltidningen EnköpingDirekt avslöjade att han hade skrivit hemliga avtal med många av lagets spelare. Hundratusentals kronor bytte händer under bordet. Dessutom hade Tanovic rätt till pengar om en spelare blev såld.

Han har rest till Bosnien-Hercegovina och pratar på en lite brusig lina. Egentligen rör det sig om större belopp än så, säger han. En bit över en miljon kronor om man räknar in allt han pumpade in i ungdomsverksamheten. 

– Men då var det ingen som sa något, lägger han till och suckar.

Efter sig lämnade Fanna BK:s satsning många förlorare. Deras motståndare tycker att det var fusk, och det går att förstå varför. 

Det som är ännu mer förvånande med Benjamin Tanovic är att han till viss del håller med.

– Det är klart att vi alla har gjort fel. Det är ingen hemlighet, säger han.

– Men alla klubbar i division två betalar under bordet. Säger de något annat så ljuger de.

Vid första anblick är berättelsen om Fanna BK den om en liten kvartersklubb från Enköpings utkant som rundade regelverket, dansade en sommar och fick byxorna neddragna. 

Söker man sig vidare till skandalens rötter döljer sig kanske något betydligt allvarligare. 

***

Fanna BK har funnits sedan 1964. Klubben har bedrivit stor ungdomsverksamhet, men aldrig uppvisat några större ambitioner för sitt A-lag. Den största framgången är en uppflyttning till det som då hette division tre 1989, men roligare än så har det inte blivit.

Inför säsongen 2019 blåser andra vindar. 

Fanna förlorar i kvalet till division 3, men ett lag drar sig ur, och gratisplatsen går till det lilla laget från Enköping. Benjamin Tanovic har ett mångårigt engagemang i ungdomssektionen och är annars mest känd som restaurangägare i Enköping. 

Nu tar han över som sportchef.

– Jag sa direkt att vi inte ska ödsla någon energi på att bara försöka hålla oss kvar i division 3. Jag vill att vi ska vinna. Då sa han bara: Kör!, säger han till EnköpingDirekt.

Och som Tanovic kör. 

undefined

Fanna BK:s ledarstab säsongen 2019. Benjamin Tanovic till vänster.

Foto: KENT LUNDQVIST / LOKALSPORT

Under vintern plockar han praktiskt taget in en helt ny startelva. Haris Bajramovic från Gamla Upsala SK i division 2, vänder ned i trean. Det blir 20 mål på 22 matcher. Flera spelare från Enköpings SK, däribland mittbacken Joakim Pettersson och mittfältaren Bruno Dal Monte, byter överraskande till lokalrivalen. 

Nyförvärven får snart lagkamrater från andra sidan jorden. Fem killar från Brasilien är ”på genomresa i Sverige” och råkar passera Enköping. 

Stjärnorna står rätt: Fanna BK är i behov av förstärkningar och tänka sig – alla fem kan spela.

– De hade varit och rest i Sverige, eller i Europa eller vad fan de gjort, säger Tanovic till till EnköpingDirekt när tidningen frågar honom hur det hela gått till eftersom icke-EU-spelare på turistvisum inte är tillåtet enligt Svenska fotbollförbundet.

Kort efter att brassarna anlänt till Sverige lägger de upp bilder på sig själva från centrala Enköping – i en Porsche.

Förutom att Tanovic får sportchefsjobbet väljs en ny ordförande, Andreas Hammar, som tar över i april. Men Fanna BK har ekonomiska problem. Den tidigare ordföranden Johan Olsson har uttryckt stort bekymmer så sent som några månader tidigare. 

I Enköping börjar det pratas och spekuleras i den konstiga ekvationen: Hur kan det ramla in så många nya spelare till A-laget samtidigt som det är tomt i kassan?

– Sen har ju jag också hört snacket ”på stan”, om man säger så. Men det finns ingenting i de kommentarerna. Allt som rör seniorlagen finns med i en välbalanserad budget, säger Hammar till Enköpings-Posten.

undefined

Andreas Hammar, ordförande i Fanna BK.

Foto: FREDRIK GUSTAFSSON / ENKÖPING DIREKT

Det visar sig så småningom att brassarna som råkar resa genom Enköping inte bara är ”helt okej”, utan riktigt bra. Helt överlägsna i division tre, för att tala klarspråk. Tillsammans gör Pedro Eller, Leonardo Scienza, Michael Douglas Da Silva Honorato och Marcelo de Oliveira 28 av lagets mål. Scienza står dessutom för 25 assist, och Fanna BK vinner division tre, sex poäng före tvåan IFK Österåker. 

Resultatraden imponerar: 17 segrar på 22 matcher. 

Den 21:a september firas det för fullt med guldhattar och konfetti. 

undefined

Fanna BK säkrar seriesegern mot Värtans IK i september 2019.

Foto: KENT LUNDQVIST / LOKALSPORT

Tanovic är trots allt inte helt nöjd. Han tycker att det pratas för mycket om att något inte skulle stå rätt till.

– Vi visste redan inför säsongen att det skulle bli så här. Att det skulle bli snack, säger han till EnköpingDirekt när tidningen frågar om brassarna igen.

– Varför pratar alla om brassarna? Om vi hade tagit hit fem bosnier i stället hade det varit samma snack då? Aldrig…

Tanovic rustar vidare inför 2020. Förutom att flera av brassarna stannar kvar kommer mittfältaren Haris Camo från Hudiksvall, en spelare som gjort fyra raka säsonger i division två och varit tongivande där. Sebastian Rajalakso, med erfarenhet från allsvenskan och superettan, kritar på för sin moderklubb som både spelare och assisterande tränare. Emeh Izuchukwu, som spelat i både Varberg och Mjällby, blir klar han också.

Samtidigt växer frågorna.

Varför vill alla till Fanna BK?

***

Säsongen hinner inte börja innan laget faller samman.

Det är Fredrik Gustafsson på EnköpingDirekt, tidningens enda anställda reporter, som kommer över ett antal hemliga dokument. 

Handlingarna visar att Benjamin Tanovic har skrivit ”skuggavtal” med flera av lagets nyckelspelare. Totalt ska det röra sig om 25 avtal. Svarta pengar ska betalas ut under säsongen, kontrakten ger vissa spelare 30 000 kronor i sign-on-bonus och en månadslön på 25 000 kronor. I ett av avtalen finns en bonus på 50 000 kronor om Fanna BK går upp i ettan. 

Sammanlagt rör det sig om belopp på flera hundra tusen kronor som lovas bort. 

Ordföranden Andreas Hammar säger att han är överraskad och inte kände till avtalen.

Det går ett par dagar. Lagets tränare Alexander Alan – som ni kanske känner igen från tv-programmet Farmen – får sparken. 

När jag pratar med honom beskriver han att han kom till en klubb ”i spillror” och säger att han gjort en ”stor insats för föreningen”. Han kallar sig själv för en ”frisk fläkt” och berättar att han drabbades av utmattningssymptom på vägen.

– Det känns inte kul att det har blivit så här. Under hela 2019 fick jag kämpa med allting helt själv. Jag har gjort det för 22 000 om året. Det är kaffepengar. Jag fick inte ett enda grattis på hela året trots att vi vann serien, säger han.

undefined

Alexander Alan fick sparken från jobbet som tränare i Fanna BK i början av maj.

Foto: KENT LUNDQVIST / LOKALSPORT

Den 24 juli 2019 åtalades Alexander Alan för sju olika brott: två fall av drograttfylleri, brott mot trafikförordningen, två fall av olovlig körning och ringa narkotikabrott. Han säger till SportExpressen att det inte var skälet till att han fick sparken och han vill betona att han hade starka mediciner i kroppen på grund av sitt hälsotillstånd när han körde bil. 

Fanna BK vill inte kommentera anledningen till att Alan sparkades.

Menar styrelsen att du var involverad i skuggavtalen?

– Jag var inte involverad i avtalen eller det som har skrivits mellan Benjamin och föreningen. Jag ville inte ha några konstigheter. Jag vet inte varför jag fick sparken.

Några dagar senare publicerar EnköpingDirekt en ny granskning. Den här gången gäller den ett avtal mellan sportchefen Benjamin Tanovic och Fanna BK där det visar sig att spelare är direkt kontrakterade till Tanovic som finansiär och tredjepart, och att denne har rätt till 40 procent av övergångssumman om någon säljs vidare.

Nu sparkas även Benjamin Tanovic.

***

Vi spelar inte på samma premisser, det är det som är störande

Jag ringer runt och pratar med flera av Fanna BK:s konkurrenter. 

För klubbens motståndare under säsongen 2019 kommer inte EnköpingDirekts avslöjanden som några överraskningar. Redan innan säsongen har börjat reagerar flera på nykomlingen. Det går rykten om en ”storsatsning” och när laguppställningarna börjar cirkulera höjer många på ögonbrynen. Flera av lagen i Division 3 Norra Svealand skickar mejl till Svenska fotbollförbundet redan i början av säsongen.

– Det märktes ganska tydligt när vi mötte dem, framför allt på bortaplan. De hade tre-fyra spelare som inte borde spela på den här nivån. Fanna BK var det inte lönt att tävla mot. Man lägger ned tid på alla träningar, allt engagemang och alla resor. Det är tråkigt som fan att behöva stå där och veta att ett lag inte spelar med rent mjöl i påsen och att vi inte kan göra något åt det, säger Magnus Bäckström som är sportchef i Värtans IK.

– Att man driver klubbar framåt och uppåt med svarta löner och spelare på turistvisum har säkert förekommit länge, men jag upplever att det borrar sig längre ned. Och det är fusk, absolut.

BKV Norrtälje kom trea i tabellen och missade möjligheten till kvalspel i och med Fannas framfart.

– Det är fusk. Det är klart att det är. Fannas trupp var så pass bra att de hade kunnat spela utan sina brassar och ändå vinna serien. Vi kände att det var något som inte stod rätt till, säger sportchefen Tobias Lindström. 

– Det finns många lag som håller på så här. Vi spelar inte på samma premisser, det är det som är störande. Man känner sig snuvad och moralen får sig en ordentlig törn. Det finns fler klubbar än Fanna BK som vill upp i seriesystemet. Vi är en av dem. För oss blir det ett år till av harvande i division tre. Vi hade kanske inte tagit klivet, men vi kom trea. Hade inte Fanna fuskat hade IFK Österåker gått upp och vi kvalat.

Både Norrtälje och Värtan berättar precis som flera andra andra klubbar i serien för mig hur de regelbundet blir kontaktade av agenter och mellanhänder av olika slag som erbjuder spelare på turistvisum. Det är samtal från dolda nummer, ibland från kontantkortstelefoner, blandat med meddelanden på WhatsApp och mejl. 

Ledarna i division tre säger att det kommer erbjudanden om spelare varje vecka.

Foto: Expressen / Noa Bachner

Ledarna i division tre säger att det kommer erbjudanden om spelare varje vecka.

Foto: Expressen / Noa Bachner / Privat

***

I slutet av maj 2020 initierar Svenska fotbollförbundet en utredning av Fanna BK. 

När jag pratar med klubbens ordförande, Andreas Hammar, vill han inte berätta varför Alexander Alan fick sparken eller förklara hur han inte ens kunde misstänka att något var konstigt med tanke på hur många spelare som värvades till A-laget. Han menar att avtalet med Tanovic skrevs av den tidigare styrelsen.

– Jag kommer att vara jättetråkig eftersom det är ett ärende hos Svenska fotbollförbundet. Jag kommer inte att prata någonting om det förbundet vill ha in svar om från oss, säger han.

När jag får tag på Benjamin Tanovic säger han att Fanna BK gjorde fel.

– Förbundet får utreda hur mycket dem vill. Det är helt rätt. Varför skulle de inte göra det? Vi fick höra redan 2019 att vi skulle bli utredda, säger han.

Han menar att han själv inte förstått vad man får göra och inte får göra, men att Fanna BK blir orättvist utpekade för ett arbetssätt som han upplever att många klubbar ägnar sig åt.

– Det är ingen som berättar sanningen. Det är problemet. Det är klart att vi alla har gjort fel. Men att grilla mig och Alexander, det blir helt fel. Det har jag sagt till styrelsen också. Vissa kommer undan lätt, säger han.

– Avtalet jag har skrivit: Jag vet inte själv vad det betyder om jag ska vara helt ärlig. Den förra ordföranden sa att han ville gå mot division ett och jag frågade om jag fick fria händer. Jag har varit i ungdomsverksamheten i sex år. Jag har köpt saker för 250 000 kronor per år, betalat resor, allt. Ingen ställde en enda fråga. Jag har lagt över en miljon på pojkarna födda 2002.

Jag frågar Benjamin Tanovic varför han har velat pumpa in miljonbelopp i en kvartersklubb från Enköping och poängterar att många säkert undrar vem som har råd med en finansiering av det slaget. Svaret är svårt att tyda, Tanovic säger att han ”ville göra något bra” och går vidare med ett resonemang om att Enköpings SK har en stor del i smutskastningen av Fanna BK.

undefined

Benjamin Tanovic.

Foto: FREDRIK GUSTAFSSON / ENKÖPING DIREKT

– Alla klubbar gör på samma sätt. Jag ska vara helt ärlig. Det är klart att jag trodde att man fick göra så här, och det är klart att styrelsen visste om allt det här, säger han.

– Har du varit inne på vår hemsida? När vi värvar en spelare är det inte direkt en hemlighet. Om inte Andreas Hammar förstår att vi skriver avtal med spelarna borde han kanske avgå. Det är klart att han har förstått. Det är inget konstigt. De var tvungna att offra oss för att få lugn och ro.

Klubbarna ni tävlade mot anser att det var fusk att ni använde svarta löner för att värva spelare och dessutom hämtade in brasilianska spelare på turistvisum. Kan du hålla med om det?

– Men alltså, vad man hakar upp sig. Titta på division två och tre. Spelare från Nigeria och så, överallt. Det är ingen som reagerar. De här spelarna har bott hos mig med min familj. Det vet hela Enköping.

Tanovic gäspar igen.

– Alla klubbar i division två betalar under bordet. Säger de något annat ljuger de. Det är verkligen så. Är det 2 000 kronor eller mer? Det spelar mindre roll. Det är så mycket skitsnack, man säger att det är bensinpengar hit och dit. Det är fullt normalt. Vi var ett hot mot de andra klubbarna. Jag tror att allt kommer från Enköpings SK. De har försökt få klubbarna att gå ihop mot Fanna – och sedan plockar de våra spelare. 

***

Med färre och mindre redaktioner begränsas svenska lokalmediers möjligheter att gräva i en misstanke av den här sorten. Fredrik Gustafsson på EnköpingDirekt säger att han fick ägna åtskilliga kvällar och helger åt att nysta upp Fanna BK:s upplägg.

– Alla har vetat att det har varit något tokigt med Fanna BK, men ingen har vetat, om du förstår vad jag menar. I stället blir det en massa rykten. Jag har känt en frustration över att ingen tar tag i det. Vi är ett fåtal medier på orten, men vi är en liten redaktion. Det är bara jag som är reporter, säger han.

undefined

Fanna BK:s spelare firar seriesegern 2019.

Foto: KENT LUNDQVIST / LOKALSPORT

Gäller ”alla vet, men ingen vet” för svensk fotbolls lägre serier rent allmänt?

Man får ju inte betala ut svarta löner, och man får ju inte hämta in spelare på turistvisum, men själv får jag intrycket av att fotboll i Sverige allt mer sällan avgörs av vem som gör något otillåtet och inte – utan vem som gör det mest. 

Fråga vilken fotbollsledare som helst och du får en redogörelse för hur svarta pengar är centrala inslag i division ett, två, tre och fyra. Även på damsidan uppmärksammas förekomsten allt oftare. Vittnesmålen om damspelare på turistvisum och utbetalningar av svarta löner är många. Fotbollskanalen visade på delar av utbredningen förra året.

Steget från svarta löner till matchfixning är sällan långt. Inte heller är det några jättekliv mellan spelare som kommer till Sverige på turistvisum och den införsel av unga killar från andra kontinenter som polisen ofta liknar vid ”människohandel”.

Är händelserna i Fanna BK bara den dystra vardagen i svensk fotboll?

***

Det fanns en tid då varje enskilt fall av Fannas sort såg ut som en isolerad fars – men listan på klubbar där regelbrott används som hävstång börjar bli lång.

Man kan blicka mot skandalen i Enköping och vandra vidare med blicken till Ängelholms FF, deras utländska investerare, matchfixningsmisstankarna och obskyra värvningar. Hoten i IFK Värnamo. Skandalklubben Växjö United, med direktlina till Kampalas förorter, nigerianska, brasilianska och argentinska spelare på turistvisum i trångbodda lägenheter, falska identiteter, matchfixning, hotade spelare och brottsutredningar som fortfarande ligger hos Åklagarmyndigheten Syd. Prespa Birlik, som rusade från division fyra till ett innan sju spelare vittnade om svarta löner och Sydsvenskan avslöjade att en spelare från Elfenbenskusten fick leva på 4 000 kronor i månaden. Lunds BK, där en av de bäst betalda spelarna inte spelar, över en halv miljon kronor har bytt händer och en sponsor använt klubben för att fixa uppehållstillstånd åt illegal arbetskraft. Åtvidabergs FF, där Aftonbladet nyligen berättade hur pengar från Dubai och en uppsjö besynnerliga värvningar sammanflätats med misstankar om matchfixning. Syrianska. Östersund. Dickson Etuhu

undefined

Dickson Etuhu under sin rättegång.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Min kollega Frida Sundkvist har skrivit om gängen som infiltrerar agentbranschen. Jens Littorin i DN har visat hur det löper en röd tråd från skjutningar i Göteborg och Malmö till uppgjorda division 2-matcher. 

Sverige har en serie som är så full av fusk – Division 2 Södra Svealand – att den under 2019 stängdes av från all betting efter att man misstänkt uppemot 13 uppgjorda matcher redan innan sommaren. 

För ett par veckor sedan sände SVT en dokumentär – Fusket och Fixet – som satte våra problem i internationellt sammanhang. En forskare från New Haven som varit verksam vid Oxford, Declan Hill, kallar svensk fotboll för ”Europas papperskorg” när det gäller matchfixning och menar att ”det är lika illa som i Italien, Grekland, Turkiet, Kazakstan och Azerbajdzjan”. 

– Det är inte klokt att man har ett så systematiskt problem i Sverige, säger han.

***

Fredrik Gårdare leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet. Det visste du säkert. Hans allt mer frekventa framträdanden i olika mediala sammanhang är ett tecken i tiden. 

Han säger att mönstret är besvärligt.

– Vi ser ett flertal välkända kriminella nätverk som är väldigt aktiva i fotbollsmiljön. En del är mer specialiserade mot matchfixning, en del mer att äga och sälja spelare, en del både och. Ekobrottslighet är vanligt. Föreningar som är ekonomiskt utsatta blir enkla byten. Så som annan verksamhet från nätverkens sida är de duktiga på att ta sig in och ta plats. Om så krävs använder man även sitt våldskapital, säger han. 

– Vi ser även ett mönster där det genuina föreningslivet, med goda föreningsmänniskor, lätt blir utmanövrerade. Flera slutar. Några försöker, men når ingenstans. Andra tycker att man kan balansera på en gräns, jag upplever att det finns en förhoppning om att det inte rör sig om smutsiga pengar även om man nog inser det innerst inne.

Jag ber Gårdare summera hur fotbollen i Sverige är drabbad av den här utvecklingen.

– Fair play sätts ur spel, säger han. 

– Det går att köpa sig framgångar, muta eller hota sig till det man vill ha. Genom olika schackdrag kan man ha ganska långt perspektiv på sitt upplägg, till exempel med egna spelare som man hanterar, har makt över och använder billigt vid matchfixning, till exempel. Allt från att man tjänar pengar på själva människohandeln, som vi har sett sättas i system i Växjö till exempel. Många spelare är dessutom insmugglade, har flera och olika identiteter.

undefined

Fredrik Gårdare leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Om några veckor börjar den svenska fotbollssäsongen. Innan dess, den 8:e juni, ska Fanna BK skicka in svar på förbundets frågor.

Sedan Benjamin Tanovic och Alexander Alan fick sparken har nyförvärvet Haris Camo lämnat klubben. Även Haris Bajramovic är borta. Det blev lokalrivalen Enköpings SK. Brassarna som skulle stannat kvar får förmodligen inte spela. Emeh Izuchukwu sticker också. Mittbacken Jesse Singh och ytterbacken Abir Karim har gått till Vallentuna. Ahemed Kango till Gamla Upsala. 

Tanovic? 

Mellan suckarna säger han att han är i Bosnien-Hercegovina på grund av fotbollen. Han vill jobba vidare och menar att han har erbjudanden utomlands. Även Alexander Alan letar efter ett nytt uppdrag. Han säger att det inte saknas alternativ eftersom ”folk märkte hur bra vi var i Fanna”.

– Och du, säger han innan han lägger på.

– Glöm inte att vi spelade fantastisk fotboll.