Åsa Edlund och Katarina Hulting - de sportjournalister som namngavs i Claes Runheims krönika. BILDSPECIAL: Här är alla Claes Runheims floppar och toppar!
Åsa Edlund och Katarina Hulting - de sportjournalister som namngavs i Claes Runheims krönika. BILDSPECIAL: Här är alla Claes Runheims floppar och toppar!

Psykolog: Han är rädd

Publicerad
Uppdaterad
Claes Runheim - tidigare Åkeson - gick till attack på Sveriges kvinnliga sportjournalister.
Nu får Suzanne Sjögren, Jessica Almenäs, Åsa Edlund, Katarina Hultling och de andra stöd av en psykoterapeut - som hävdar att TV3-stjärnan är avundsjuk.
- Han känner sig hotad - annars gör man inte så här, säger Gunnel Beskow. SPORT-Expressen berättade i går om Runheims hätska utspel mot Sveriges kvinnliga tv-journalister i en krönika i tidningen Metro. Han menade bland annat att om en man hade gjort ett lika dåligt jobb, hade han fått sparken. - Det är ett fånigt påhopp, svarade Jessica Almenäs sin kollega i SPORT-Expressen. Nu menar psykoterapeuten Gunnel Beskow att attacken kan vara ett sätt för Runheim - som bytt bort sitt tidigare namn Åkeson - att bevaka sitt revir.

"Känner att de är ett hot"

- Om man slår på andra, och slår neråt, då känner man att man måste få undan dem för att de är ett hot på något sätt, säger Gunnel Beskow. I våras skakades TV4-sporten av ett liknande bråk, då Suzanne Sjögren fick ta över Johan Edlunds plats som hockeyankare. Flera manliga journalister på redaktionen reagade starkt, och kallade det bland annat "omvänd diskriminering". Gunnel Beskow menar att framgångsrika människor kan skrämmas av tanken på att någon annan ska ta över.

Slår hårt mot kollegorna

Claes Runheim har genom åren blivit en uppskattad sportkommentator och programledare. Ändå slår han hårt mot sina kollegor. - För mig låter det som om han behöver agera ut ett missnöje. Han känner sig förmodligen hotat på något sätt. Annars behöver man inte göra så, säger Gunnel Beskow. - Det förefaller vara en rädsla - och en avundsjuka för att kvinnor har företräden som han inte har. Claes Runheim vill inte kommentera den uppståndelse som hans krönika orsakat. - Jag har satt punkt nu, sa han till SPORT-Expressen i går. Men vi har pratat med en psykoterapeut... - Ja, men jag är klar med det där nu, och jag vill inte kommentera. Jag vill inte ens höra vad psykoterapeuten säger. Jag bryr mig inte om det. Men hon säger att det kan handla om avundsjuka när man gör något sådant som du gjort. - Som jag säger, jag har satt punkt för krönikan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag