Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Förstår om folk reagerar på det”

Truls Möregårdh har överraskat alla i bordtennis-VM.
Foto: ITARU CHIBA/AFLO/SHUTTERSTOCK / ITARU CHIBA/AFLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Har du noterat något annorlunda med Truls Möregårdh och hans racket under bordtennis-VM?

Du är inte ensam.

19-åringen gör succé efter att ha hemlighållit sitt nya vapen i över ett år.

– Jag förstår om folk reagerar, säger Mikael Appelgren.

Den svenske 19-åringen, rankad 77:a i världen, har skrällt sig hela vägen till VM-final i Houston.

Under natten till måndag vann Truls Möregårdh mot sin idol, den tyske ikonen Timo Boll, och nu väntar final mot världsettan Fan Zhendong under natten till tisdag.

Supertalangen, som inte fick plats i den svenska OS-truppen i somras, har chockat pingisvärlden i Texas och han har gjort det med en minst sagt otraditionell racket.

I stället för den konventionella runda träffytan spelar 19-åringen sen knappt en månad tillbaka med en hexagonnformad.

– Jag använder den för att jag tror att det är formen för en blivande världsmästare, sa Möregårdh i en kommentar inför mästerskapet.

– Efter att ha använt den i ungefär en månad så känner jag redan hur den har hjälpt mig att utveckla mitt spel. Jag ser verkligen fram emot att få använda den i min första VM-match.

Hemlighetsmakeriet: Inte kunnat visa

Så varför en kantig racket?

Enligt tillverkaren Stiga har forskare kommit fram till att formen bland annat ger en elva procent större träffyta jämfört med den traditionella runda.

– Första idén kom för två år sen. Bordtennisen är väldigt konventionell och de flesta racket har varit runda i många, många år. Vi kände att vi ville testa att göra något galet, säger Filip Wirström, produktutvecklare på Stiga.

Han fortsätter:

– En av våra designers, som inte är pingisspelare i grunden ,kom med lite olika förslag. Vi fastnade rent formmässigt för den här sexkantiga och när vi testade den vid bordet upptäckte vi ganska snabbt fördelarna. Framförallt att träffytan blir lite större upptill. För att kompensera viktmässigt är den lite mindre nertill.

För ungefär ett år sen presenterade de idén för Truls Möregårdh. Förberedelserna inför rådande VM har dock skett i allra största hemlighet.

19-åringen har inte kunnat träna med sina ordinarie träningskompisar med sin nya racket, utan har kört extra med sin bror efter ordinarie träningspass.

Varför detta hemlighetsmakeri?

– Vi ville inte att det skulle spridas några bilder på den. Vi förstod tidigt att den skulle bli en snackis, att om någon spelare skulle ha den på träning så skulle det tas bilder och spridas. Det är väldigt få som har fått se den, säger Wirström.

– Det här är en världsnyhet och vi har sökt patent. Truls är framtiden, så det känns otroligt bra att ha fått med honom på det här.

Appelgrens reaktion: ”Herregud”

Den svenske pingislegendaren Mikael ”Äpplet” Appelgren har noterat Möregårdhs förändring.

– Absolut, det har jag. Jag minns att de experimenterade med den där typen av racket redan på 70-talet. Sen har jag sett just det där då det är några i min klubb som har testat det, säger han.

– Jag förstår om folk reagerar på det, det är ingen traditionell form, helt klart.

Möregårdh bytte racket nu i november. Han har haft väldigt kort tid på sig att vänja sig?

– Ja, visst, herregud. Det är kort tid. Men han verkar inte bry sig. Han har inga nerver den grabben. Han bara kör. Om han skulle glömma skorna skulle han köra i strumporna som om det inte vore någonting.

Pingis är en sport i ständig utveckling och med jämna mellanrum dyker nya innovationer upp. Så har det alltid varit och så kommer det alltid vara, menar ”Äpplet”.

– Klart att alla rackettillverkare vill utveckla sporten, även på gummisidan. Det experimenteras överallt för att förbättra alltifrån gummiyta till svamp.

Så, är det kantiga här för att stanna?

– Det slog i alla fall inte igenom på 70-talet, men vi får se vad som händer nu. Det kanske blir vanligare och vanligare framöver.