"Jag älskar fortfarande henne lika mycket som jag gjorde innan, och hon känner likadant för mig"

ÅRE. Victor Öhling Norberg vann VM-guld bara månader efter flickvännen Anna Holmlunds allvarliga krasch. 

Nu berättar det olympiska medaljhoppet om den tuffa tiden efter olyckan, OS-satsningen och relationen med Anna i dag.

– Jag älskar henne fortfarande lika mycket som jag gjorde innan. Det är ingenting man bara kan slå av.

Solen blänker på Åresjön. Victor Öhling Norberg kisar när han poserar framför kameran.

Sju månader har gått sedan VM-guldet i skicross. 

Nio månader har passerat sedan flickvännen Anna Holmlund ådrog sig en allvarlig hjärnskada och försattes i koma efter ett träningsåk i italienska Innichen. 

– Jag är i en helt annan situation nu. Det är inte bara jag och skidåkningen längre, säger Victor Öhling Norberg. 

Victor Öhling Norberg kände sig maktlös efter Annas olycka. "Jag ville vara där för Anna och familjen. Men det hjälper egentligen ingen att man sitter där på en pinnstol", säger han.
Foto: Marie Birki/Bildbyrån

Vi träffas för att blicka framåt mot en ny olympisk säsong, men även för att prata om tiden som har varit. 

När Anna Holmlund fortfarande låg i koma - och framtiden var oviss - körde Victor Öhling Norberg hem ett VM-guld. 

– Det var väldigt stort och känslosamt, en lättnad. Det var alla fina ord man kan säga i en mening, säger skicrossåkaren som går under smeknamnet "VÖN".

En tid senare nådde nyheten Anna Holmlund. Då hade hon vaknat ur sitt koma och börjat kommunicera med familjen. 

Först genom handtryckningar, sedan genom tal. 

– Vi brukar prata om att det gick jättebra för Victor på VM, det är hon jätteglad för, berättade Anna Holmlunds pappa Lars i våras.

Öhling Norberg tog paus från skicrossen

Nu minns Victor Öhling Norberg tillbaka till mästerskapet i Sierra Nevada, och hur han kaxigt målade upp sig själv som ett medaljhopp inför tävlingen. 

– Jag sa att jag lätt skulle ta en medalj. Men det trodde jag knappt på själv. Att jag lyckades vinna var en skräll.

Vägen fram till pallplatsen var en prövning. Efter Anna Holmlunds olycka tog Victor Öhling Norberg en paus från skicrossen. Han ville finnas vid flickvännens sida, men kände sig maktlös. 

– Jag ville vara där för Anna och familjen. Men det hjälper egentligen ingen att man sitter där på en pinnstol. Man måste kunna ta hand om sig själv innan man tar hand om någon annan, säger "VÖN". 

Efter olyckan kom jag inte upp från sängen innan tolv på dagarna, för jag var så slut i huvudet och mentalt utmattad.

När landslagsledningen ville få honom att återvända till laget var Öhling Norberg först skeptisk. Han var less på hela situationen och hade ingen lust att åka skidor. Ändå valde han att göra comeback på SM. 

– Det var bra för mig att ha någonting att kliva upp för på morgonen. I vanliga fall sover jag aldrig längre än till nio om morgnarna, om jag sover länge. Men efter olyckan kom jag inte upp från sängen innan tolv på dagarna, för jag var så slut i huvudet och mentalt utmattad. Så det var väldigt bra att komma tillbaka och börja jobba igen och känna att jag hade någonting att göra. 

Återkomsten till skicrossen blev tuff för Victor. "Många kollade på mig och jag såg att de verkligen ville gå fram".
Foto: Carl Sandin/Marie Birki/Bildbyrån

Det blev seger på SM och suget för sporten började komma tillbaka. Samtidigt var den första tiden tuff. Nyfikna blickar påminde Victor Öhling Norberg om flickvännens allvarliga situation. 

– Det var väldigt jobbigt. Om du har en kollega på jobbet och hennes man går bort då kollar man på henne och vill veta hur hon mår, det blev lite samma sak. Många kollade på mig och jag såg att de verkligen ville gå fram och fråga hur jag mådde och hur det var med Anna. Samtidigt var det ändå en trygghet att komma tillbaka till laget.  

Efter SM-guldet flöt skidåkningen på, fram tills nästa bakslag. En månad innan VM skadade Victor Öhling Norberg ryggen. 

– Då tänkte jag: Nu kan det inte bli värre, det här året är så dåligt som det kan bli. 

VM- chansen såg ut att vara borta, men hemma i Åre pågick ett intensivt arbete. Efter otaliga timmar i gymmet lyckades Victor Öhling Norberg bli startklar. 

– Många tror att jag vilade mig i form inför VM, men det var fan ingen vila. Det var riktigt jobbigt.

Victor Öhling Norberg med VM-guldet.
Foto: Julio Munoz /EPA/TT
"VÖN" med armarna i skyn på prispallen.
Foto: Julio Munoz /EPA/TT
Tårarna i SVT efter guldet.
Foto: SVT

I finalen föll två åkare. Victor Öhling Norberg stod på benen och körde hem VM-guldet efter en duell med Nya Zeelands Jamie Prebble.

– Guldet var så himla speciellt med tanke på säsongen som hade varit. Och det är väldigt bra för framtiden att jag kunde vinna guldet. Skulle det gå dåligt inför OS, eller att ryggen blir dålig så har jag ändå ett alternativ. Då kan jag åka hem och ta en paus för att vara redo för OS. Det är en trygghet som kanske inte alla har. 

Hur mår ryggen i dag?

– Den är bra. Det är egentligen första året som min rygg har varit bra en hel sommar. Det är inte friskvård för ryggen när man åker mycket skidor. Det är en påfrestning och har man diskbråck blir det inte bättre, men det är inte lika dåligt som det har varit. 

VÖN: "Anna är lika rastlös som förut"

Victor Öhling Norberg är trött efter förmiddagens fyspass, men på bra humör. 

Efter vårens VM-guld tillhör 27-åringen – som är uppväxt på ett fjällhotell i Bruksvallarna – ett av Sveriges största medaljhopp inför OS i Pyeongchang. 

Samtidigt laddar Anna Holmlund för sitt första framträdande efter olyckan. När Alnö Skidklubb inviger sin nya rullskidbana i mitten av oktober kommer den tidigare skicrosstjärnan att finnas på plats tillsammans med Charlotte Kalla. 

– Att hon vill göra sådana här framträdanden är fantastiskt roligt, säger Victor Öhling Norberg och fortsätter:

– Anna är lika rastlös som hon var förut. Det är samma person, däremot är det en väldigt stor förändring.

Jag kan prata med henne om olyckan, framtiden och hennes mål

I somras lämnade Anna Holmlund Danderyds sjukhus och flyttade till en egen lägenhet i Sundsvall. Hon har gjort framsteg i rehabiliteringen, men har assistanshjälp dygnet runt. 

– Där är folk hela tiden och hon behöver hjälp med allting. Men det blir bättre tycker jag, man ser små förbättringar. När hon sitter i stolen kan man resa henne upp. Då står hon om man håller i henne. Då kan man gå-träna med henne genom att hjälpa henne. Så det går framåt, men det går sakta. 


LÄS ÄVEN: Anna Holmlund äntligen hemma – i nya lägenheten.


Victor Öhling Norberg berättar att de pratar i telefon i stort sett varje dag, ofta flera gånger då minnet fortfarande sviktar. 

– Jag kan prata med henne om olyckan, framtiden och hennes mål. Hon förstår det just då, men man kanske måste förklara det igen några timmar senare eller nästa dag. Det gör det väldigt jobbigt för både henne och oss anhöriga.

Förförra helgen träffades paret i Sundsvall. De var ute och åkte båt tillsammans med några vänner och gick på middagar. 

– Det går jättebra, men även om det är samma person så är det inte min Anna som är där. 

Hur ser er relation ut i dag?

– Jag kommer att vara med hela hennes resa, sedan får vi se hur vår relation blir. Jag älskar fortfarande henne lika mycket som jag gjorde innan, och hon känner likadant för mig. Det är ingenting man bara kan slå av. Men vi får se hur det blir. Hon behöver oerhört lång tid i sin rehabilitering. 

Ett av Sveriges största medaljhopp i OS

Victor Öhling Norberg sitter i gräset vid en av de många skidbackarna i Åre. Kabinbanan är i gång, men årets första snö har ännu inte fallit. 

Än så länge finns det tid kvar att bygga upp förväntningarna inför säsongen och karriärens andra olympiska spel.

Jag var i mitt livs form då, sedan lyckades jag klanta bort det på en dum krasch

Det har gått fyra år sedan kraschen i Sotji, men mycket är ändå sig likt. 

Då som nu innehar det svenska kraftpaketet favoritskapet. Något som inte stör honom det minsta. 

– Det är inget jag blir skraj av. Redan för fyra år sedan skrevs det att jag skulle ta OS-guld och det hade jag säkert gjort om jag bara hade stått på benen. Favoritskapet triggar mig, jag gillar det. 

Vicotr Öhling Norberg kraschade i Sotji – dagen efter fick han se Anna Holmlund ta OS-brons.
Foto: Nils Petter Nilsson

Det var i kvartsfinalen på OS som medaljdrömmen slogs i kras. Öhling Norberg var i ledning fram tills det sista hoppet där han tappade balansen och kraschade i den slaskiga snön.

– Jag var i mitt livs form då, sedan lyckades jag klanta bort det på en dum krasch. Vissa säger: "Du trodde väl att du var i mål, så att du slappnade av lite" men nej det gjorde jag inte. Och det som hände hade absolut ingenting att göra med att det var OS, det var en grej som kunde ha hänt när som helst. 

Efter kraschen bestämde Victor Öhling Norberg sig. Han skulle ta hem den totala världscupen.

När säsongen 2014 avslutades var målsättningen uppnådd - Victor Öhling Norberg var tillbaka i vinnarspåret igen. 

– Det var jätteskönt att kunna gå tillbaka och vinna där. Prestationsmässigt är segern något jag är väldigt stolt över, för då har man varit jämn under hela året. 

Nu går "VÖN" in i en ny säsong med siktet inställt på en ny skalp. 

– Jag åker till OS för att ta en medalj. Jag har vunnit den totala världscupen och ett VM-guld, att kunna ta OS-medaljen vore så jäkla härligt. 

– Samtidigt är det mycket som ska stämma för att du ska ta medalj i skicross. Du ska vara i form, ha din dag, men också ha lite tur. 

Öhling Norberg skrattar åt smeknamnet

Med en alpin bakgrund började "VÖN" åka skicross för sju år sedan. 

– Jag halkade in på ett bananskal, säger han och ler. 

– Under det sista året på skidgymnasiet körde jag SM i skicross. Det gick ganska bra men jag hade inga planer på att börja köra.

Victor Öhling Norberg ville fortsätta plugga på högskolan i Östersund, men blev inte antagen.

Då ringde förbundskaptenen och bjöd med honom på ett landslagsläger.  

– Sedan blev det ett läger till och ett läger till. Jag åkte världscupen samma höst. 

I dag är Victor Öhling Norberg ett affischnamn för sporten. Han får intervjuförfrågningar från hela världen, senast från en brasiliansk reporter.

– Det är kul att intresset ökar för det är det man lever på. Jag tävlar och är en idrottsmänniska, men i dag måste man skapa ett varumärke också. 

Urkraften från Härjedalen? Victor skrattar när han får höra smeknamnet.
Foto: Marie Birkl/Bildbyrån

Managern Urban Stamming gör sitt bästa för att hjälpa till i marknadsföringen. 

"Urkraften från Härjedalen", det är så han beskriver stjärnan.

Victor Öhling Norberg skrattar:

– Jag vet inte var han har fått det ifrån, det måste vara något han har hittat på själv.  

Att "VÖN" skulle vara en naturlig urkraft, i stället för en gymbroiler håller han inte med om:

– Det skulle jag verkligen inte säga att jag är. Hade jag inte tränat hade jag varit spinkig och fet på samma gång. Jag är ingen naturlig stark människa, det är jag inte. Men det är bra att han försöker skapa någon slags demon.