Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paldanius slutar med kanot: "Jag är klar"

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Sofia Paldanius har fattat sitt beslut.

Den tvåfaldiga Europamästaren i kanot har valt att avsluta sin karriär.

"På nyårsafton när jag skålade med vänner och familj så hade jag svaret; Jag är klar", skriver Paldanius på sin blogg.

Sofia Paldanius har en diger meritlista. I kanoten har hon paddlat hem två EM-guld, ett EM-silver, fyra VM-brons och tre EM-brons och deltagit i fem olympiska spel. Men den sista tiden har hennes karriär präglats av skadebekymmer. I slutet av februari drabbades hon av ett allvarligt diskbråck och kunde inte ens stiga upp ur sängen. Ändå kom hon till start i OS i Rio de Janeiro.

Men nu är det över för Paldanius del. Kanoten ska läggas på hyllan, ett beslut som 38-åringen fattade på nyårsafton.

Paldanius lägger av

"Det var inget som kom plötsligt på grund av något nyårsrus utan snarare som en sammanfattning av en höst fylld med velande, mönsterbrytare, förnuft och känsla. Det blir ingen fortsatt kanotsatsning", skriver Paldanius på sin blogg.

Den tidigare Europamästaren betonar att det inte är ryggproblemen som fällt avgörandet.

"Jag vet att den kommer bli helt bra och den här gången har jag fått höra att jag har två(!) OS kvar i kroppen om jag vill och det gör det ännu lättare för mig att ta mitt beslut. Det är jag som väljer att lägga av, det är inte ryggen. Jag slutar för att jag vill sluta", skriver Paldanius.

"Väldigt stolt"

Och hennes egna dom över karriären är en positiv sådan.

"Jag har tagit steget från att aldrig vara riktigt nöjd (så är det när en vill bli bäst) till att vara väldigt stolt över allt jag har åstadkommit Jag är väldigt stolt över mina resultat på tävlingsbanan men kanske ännu mer över att ha varit förebild och banbrytare för såväl internationella konkurrenter, idrottande ungdomar, svensk kanotsport och folk utanför idrotten. Jag har satt ner foten för att kvinnliga idrottare ska ha samma villkor som sina manliga kolleger", skriver hon.