Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boorks utspel mot golfen: "Glidaridrott"

Foto: Nils Petter Nilsson

Det är inte bara triatleten Jonas Colting som har åsikter om golfen.

Även hockeyprofilen och SPORT-Expressen-krönikören Leif Boork är skeptisk till Henrik Stensons sport.

– Golf är en glidaridrott, säger Boork i podcasten Boork vs. Nyström.

Lyssna på podden här i MP3-spelaren nedan eller ladda ner avsnittet här. Du kan även lyssna via Podcaster/iTunes här. 

Många gladdes när Henrik Stenson spelade hem FedEx-Cup och fixade den största svenska golftriumfen på länge.

Men den frispråkige triatlonprofilen Jonas Colting var inte lika imponerad. Han tog tillfället i akt att vädra sina allt annat än entusiastiska åsikter om golfen.

– En sport där rökande överviktiga människor kan hävda sig är för mig fullständigt ointressant ur ett idrottsligt perspektiv. Då kan man lika gärna hylla segraren ur kock-vm eller poker-vm eller vad som helst, sa Colting till SportExpressen.se förra veckan.

"Golf är en glidaridrott"

Colting blev kritiserad för sitt utspel, bland annat av NHL-stjärnan Erik Karlsson. Men i SportExpressen.se:s hockeypodcast Boork vs. Nyström får han medhåll av legendariske tränaren och krönikören Leif Boork.

Denne känner nämligen också viss skepsis inför Stensons sport.

– Jag har inte tid att glida runt på en naturskön bana med tofsar på dojorna och Lacoste-tröja och keps och solglasögon i det senaste snittet och ägna sex-sju timmar åt att gå runt på en golfbana. Jag gillar inte glidaridrotter, och jag tycker att golf fortfarande är en sådan. Jag delar den här triatlonkillens åsikter till viss del. Du kan vara lite småfet och otränad och ändå blir världsstjärna. Med all respekt för Stenson, som gjorde det väldigt bra, och det är inte hans fel att han får 72 miljoner för besväret. Men hela den miljön är ingen miljö som jag känner mig särskilt komfortabel i, säger Boork i podcasten.

"Hockey är svårare"

Boork tycker att golfare har det lättare jämfört med flera andra idrottare.

– Det är en svår sport. Den här redskapssporten, där du har en klubba, är oerhört svår, men hockey är mycket svårare än golfen. I golf står du med skorna på marken och ingen tacklar dig och du får ha tyst runtomkring dig. Jämfört med hockeyn, där du har ett halt underlag och folk tacklar dig, säger han.

Podcastkollegan och SPORT-Expressen-krönikören Magnus Nyström säger i avsnittet att en sak stört honom med golfsporten som helhet: den tysta publiken.

Något som Boork instämmer i.

– Ja, tänk ett straffskott i hockey, om speakern skulle säga "silence please". Det är så långt ifrån världen vi lever i. Det finns en viss typ av finare miljö där du ska uppträda på ett visst sätt för att vara accepterad. Och det är det jag inte gillar, säger han.