Foto: IVAN SEKRETAREV / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: IVAN SEKRETAREV / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: IVAN SEKRETAREV / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN

Hemliga uppgörelsen tar ryssar till vinter-OS

Publicerad

Ryssland är portat från OS i Sydkorea.

Men ryska atleter kan tävla under neutral flagg - och kommer inte stoppas av Ryssland, som utesluter en bojkott.

– Vi kommer garanterat inte att deklarera en bojkott, säger Putin enligt TT.

Enligt Inside The Games är allt en del av en uppgörelse mellan IOK och Rysslands regering

På tisdagskvällen lämnade IOK till slut besked om Rysslands vara eller icke vara i OS 2018. Precis som i OS i Rio de Janeiro 2016. Ryssland tillåts inte tävla, men de idrottare som kan bevisa att de är rena och inte nämns i McLaren-rapporten kan få tävla under neutral flagg, under namnet "Olympic Athletes of Russia". 

– Jag känner mig väldigt ledsen för alla rena för alla idrottare som blir lidande av den systematiska dopingen som förekommit, sade IOK-presidenten Tomas Bach. 

Under tisdagseftermiddagen bröt Rysslands president Vladimir Putin beskedet att Ryssland inte kommer stoppa rena idrottare från att tävla i OS.

– Vi kommer garanterat inte att deklarera en bojkott. Vi kommer inte att hindra våra olympier från att tävla, om de vill delta, säger Putin enligt TT.

 

LÄS OCKSÅ: Ryssland stoppas från OS i Sydkorea

 

IOK:s avtal med Putin

Men enligt Inside The Games reporter Nick Butler var Putins uttalande en konsekvens av en uppgörelse mellan IOK och Rysslands regering. I uppgörelsen gick Ryssland med på att inte delta i vinter OS, och fick i sin tur löfte om att de ryska idrottare som får tävla i OS tävla under namnet "Olympic Athletes of Russia", till skillnad från "Independent Olympic Athletes" som de neutrala idrottarna kallades under OS i Rio.  

Inför IOK:s besked menade Putin att det var "förödmjukande" att låta ryska idrottare tävla i OS under neutral flagg. Rysslands regering har ända sedan dopingskandalen uppdagades nekat till all inblandning ett statligt styrda dopingprogram som förekommit i landet. 

– Det är i nuläget inte prioriterat från regeringens sida att straffa ryska ledare som har stängts av från OS, så som biträdande premiärminister Vitalij Mutko, utan fokus ligger på att "försvara våra idrottares intressen", säger Putin. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag