Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oväntade norska hyllningen till Nils

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Det norska bandet Melkesyra har skrivit en hyllningslåt till van der Poel.

HAMAR. Nils van der Poel har fått en egen hyllningslåt. 

Och den kommer lite oväntat från Norge. 

– Ett livsmål, säger skridskostjärnan.

Nils van der Poel har fått extra stöd under VM. Och det kommer lite oväntat från Norge.

Det norska bandet Melkesyra, som gör något de kallar skridskocountry, har skrivit en hyllningslåt till svensken, där man tar upp både militärtjänstgöringen och hans okonventionella träning.

Nils van der Poel skrattar när låten kommer på tal. I videon varvas bilder från hans liv som vännen Mattias Hadders, idrottskoordinator vid Svenska skridskoförbundet, gett till countrybandet. 

Betyget?

– Den var ganska rolig. Det var ganska kul mixad, säger han och ler.

Bård Torstensen, gitarrist i bandet, berättar att de behövde göra låten extra lång, fem minuter, för att få plats med allt de ville säga om den svenska skridskostjärnan.

– Ja, fan vi har mycket att säga om Nils. Han är en sådan kung. Han är helt fantastisk.  Han är en helt unik idrottsutövare. Han har lagt ned två gånger och kör sitt eget lopp. Han är inte som vanliga, han har sin egen linje, och när man gör sådant så ger det respekt, säger han.

– Man ser andra idrottsmän som känner en press att de måste köra världscup varje helg och sliter ned sig, och måste få in pengarna, men han skiter i det och det är så coolt. Han är en inspiration för barnen. Han visar att man inte måste göra som alla andra gjort.

”Livsmål”

Nils van der Poel skriver på Instagram att låten betyder att han uppfyllt ett ”Lifegoal”, ett livsmål.

– Fan vad coolt!, säger Bård Torstensen och skrattar när han får höra vad svensken skrivit. 

– Vi har bara skrivit om norska skridskoåkare tidigare, säger han. Vi har skrivit en låt om Sven Kramer då han var så ofattbart suverän som heter ”Vente litt på oss, Sven”, men det här är den första som bara är en fullständig hyllning till någon som inte är norsk. ”Vente litt på oss, Sven” var mest en frustrationssång. 

– När vi kollar på Nils van der Poel så är vi svenskar. Eller han är norsk, om du förstår vad jag menar. Nils är mycket mer global. Stilen han har är samlande. Det är som att alla gillar honom. Eller förresten, kanske inte holländarna och Patrick Roest, säger han och skrattar.

Konsert för Nils

Nils van der Poels protester mot Kina och Ryssland gör att Melkesyra älskar svensken extra mycket. 

– Det ger liksom trippel respekt att han donerar guldet till författaren. Vi och de flesta människor gillar att han gör sådant. Speciellt i den situation vi är nu, det är otroligt viktigt att markera sådana saker tycker jag.

 Bård Torstensen tycker inte att det är dålig tajmning att släppa en hyllningslåt en vecka innan han slutar?

– Han lägger ju av, men ska vi verkligen tro på det? säger han och skrattar.

Vill Nils van der Poel ha en egen konsert är det bara att höra av sig.

– Ja för fan! Det är bara för Nils att ringa så spelar vi för honom, säger han.