#Metoo – och nu då?

Anja Pärson: ”Det har blivit en förändring, men vi får inte slappna av”

Anja Pärson var en av de 2290 kvinnorna som förra året valde att ställa sig bakom idrottens upprop #Timeout. 

Nu berättar hon om sportens utmaningar – och efterlyser en attitydförändring när det gäller idrottares språkbruk. 

– Idrotten har en stor roll i hur man beter sig mot varandra. Ett exempel är killen som blev avstängd för att han skrek "horunge", säger Anja Pärson. 

Publicerad 11 okt 2018 kl 05.10

#METOO – OCH NU DÅ?

■■ I oktober 2017 skrev den amerikanska skådespelaren Alyssa Milano en tweet om sexuella trakasserier och övergrepp, där hon uppmanade andra kvinnor att svara med “me too”.

■■ Efter New York Times avslöjanden om filmproducenten Harvey Weinstein blev rörelsen en feministisk jordbävning som spred sig över världen och ledde till debatt om mäns beteenden på arbetsplatser, på krogen, i relationer.

■■ Ett år senare intervjuar Expressen fem kvinnor som var – eller fortfarande är – i upp­ropets mitt.

■■ Hur ser de på rörelsen i dag? Har Sverige förändrats av #Metoo? Och: Vad händer nu?

Idrottares språkbruk har varit ett omdebatterat ämne det senaste året. Först i samband med fjolårets playoffmatch mot Italien, där fotbollslandslagets Mikael Lustig skrek "fitta" strax innan matchstart. 

Och senast förrförra veckan då Malmö Redhawks forward Marcus Sylvegård blev avstängd i två matcher efter att ha kallat en djurgårdsspelare för "din jävla horunge". 

Både Lustig och Sylvegård bad om ursäkt för sina uttalanden, men är exempel på ett större problem enligt Anja Pärson.

– Idrotten har en stor roll i hur man beter sig mot varandra. Ett exempel är killen som blev avstängd för att han skrek "horunge". Det går ända in i omklädningsrummen, hur man snackar med varandra och beter sig. Vad har man för språk? Där står idrottsprofiler inför en stor utmaning - att vårda sitt språk mycket mer och ta ett större ansvar i samhället än vad de gör, säger Anja Pärson och utvecklar:

– Ta bara inom hockeyn och hbtq, där finns det mycket idrotten kan göra. 

Samtidigt finns det positiva exempel enligt Anja Pärson:

– Det fina är att det finns enormt stora förebilder. Jag tycker det var så fint med lagkaptenen på förra hockey-VM (Mikael Backlund), han är med i en organisation som pratar just om omklädningsrumsmentalitet och hur man ska ge varandra en snällare miljö.

Där står idrottsprofiler inför en stor utmaning - att vårda sitt språk mycket mer och ta ett större ansvar

 

Det var förra året som Anja Pärson valde att ställa sig bakom idrottens upprop #Timeout mot sexism, machokultur, sexuella trakasserier och övergrepp inom idrotten.

I en intervju med Dagens Nyheter berättade hon då om sina egna upplevelser:  

– Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa på dansgolvet eller i baren. Jag slutade helt att gå ut. Det blev en vardag att män tog sig friheten att pussa på mig när de ville ha en bild och när de även tog nackgreppet log jag bara för att slippa tjafs. Det händer än i dag att speciellt äldre herrar greppar tag i min nacke när de vill ta en selfie. Det går kalla kårar i hela min kropp, sa Anja Pärson då.

Och hon var övertygad om att uppropen skulle ge resultat:

– Det här får inte sluta med tystnad, utan det måste fortsätta i det dagliga. Det här är ingenting som går att vända på en hashtag, men det är en fantastisk början, sa Pärson till DN.

undefined

Foto: Mikael Lustig skriker ”jävla fittor” om de italienska fansen.

 

I dag menar Anja Pärson att ämnet återigen är högaktuellt, och att debatten som startades i fjol har gett resultat. 

– Det är klart att det har blivit en förändring, samhället tänker efter mer än tidigare. Men vi får inte slappna av i det. Det finns fortfarande modiga personer som går i bräschen. Ämnet får inte upphöra: hur förändrar vi samhället tillsammans?

Och det startar redan på förskolan och i omklädningsrummen på idrottsplatserna runt om i Sverige. Men även genom de signaler vuxna sänder ut genom olika beteenden enligt Pärson:

– Vi påverkar våra barn extremt mycket när det gäller hur vi ska vara mot varandra. Jag ser det som en jätteviktig del att många som är förebilder vågar vara modiga och stå för saker, vågar visa att saker och ting inte är okej. Den senaste händelsen är kulturprofilen - vad bra, men det är en, säger Anja Pärson och fortsätter:

Vi påverkar våra barn extremt mycket när det gäller hur vi ska vara mot varandra.

– Det är så inrotat. Det handlar inte bara om sexuella övergrepp. Det handlar om hur vi pratar till varandra, hur våra barn påverkar varandra. Ända ner på dagisnivå hör man kommentarer om att tjejer inte kan. Där behöver man sätta ner foten och säga: ”Hörrni grabbar, vet ni vad - alla kan, alla är lika”. Man ska kunna våga, oavsett om man är tjej eller kille.

– Kan metoo-kampanjen driva vidare alla de här frågorna så är det fantastiskt.

 

LÄS MER: Alice Bah Kuhnke: ”Kampen måste pågå överallt och hela tiden”