Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pengaregnet efter van der Poels världsrekord

Nils van der Poel är hetare än någonsin efter två guld och ett världsrekord i skridsko.
Foto: ERIK PASMAN / BILDBYRÅN
Bent-Erik Brenden, Svenska skridskoförbundets idrottskoordinator.
Foto: PRIVAT

Efter framgångarna på VM är Nils van der Poel på väg att bli Svenska skridskoförbundets egen kassako.

Och själv sitter den 24-årige världsmästaren i en guldsits när han snart ska omförhandla sina sponsorkontrakt.

För en vecka sedan var det bara de mest insatta som visste vem Nils van der Poel är.

Sedan följde ett VM och allt förändrades.

På Skridskoförbundet, som länge brottats med en ansträngd ekonomi, är det därför glada dagar.

– Förbundet har haft väldigt begränsade resurser för vår elitverksamhet, och vänder på varenda krona för att få ihop det. Men inför den här säsongen har vi fått ett bra samarbete med SOK (Sveriges olympiska kommitté), och lyckats sy ihop ett bra stöd för Nils, säger Bent-Erik Brenden, Svenska skridskoförbundets idrottskoordinator.

Pengarna till Nils van der Poel – som enligt uppgifter till SportExpressen är på 300 000 kronor – går i första hand till läger, resor och tävlingar. I den summan ingår också ett stipendium för mat och andra omkostnader.

Av de 300 000 kronorna är en del från Skridskoförbundet. Den delen ska då även bland annat täcka kostnaden för Johan Röjler, Nils van der Poels tränare.

Vad betyder framgångarna ekonomiskt för Skridskoförbundet?

– Inget omedelbart nu. Det finns inga bonussystem som triggas i gång, eftersom det inte funnits några större sponsorer som stöttat oss de senaste åren. Men vi hade före VM startat en dialog med olika sponsorer, och det som hänt ger oss en helt annan plattform i de samtalen, förklarar Brenden.

Nils van der Poel har gått från nästan okänd för en vecka sedan till stor idol för många i Trollhättan och Sverige.
Foto: MIA HÖGLUND/TT NYHETSBYRÅN

Nils vill inte kommentera ekonomin

Pengarna från RF Elit (Riksidrottsförbundet) bygger på vilka reslutat idrottare svarat för – och Nils van der Poels succé gör det alltså betydligt lättare för Skridskoförbundet. Dessutom kan det komma ytterligare bidrag från ISU, Internationella skidskoförbundet i form av projektstöd.

För de båda VM-gulden fick Nils van der Poel totalt 12 000 dollar, motsvarande runt 100 000 kronor. Några ytterligare prispengar tillkommer inte.

Dessutom valde han, enligt SportExpressens uppgifter, att i samband med EM i januari skriva korta avtal med sina fem egna sponsorer – i avvaktan på VM. Ett ekonomiskt genidrag visar det sig nu.

För närvarande betalar sponsorerna ut – sammanlagt – en bit under 100 000 per säsong till Nils van der Poel. Vilket är rena småpengarna i sammanhanget.

När SportExpressen pratar med honom är han dock fåordig när det gäller den detaljen:

– Min ekonomi är inget jag vill kommentera.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.