Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Petter Öström tog VM-guld på K1 200

Foto: Lasse Mannheimer/TT/SCANPIX

Världens bästa manliga kanotsprinter är svensk. Petter Öström, 26, höll för trycket och vann VM-guld i Tyskland – i allt annat än överlägsen stil.

– Var det bara tre hundradelar? Åh fan, säger han efter guldet på K1 200

När Öström passerade mållinjen visste han inte att han hade vunnit. Det visste ingen. Några glädjescener likt när han tog EM-guld i juni var det därför inte tal om.

– På EM gick jag över mållinjen rätt långt före de andra. Då kunde jag skrika när jag gick över. Nu fick man vänta ett tag, säger han.
Men så var inte kanadensaren Mark de Jonge med i EM heller. Nu gav han Öström årets hårdaste fajt på K1 200 meter och det krävdes någon minuts tyst guppande i kanoten innan de officiella resultaten lyste upp storbildsskärmen och speakern förkunnade "world champion: Petter Öström, Sweden".

Minimal segermarginal

Då först kunde 26-åringen sträcka armen i luften, vråla ut glädjen och fyra av ett av sina kännetecknande jätteleenden.

–Jag vet inte hur man ska beskriva det, det är jävligt roligt. Det är inte varje dag man vinner VM-guld. Jag tänkte inte på något annat än att vinna, faktiskt.
Ner till de Jonge hade han till slut inte mer än tre hundradelar.

– Men Martin (Hunter, förbundskapten) sade före loppet att "ingen har tränat så hårt som du, ingen kommer orka hela vägen som du". Så jag pushade på hela vägen, efter att ha fått en ganska dålig start.

För Sverige var det det 31:a VM-guldet i historien, det första på tre år. Men ingen svensk har tidigare vunnit VM på K1 200, som introducerades 1997. Öström själv hade före mästerskapet som bäst nått en niondeplats på VM och förra året lyckades han inte ens kvala in till OS. Nu är han plötsligt regerande Europa- och världsmästare.

– Det är de tre senaste årens satsning på 200 som har gjort att jag står där jag gör i dag. Nu vore det en dröm att komma under 34 sekunder också, det har ingen gjort tidigare. Och OS är ju den långsiktiga planen. Det känns ännu närmare nu, säger Öström.

Missad K2-medalj

För Sveriges andra medaljhopp på söndagen, K2:an med Erik Svensson och Christian Svanqvist, var hundradelarna inte lika vänliga. Duon, som tränar med Öström till vardags, blev femma på K2 200, fem hundradelar från bronset.

– Men det är ändå ett VM. Fan, etta och femma på sprintdistansen för tre killar som tränar ihop, det känns jäkligt bra faktiskt, säger Erik Svensson, som i stället kunde glädja sig åt sin guldkompis.

– Jag har känt Petter ett tag och ska vara best man på hans bröllop om två veckor. Så jag blev lite tårögd. Det var jäkligt coolt alltså.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!