Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pressade till ätstörningar – nu orkar de själva berätta

Psykisk misshandel gav unga gymnaster ätstörningar och självmordstankar.

Det säger de utsatta barnen som nu berättar sin historia - efter flera års tystnad.

Samtidigt riktar de kritik mot sitt förbund och kräver att en utpekad tränare plockas bort från svensk gymnastik.

– Jag vet inte vad förbundet väntar på, säger en tidigare gymnast.

– Det är en ren felaktighet att vi inte har agerat, säger Svenska Gymnastikförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg.

Rapporterna kommer med jämna mellanrum. Det handlar om barn och ungdomar som har blivit psykiskt eller fysiskt misshandlade i samband med sitt idrottsutövande. 

Bara de senaste två och ett halvt åren har Svenska Gymnastikförbundet polisanmält fyra tränare för att ha använt sig av olämpliga träningsmetoder.

I september lämnade en norrländsk klubb in en DO-anmälan gällande trakasserier. De har också polisanmält samma tränare för att bland annat ha framkallat ätstörningar och psykisk ohälsa hos barn och unga i klubben.

Gymnaster ska ofta ha fått höra att de var svullna eller för stora. Tränaren ska ha noterat när någon gått upp i vikt och inte tillåtit dem att äta middag när de var tillsammans på läger och tävlingar.

– När vi var ute och reste kollade vi vägen mellan flygplatsen och hotellet för att se om det fanns några mataffärer som var öppna sent. Man memorerade dem och kollade om det var gångavstånd från hotellet så att man kunde smita ut på natten. Det gjorde vi många gånger för att få äta något på kvällen, berättar en tidigare gymnast.

"Jag såg upp till en äldre gymnast som inte åt någonting, och då skulle inte jag äta för hon var bäst i klubben. Det blev en ond cirkel."

För klubbens gymnaster var reglerna inte särskilt uppseendeväckande. Tränarkulturen ska ha varit liknande under flera års tid.

– Det har varit omöjligt för de vuxna att veta något för vi gymnaster vågade inte säga någonting. Jag såg upp till en äldre gymnast som inte åt någonting, och då skulle inte jag äta för hon var bäst i klubben. Det blev en ond cirkel.

Den tidigare elitgymnasten, som var i början av tonåren när trakasserierna ska ha börjat, mådde så dåligt att hon valde att stå över tävlingar på grund av tränarens ledarskap.

– Jag skyllde på att jag hade ont i axeln eller i benhinnorna för att tränaren var på mig och psykiskt misshandlade mig på varje tävling.

13-årig gymnast ville inte leva

Först efter flera års tystnad vågade gymnasten kliva fram och berätta för klubben om de trakasserier som pågått.

– Det är tragiskt att säga det, men jag var så van att jag inte såg hur allvarligt det var. Min uppgift som äldre gymnast var att trösta tjejerna som satt i omklädningsrummet och grät. En dag hittade jag en 13-årig tjej gråtandes i omklädningsrummet. Hon sa till mig att hon inte ville leva längre om det skulle vara så här, säger den tidigare gymnasten.

En yngre gymnast, som fortsatt är verksam i klubben, har i dag ätstörningar. Pressen på att gå ner i vikt var stor och tränaren ska även ha velat att gymnasterna använde gördlar för att få smalare midja.

– Jag får ibland flashbacks till träningar eller tävlingar där jag stod med tårar i halsen för att jag fick höra att min kropp inte dög, säger hon.

Pratar med psykologer

Gymnaster från klubben får i dag psykologisk hjälp genom Riksidrottsförbundet.

Samtidigt mår både föräldrar och personer i klubbledningen dåligt.

– Jag har lagt pusslet i efterhand och känner nu: Varför fattade jag inte? Jag har blivit så lurad, säger klubbens ordförande.

Mamman till en av gymnasterna berättar hur dottern tidigt knöt an till tränaren, för att sedan bli ignorerad och trakasserad.

– Hon mår jättedåligt i dag. Jag har haft det bästa jag har, min dotter, i en osund miljö där barn och unga manipuleras. Det är hemskt att komma till den insikten.

Under tränarens tid i klubben, och en period efteråt, ska både barn och föräldrar ha skickat fina meddelande till tränaren för att skydda sig själva och försöka få henne att komma till insikt.

– Det blev precis som ett destruktivt förhållande, säger den tidigare gymnasten.

Tränaren polisanmäld

När flera av klubbens gymnaster valde att kliva fram och dela med sig av sina upplevelser agerade styrelsen genom att plocka bort tränaren. I dag har de även polisanmält tränaren och skickat in en anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Klubben kontaktade även Svenska Gymnastikförbundet som direkt lämnade in en egen polisanmälan gällande händelsen. Klubbledningen är dock kritisk till förbundets agerande, och menar att tränaren ska ha fått medverka i förbundsarrangemang även efter att anklagelserna om trakasserier dök upp.

Klubben är även kritisk till att tränaren i dag är verksam i en annan förening där fler barn riskerar att drabbas av liknande trakasserier. Samtidigt menar klubbledningen att det är skadligt för deras gymnaster att tvingas träffa den tidigare tränaren på gemensamma tävlingar.

"Hon har orsakat psykiskt lidande, ätstörningar, bulimi och att barn inte vill leva längre."

– Hon har orsakat psykiskt lidande, ätstörningar, bulimi och att barn inte vill leva längre. Det måste hända något, annars flyttar vi bara runt problemet till andra klubbar, säger den norrländska gymnastikklubbens ordförande.

– Vi känner oss svikna av gymnastikförbundet för detta är ingen nyhet. De är mycket medvetna om alla händelser som inträffat under åren och hur vi mår i dag, men ändå känns det som att de väljer att jobba mer emot oss i stället för med oss. Det är så hjärtlöst, säger den yngre gymnasten som fortsatt lider av ätstörningar.

Förbundet slår tillbaka

Johan Fyrberg, generalsekreterare på Svenska Gymnastikförbundet, är av en annan åsikt. Han menar att förbundet agerade direkt när de fick vetskap om problemet.

– Jag har stor respekt för ungdomarna. De har varit väldigt modiga som klivit fram, men det är en ren felaktighet att vi inte har agerat. Vi har uttryckt vår starka oro kring den här ledaren. Men vi är ingen myndighet där vi direkt kan gå in och plocka bort människor rakt av. Vi är en medlemsorganisation. Jag har till och med gjort så starka restriktioner riktat mot tränaren att jag har hindrat tränaren från att medverka i en utbildning trots att tränaren var anmäld, och det vet föreningen om, säger Johan Fyrberg.

På grund av detta ska föreningen, som den misstänkta tränaren nu arbetar för, ha anmält Fyrberg till Riksidrottsnämnden för att pröva om förbundet verkligen har befogenhet att stänga av en tränare från utbildningar. En anmälan som de ska ha fått avslag på.

"Vi har uttryckt vår oro och gett restriktioner för tränaren som inte får ha förbundsuppdrag eller medverka i gymnastikförbundets aktiviteter."

– Ibland framstår det som att vi inte gör någonting och jag har stor respekt för gymnasterna och ledarna i klubben, men det är inte synonymt med att föreningen bör ha insyn och delaktighet i alla de processer som vi bedriver riktat till andra föreningar utifrån de regelverk som finns, säger Fyrberg som nu för en dialog med tränarens nuvarande klubb gällande framtida åtgärder:

– Vi har uttryckt vår oro och gett restriktioner för tränaren som inte får ha förbundsuppdrag eller medverka i gymnastikförbundets aktiviteter. Vi har också krävt att den nya föreningen säkerställer att den här oron också delges medlemmar och föräldrarna i föreningen och att föräldramöten genomförs. Nu kommer vi att etablera en handlings- och åtgärdsplan för vad föreningen har att göra för att säkerställa en trygg verksamhet framöver. De är beredda på att det kommer bli restriktioner och ett inflytande från vår sida som förbund, säger Johan Fyrberg.

Kan ni stänga av en tränare från en förening om det skulle bli aktuellt?

– Det är bara föreningar som kan avsluta ett ledaruppdrag i föreningen. Vi kan emellertid ge kraftiga rekommendationer, säger Johan Fyrberg.

SportExpressen har varit i kontakt med den utpekade tränaren som i nuläget inte vill kommentera anklagelserna som riktas mot tränaren. Tränarens nuvarande klubb låter hälsa på sms att de vill avvakta utredningen innan de kommenterar frågan. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.