Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det är inte okej på någon nivå"

Anja Pärson. Foto: NILS PETTER NILSSON
Anja Pärson. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Mikael Lustig skrek könsord efter nationalsången innan Sveriges match mot Italien. Han bad senare om ursäkt. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Anja Pärson är en av tusentals kvinnor som skrivit under uppropet #timeout i protest mot en idrottsrörelse innehållande sexism, machokultur och sexuella övergrepp.

Den svenska alpinikonen tror att idrottsrörelsen har extremt mycket jobb kvar att göra för att förändra rådande kultur. 

– Vi blir så otroligt inmatade i vårt samhälle i dag att det är okej att begå övertramp mot kvinnor, säger hon. 

Senast i en lång rad branschupprop säger nu kvinnor inom idrotten ifrån om sexuella kränkningar och övergrepp inom branschen. Under rubriken #timeout visar de i Dagens Nyheter sin protest mot sexism och övergrepp inom idrotten. 

Anja Pärson är en av mer än 2000 kvinnor som skrivit under protesten och för DN vittnar hon om de övergrepp hon utsatts för. 

– Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa på dansgolvet eller i baren. Jag slutade helt att gå ut. Det blev en vardag att män tog sig friheten att pussa på mig när de ville ha en bild och när de även tog nackgreppet log jag bara för att slippa tjafs, säger hon. 

 

LÄS MER: 2290 kvinnor i upprop mot sextrakasserier inom idrotten

 

Anja Pärson: "En extremt tuff miljö"

När SportExpressen ringer upp Pärson berättar hon varför uppropet är så viktigt. 

– Jag hoppas att det slår alla hur vanligt det är. Hur varenda kvinna i stort sett kan relatera till det här. Av den anledningen anser jag att det är extremt viktigt att alla fortsätter göra sin röst hörd och att det aldrig tystnar. Nu är det en möjlighet vi ska ta och förändra samhället för våra framtida generationer - för våra barn. För att få ett annat samhälle av medmänsklighet. 

Upplever du det som att det är tuffare att vara kvinna i idrottsvärlden?  

– Det är en extremt tuff miljö att vara kvinna i idrottsvärlden, men man kan egentligen inte göra någon skillnad i någon bransch. Det är upplevelsen varje kvinna känner när en man begår ett övertramp, sen om det är inom idrotten eller något annat spelar ingen roll. Det som man mest tänker mest på inom idrotten är den konstanta diskussionen och jämförelsen mellan kvinnor och män. Att det ständigt ska göras skillnad. 

Pärson menar att det i dag är så normaliserat med övertramp mot kvinnor att många inte ens tänker på att det sker väldigt ofta. 

– Så i idrott behöver tänka efter, men det behöver man göra överallt. Varje människa, varje kvinna och man, det handlar om medmänsklighet, hur vi behandlar varandra, säger hon. 

Pärsons kritik mot könsorden i herrlandskampen

Pärson hoppas att #timeout ska göra skillnad i idrottsvärlden, men menar att det är mycket jobb som krävs för att det ska bli så. 

– Det finns ändå en extremt stor andel män som sitter på makten i idrottsvärlden. Kolla bara bland tränare, där är det väldigt få kvinnor. Och jag känner många kvinnliga tränare som har blivit otroligt förtryckta i de roller de har i förbund eller liknande, så det är svårjobbat. Ska man förändra idrottsvärlden så måste man förändra på den högsta nivån. Idrottsledare måste sätta ner foten och bestämma hur det ska se ut. Det är ändå våra barn vi ska utbilda hur man är som medmänniska och vad som är okej inom idrotten. Idrotten är en fantastisk skola, men ledarna måste ta sitt ansvar och sätta stopp för kränkningar. 

Pärson pekar dock på att de fortfarande förekommer i stor utsträckning. Som exempel tar hon upp då Mikael Lustig fångades på film då han skrek "fitta" strax innan Sveriges playoffmatch mot Italien drog i gång. 

– Titta bara på den, vad som skriks. Det är inte okej och det ska inte vara okej på någon nivå. Tyvärr är det här en stor förebild som skriker. Så nu är det är upp till var och en att tänka till för framtiden. Så idrotten har ett extremt stort jobb framöver för att uppnå förändring. 

Mikael Lustig bad i förra veckan om ursäkt för sitt ordval i landskampen. 

"Jag har mått väldigt dåligt över detta", skrev han på Instagram. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.