Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemliga uppgörelsen tar ryssar till vinter-OS

Foto: IVAN SEKRETAREV / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland är portat från OS i Sydkorea.

Men ryska atleter kan tävla under neutral flagg - och kommer inte stoppas av Ryssland, som utesluter en bojkott.

– Vi kommer garanterat inte att deklarera en bojkott, säger Putin enligt TT.

Enligt Inside The Games är allt en del av en uppgörelse mellan IOK och Rysslands regering

På tisdagskvällen lämnade IOK till slut besked om Rysslands vara eller icke vara i OS 2018. Precis som i OS i Rio de Janeiro 2016. Ryssland tillåts inte tävla, men de idrottare som kan bevisa att de är rena och inte nämns i McLaren-rapporten kan få tävla under neutral flagg, under namnet "Olympic Athletes of Russia". 

– Jag känner mig väldigt ledsen för alla rena för alla idrottare som blir lidande av den systematiska dopingen som förekommit, sade IOK-presidenten Tomas Bach. 

Under tisdagseftermiddagen bröt Rysslands president Vladimir Putin beskedet att Ryssland inte kommer stoppa rena idrottare från att tävla i OS.

– Vi kommer garanterat inte att deklarera en bojkott. Vi kommer inte att hindra våra olympier från att tävla, om de vill delta, säger Putin enligt TT.

 

LÄS OCKSÅ: Ryssland stoppas från OS i Sydkorea

 

IOK:s avtal med Putin

Men enligt Inside The Games reporter Nick Butler var Putins uttalande en konsekvens av en uppgörelse mellan IOK och Rysslands regering. I uppgörelsen gick Ryssland med på att inte delta i vinter OS, och fick i sin tur löfte om att de ryska idrottare som får tävla i OS tävla under namnet "Olympic Athletes of Russia", till skillnad från "Independent Olympic Athletes" som de neutrala idrottarna kallades under OS i Rio.  

Inför IOK:s besked menade Putin att det var "förödmjukande" att låta ryska idrottare tävla i OS under neutral flagg. Rysslands regering har ända sedan dopingskandalen uppdagades nekat till all inblandning ett statligt styrda dopingprogram som förekommit i landet. 

– Det är i nuläget inte prioriterat från regeringens sida att straffa ryska ledare som har stängts av från OS, så som biträdande premiärminister Vitalij Mutko, utan fokus ligger på att "försvara våra idrottares intressen", säger Putin. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!