Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pilates bakom Tessans rekordform

Therese Alshammar slog till med mästerskapsrekord i både försök och semifinal på 50 fjäril.
Nu tackar hon en ny träningsform för toppformen: Pilates.
- Man blir flexibel, men stark och det är precis vad man behöver för att bli en bra simmare, säger Alshammar.

FAKTA

VANLIGAST MED BOLL


Träningsformen skapades i början av 1900-talet av tysken Joseph Pilates och på senare år har det blivit den snabbast växande träningsformen i världen.

Pilates kombinerar styrketräning, stretching och yoga. Träningsformen utförs långsamt och med mjuka rörelser. Den är mångsidig och vid varje övning tränas flera muskelgrupper samtidigt.

Den mesta kända pilatesformen utförs med en stor boll, men man kan även träna pilates med hjälpa av skumgummirullar, balansbrädor och motståndsband.

Efter fiaskot i Peking-OS la Therese Alshammar om sin träning. Tidigare körde hon bara styrketräning, nu byter hon minst tre gånger i veckan ut skivstången mot pilates.
- Tidigare har jag under per-ioder kört gym alla dagar i veckan. Det har inte haft så stor effekt på min simning även om jag blivit starkare. Jag tror att det är bättre att lägga tiden på att bli effektiv i vattnet och där har pilatesträningen varit till stor hjälp, säger Alshammar, som är en av de första simmarna i Sverige att lägga om sin träning.
- Jag vet att det finns en del utomlands som också håller på med det, men i Sverige tror jag inte att så många gör det, säger Alshammar.

"Skonsamt för kroppen"

Med hjälp av pilatesinstruktören Fredrik Prag har hon märkt av stora skillnader i bassängen.
- Rörelserna är skonsamma för kroppen och bygger på att man ska stärka sin svagaste punkt, säger Alshammar, som också kan träna hårdare genom pilates.
- Fysiskt och träningsmässigt finns det nästan inget som jag inte klarar av just nu och det är bra. Så har det inte varit förut, säger hon.
I går fick svenskan en kanonstart på kortbane-VM i Dubai. På 50 meter fjäril blev det mästerskapsrekord både i försöken och semifinalen. Det nya rekordet på 25,19 är dessutom årsbästa.
- Det var bra, en skön första dag. I försöket var det lätt och enkelt, i semifinalen hade jag sämre start och det var inte lika lättsimmat, men det gick ju fort ändå, säger Alshammar till TT.

Går för guld i kväll

I kväll simmar hon för ännu ett VM-guld. Största hotet kommer från australiskan Felicity Galves, som simmade sin semifinal en hundradel långsammare än Alshammar.
- Felicity simmade också väldigt snabbt och 50-meterssträckorna är ju ofta väldigt jämna. Det handlar om att inte titta på de andra utan göra sitt eget lopp. Det kan bli en kul svensk kväll, säger Therese Alshammar.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.