Peter Gustafsson dömd för grovt förtal

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Peter Gustafsson dömdes för grovt förtal...
Foto: Stefan Forsell
...efter uttalanden om hopplandslagets förbundskapten Sylve Söderstrand.
Foto: Nils Jakobsson

Hovrätten gick på Sylve Söderstrands linje.

Förbundskaptenen för hästhoppningslandslaget får 50 000 kronor i skadestånd - efter att ha stämt Peter Gustafsson, känd från tv-programmet "Bonde söker fru" för grovt förtal.

– Att bli anklagad för en sådan sak är det smutsigaste man kan råka ut för, säger Söderstrand.

Expressen har tidigare skrivit om de allvarliga anklagelser mot förbundskaptenen Sylve Söderstrand som framförts av Peter Gustafsson, ridsportsprofil som gjorde sitt namn känt i och med sin medverkan i tv-programmet "Bonde söker fru" 2008. Den påstådda händelsen ska ha ägt rumt 1991.

I mars 2012 valde Söderstrand träda fram i tidningen QX och berätta om anklagelserna. Samma månad berättade Peter Gustafsson i Radio 1 om det han anklagade Söderstrand för. Söderstrand har både i QX och i flera andra medier hela tiden nekat till anklagelserna och valde att stämma Gustafsson för grovt förtal. På tisdagen kom hovrättens dom. Precis som i tingsrätten bedöms Gustafsson vara skyldig - och han ska nu betala 50 000 kronor i skadestånd till Söderstrand.

– Det har förföljt mig i över 20 år och varför jag valde att ta det så långt som att stämma människan var för att jag ville ha ett slut på det här. Det är oerhört kränkande att bli beskylld och smutskastad för någonting sådant som jag blivit av den här Peter Gustafsson. Det finns absolut ingen sanning i det här, så det är en oerhörd lättnad att för andra gången har rättsväsendet kommit fram till att det inte finns någon sanning i det här, säger Söderstrand.

"Skadar sporten och mig"

Söderstrand berättar varför han väntade så länge med stämningen:

– Det har varit en lång process till att komma fram till det, men när jag väl bestämde mig så kände jag att: "Nä, det här kommer inte ta slut." Det här skadar sporten och det här skadar mig. Det var ju jag som stämde honom. Om det nu hade funnits någon sanning i det han har pratat med, varför har han inte drivit frågan från början då?

Någon polisanmälan gjordes aldrig, men ridsportförbundet gjorde en egen utredning där slutsatsen var att Söderstrand var oskyldig.

Peter Gustafsson säger att det var på en psykologs inrådan som han valde att inte polisanmäla. Gustafsson anser att förbundets utredning var bristfällig och nu är han bestört över domen.

– Man tappar tron på rättsväsendet i Sverige i dag. Man börjar fundera på vad det är för rättsväsende vi har, säger han.

Enligt hovrättens dom har Gustafsson gjort sig skyldig till grovt förtal, dels genom att berätta för anhöriga men också genom att skriva ett inlägg på Facebook - även om Söderstrand inte namnges där.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.