Hedvig Lindahl bör petas mot Argentina anser Tomas Pettersson. Foto: Nordlund Robin
Hedvig Lindahl bör petas mot Argentina anser Tomas Pettersson. Foto: Nordlund Robin

Pettersson: Väck laget – byt målvakt

Publicerad
Uppdaterad
TIANJIN. Caroline Jönsson kastar sig ut i spelarhavet utan skuggan av ett tvivel och plockar lugnt ner ett inlägg.
Mmm. Sånt vill jag se mer av. Redan i morgon, faktiskt.
Det är dags att ruska om i den svenska truppen - och jag tycker Dennerby ska börja längst bak.
Dagen efter den deprimerande premiären mot Kina drillas Sveriges reserver och avbytare på en stekhet träningsplan i Tianjin.
Två spelare får inte en lugn stund:
4  Målvakten Caroline Jönsson används i varenda övning.
4  Jessica Landström är den som avslutar varenda anfall.
Det är bra så. Jag vill ju se dem båda från start mot Argentina på lördag.
Landström anser jag vara helt given. Det skulle vara tjänstefel av Dennerby att inte använda sin långa anfallare mot Argentinas pygméförsvar.
Men det är när vi kommer till Hedvig Lindahl allt blir betydligt känsligare.

– Jag är inte rädd för att peta spelare, säger Thomas Dennerby när vi efter träningen flytt undan solen in i en betydligt svalare betongkorridor.
Bra. Men visa det då.
Så här är det: Lindahl har varit allsvenskans odiskutabelt bästa målvakt
i år. Lindahl var heller inte dålig mot Kina.
Men ändå.
4 Stolpskottet som föregick 1-0 borde Lindahl ha hunnit tippa undan.
4 Direkt efteråt drog hon i väg två bollar upp på läktaren.
4 Momentet före Sveriges kvittering var hon ute vid sidlinjen och kickade av någon anledning bollen rakt in i plan. Det vara bara ren tur att ingen kinesiska fick tag i den och kunde ha tryckt in 2–0.

Sedan gjorde förstås Hedvig Lindahl mycket bra också. Bland annat en blixtsnabb parad i slutet av första halvlek, men när det handlar om reflexräddningar är också Lindahl alltid väldigt säker.
Hedvig Lindahl är fortfarande den givna ettan. Men jag vill ändå peta henne – av två skäl:
1) Inget får ett lag att vakna till som att byta målvakt.
2) Caroline Jönsson är ingen vanlig reserv. Årets idrottspersonlighet 2003 kan bli det lyft det här laget behöver just nu.
Dessutom är matchen perfekt att låta Jönsson känna på OS-atmosfären igen.
För spelar Sverige på normal nivå mot Argentina ska min gamla mamma kunna hålla nollan med en porslinskopp kokkaffe i handen.


Men framför allt handlar det om att det är hög tid att ruska om det här laget. Spelarna visade inte alls den tuffhet som predikades till leda innan premiären mot Kina.
Så rör om, väck upp, och in med nytt blod!
Ut med Lindhahl i målet. Ut med Frida Östberg i backlinjen. Ut med Nilla Fischer på mitten.
In med Jönsson, Anna
Paulson och Jessica Landström.
Och sen så är det bara att varva upp i spelargången, sätta full fart från avspark
– och köra över Argentina.
I den mest blågula av världar kan ju fortsättningen se ut så här: Sverige vinner mot Argentina och Kanada. Kina torskar mot samma
Kanada.
Då hamnar tre lag på samma poäng och målskillnad avgör. Då kan Sverige vinna gruppen efter en målorgie mot Argentina i morgon.
Troligt? Inte alls.
Men det går ju inte bara att lägga sig ner och självdö heller.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag