Oskyldiga - men stjärnorna dras ändå in i härvan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
DRAS IN I HÄRVAN. Andreas Johansson, Färjestad, Mikael Renberg, Luleå, och Fredrik Olausson, Färjestad.

Stora idrottssponsorn Obol utreds av finansinspektionen.  

Minst tre svenska ishockeystjärnor har gjort privata affärer med mannen som pekas ut som Obols huvudperson. 

Andreas Johansson, Fredrik Olausson och Mikael Renberg. 

- Jag är chockad, säger Johansson.

Förvaltningsbolaget Obol sponsrar bland annat Plannja Basket och Luleå Hockey.  Svenska basketligan bär dessutom namnet Obol Basketball League. Hittills har Obol uppfyllt sina sponsorslöften.  Men nu utreds bolaget av finansinspektionen.  För att bedriva förvaltning av pengar åt investerare krävs tillstånd - vilket Obol saknar.  En kartläggning av bolaget - som gjorts av P1-programmet Kaliber - visar även flera mystiska omständigheter kring verksamheten.

Hjälper till att ta beslut

 Enligt uppgifter till SPORT-Expressen har också ishockeystjärnorna Andreas Johansson, Fredrik Olausson och Mikael Renberg lockats att göra affärer med finansmannen Bo Johansson - som beskrivs som huvudpersonen kring Obol.  Både Johansson och Olausson har haft pengar hos Obol. - Jag har tidigare varit kund, men är det inte längre, säger Johansson.  - För tillfället har jag inga pengar i Obol, säger Olausson - som tillsammans med Johansson kan bli förhörda av finansinspektionen för att få fram värdefull information om förvaltningsbolaget. Men stjärnorna är inte själva på något sätt misstänkta för brott.

Renberg lanserade vinet

 Johansson och Renberg har även varit involverade i Bo Johanssons vingård Coronarossa i Toscana.  Enligt vingårdens hemsida är FBK-stjärnan Johansson fortfarande delägare. - Jag är involverad fortfarande men hjälper bara till att ta vissa beslut, säger Johansson. Renberg sa upp samarbetet med Obolmannen Bo Johansson för 1,5 år sedan. - Jag var med och lanserade vinet som en kul grej, säger han. Enligt Renberg låg Obolmannen bakom första av honom från NHL till Luleå 2000. - Som jag förstod det var Obol en av finansiärerna.  Renberg försökte i går nå Bo Johansson. - Men jag lyckades inte, säger han.

FAKTA

Andreas Johansson
Meriter: 377 NHL-matcher.
VM-silver 1995 och 2004.
Nuvarande klubb: Färjestads BK.
Koppling till Obol: Vän med Obolmannen Bo Johansson.
Involverad i vingårdsprojektet.
Har tidigare haft pengar hos företaget.

Mikael Renberg
Meriter: 661 NHL-matcher.
VM-guld 1998 och VM-silver 1993.
Nuvarande klubb: Luleå Hockey.
Koppling till Obol: Varit involverad i Bo Johanssons vingårdsprojekt som "ett ansikte utåt".


Fredrik Olausson
Meriter: 1022 NHL-matcher.
SM-guld med Färjestad 1986 och med HV71 2004.
Stanley Cup-mästare med
Detroit 2002.
Nuvarande klubb: Färjestads BK.
Koppling till Obol: Har tidigare haft pengar i företaget.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.