Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Profilens svar på SD- utspelet: "Okunnigt"

Rolf-Göran Bengtsson. Foto: Robban Andersson

SD-politikern Mikael Rahms utspel om att ridsport inte är en riktig idrott har mött kritik från svenska hästsportsprofiler.

En av de som har rutit ifrån är VM– och OS-medaljören Rolf-Göran Bengtsson.

– Det är okunnigt, säger Bengtsson till SportExpressen.se.

Mikael Rahms utspel kom som en kommentar på en artikel i Uppsala Nya Tidning, där miljöpartisten Kerstin Dreborg reagerade på spridningen av resurser mellan pojk– kontra flickdominerade sporter i Östhammar kommun.

"Inte en idrott"

Rahm, som är ordförande för Sverigedemokraterna i Östhammar, uppfattade det som att Dreborg var kritisk mot att till exempel ishockeyn fick mer pengar än till exempel ridsporten – och högg ifrån, vilket uppmärksammats stort av sajten Inte rasist men.

"Men om vi nu funderar lite på vad det handlar om, att stödja idrotter, kan väl inte ens Kerstin Dreborg (MP), tillstå att ridsport är en idrott. Sport kan jag tillstå, men inte idrott. Idrott eller lagsport där det krävs fysiska insatser kan jag acceptera som idrott. Fotboll, innebandy m.fl. där vi pratar om fysiskt idrottsutövning inkluderas, men definitivt inte ridning", skriver Rahm.

"Visst är det så att fler tjejer och kvinnor håller på med ridning än killar, men det är ingen idrott, lagsport eller kräver fysiska prestationer. Vad sägs om rally, schack, boule, dataspel eller bridge? Är det idrotter eller sporter? Visst, man behöver skicklighet i vad det än vara må, men ridsport är definitivt diskvalificerad som idrott."

"Kräver fysik"

Lotta Amnestål, informationschef på ridsportsförbundet, ger inte mycket för utspelet.

– Vi håller inte med, så klart. Det är definitivt en fysisk idrott. Man kan säga att ridsport på hög nivå ser lätt ut, men det är ju konsten bakom ridsporten. Det betyder inte att det är lätt på riktigt. Det krävs ganska mycket fysik för att rida. Det är inte bara att sitta där, säger hon.

Varför tror du att han har fått den uppfattningen?

– Förmodligen för att han inte känner till sporten. Om man rider vet man att det är en fysisk sport. Men han är jättevälkommen att komma till oss. Vi skulle nog kunna ordna en provrytt.

"Okunnigt"

Även OS-medaljören och ridsportsstjärnan Rolf-Göran Bengtsson tycker att uttalandet visar på okunskap.

– Jag har inte lust att kommentera det här. Personen som har uttryckt det här, om han har varit på en häst så är det en sak, har han inte gjort det borde han överväga vad han säger. Det är okunnigt, säger han.

SportExpressen.se har sökt Mikael Rahm för en kommentar.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.