Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pichler rasande: ”Italien köpte OS”

Här snuvas Sverige på OS
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: PHILIPPE LOPEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Stockholm/Åre förlorade kampen om OS 2026 mot Milano/Cortina. 

En skandal, menar Wolfgang Pichler. 

– Italien köpte OS, säger han. 

I många år har den svenska publiken fått bekanta sig med Wolfgang Pichler som förbundskapten i skidskyttelandslaget. Efter hemma-VM i Östersund i år lämnade han den posten, men han stannar kvar i den svenska idrottsrörelsen. 

På tisdagen meddelade Sverige olympiska kommitté (SOK) att Pichler blir deras nya talangutvecklare med sikte på OS 2026. 

Ett OS som kommer att avgöras i italienska Milano och Cortina d'Ampezzo sedan Sveriges bidrag (Stockholm/Åre) förlorat omröstningen mot dem i Laussanne förra måndagen. 

Pichlers ilska: ”Det är en skandal”

Pichler tycker - diplomatiskt uttryckt - att OS 2026 borde ha avgjorts i Sverige.  

– Det är en skandal, jag blev chockad. Jag är tysk, men tänker som en svensl. Jag hämtade min dotter från flygplatsen när beskedet kom, men jag var tvungen att stanna för jag grät nästan, säger han och upprepar: 

– Det är en skandal. 

Sverige gick till omröstningen med hopp om att deras bidrag, med det mest hållbara OS:et någonsin gällande ekonomi och miljöpåverkan – i linje med IOK:s ”Agenda 2020” – skulle räcka till seger. 

Pichler misstänker fulspel bakom OS-valet

Det gjorde det inte och Pichler misstänker att fulspel ligger bakom den italienska segern. 

– Vi hade ett bättre koncept, ett billigt OS som kunde sätta standarden för framtida spel. Sverige har aldrig haft ett vinter-OS, men vi är ett seriöst land medan Italien är så gott som bankrutt. Att de skulle ha folket på sin sida, det kan du glömma. I södra Italien är ingen intresserad av vintersport. I mina ögon köpte Italien OS. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.