Prinsens hobby: Tävla i Vancouver-OS

Publicerad
Uppdaterad
Han föddes som prins - men valde ett helt annat liv.
Mexikanen Hubertus Von Hohenlohe, 51, är sångare, fotograf - och OS-stjärna.
Han vet att han inte kommer ha någon chans på medaljerna.
I stället hoppas han kunna vara snyggast.
- Jag ska ta mig ner med stil, säger Von Hohenlohe till SPORT-Expressen.
Två månader innan OS började han träna ordentligt.
Innan dess hade prins Hubertus Von Hohenlohe - Mexikos ende OS-deltagare - mest ägnat sig åt sina andra hobbyer.
Som att fotografera, sjunga och arrangera golfturneringar.
- Jag skulle behöva träna mer för att komma in i det ordentligt. Fysiskt är det inte heller helt bra. Jag är tränad, men inte supertränad. Och de andra som är här är supertränade.
- Jag är bara en bra amatöråkare.
Von Hohenlohe började åka skidor 1982.
Han ville hålla på med en sport för att hålla sig i form - och för att hålla sig borta från "droger och annat skit".
Valet föll på skidåkningen.
Under sin karriär har han allt som oftast slutat sist.
Bara i en världscuptävling har han fått en annan placering.
Då kom han näst sist.

Blev femma - av fem

Placeringen han gärna skryter om är femteplatsen i världscupen 1984.
Men faktum är att bara fem åkare kom i mål i den superkombinationen.
- Han är ingen höjdare på att åka. Det är som en halv turist som tar sig ner för backen. Men han är inte med för att vinna. Han tycker mest det är kul att åka skidor, säger vännen Johan Brolenius - tidigare alpinstjärna, nu expert i SVT.
- Sen gillar han att visa upp sina dräkter också. Han gör sina egna och de brukar sticka ut rejält.
Hur bra känner ni varandra?
- Jag känner honom ganska bra. Vi har umgåtts en del. Det är en helt sjuk kille (skratt). För fyra, fem år sen ringde han och sa: "Johan, för fan, ring svensk tv och säg att Hubertus ska upp och sjunga på Allsång på Skansen".
Det blev aldrig nått.

Har fotat Zlatan

Däremot har Von Hohenlohe haft en låt på hitlistorna i alperna.
Och så har han fotat Zlatan Ibrahimovic.
- Det var när han spelade i Juventus. Jag har fotat Zidane också. Jag fotade några svenska skidåkare i Finland förra året också - Niklas Rainer och Anton Lahdenperä.
51-åringen gör sin sista stora tävling i OS.
Sen får det vara nog.
- Jag börjar bli sliten och fet, förklarar prins Von Hohenlohe - som ska köra slalom och storslalom i Whistler.
Vilka chanser har du?
- Mina chanser? Mina chanser att slå några killar är ganska bra. Mina chanser att ha den snyggaste dräkten är väldigt bra. Jag ska ta mig ner med stil.

Återanvänt papper på dräkten

- Jag kommer inte att vinna den vanliga tävlingen, men antagligen stiltävlingen.
Vad har du för dräkt i år?
- Allt är väldigt miljömedvetet just nu. Det är trenden. Därför gjorde jag dräkten efter det. Jag gjorde en som har återanvänt papper som mönster, efter ett foto jag tagit. Den andra är guldfärgad med massa röd text och miljömedvetna budskap på. Riktigt häftigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag