Foto: InstagramFoto: Instagram
 Foto: Instagram
Foto: InstagramFoto: Instagram
 Foto: Instagram

OS-svensken berättar om kärleken till Patrick

Publicerad

Jimmy Sjödin var supertalangen som tog SM-guld på SM-guld och fick tävla i OS redan som 17-åring.

Nu har svensken fått genomslag världen över genom att berätta öppet om sin kärlek till fästmannen Patrick Huber. 

– Jag tänker inte skämmas för den jag är, säger Sjödin. 

Redan som 16-åring betraktades Jimmy Sjödin som en talang utöver det vanliga. 1994 dominerade han SM i simhopp på herrsidan med och tog två guld. I samma tävling slog han legendaren Olle Strömbäcks svenska rekord och fick ihop 524,50 poäng.

Två år senare fick Sjödin åka till OS i Atlanta. Där fick han ihop 542 poäng, gick till semifinal och slutade på 14:e plats i den totala sammanräkningen.

 "Det var tabu att vara gay"

Men vid tjugo års ålder valde Sjödin plötsligt att avsluta idrottskarriären. 

– Jag flyttade till USA på stipendium och började plugga. Jag blev skadad och hade ett bråk med förbundet hemma. I USA hade jag en strikt och elak tränare som kallade mig tjock framför de andra simmarna, så jag fick bulimi. Och förbundet hjälpte mig inte hitta en ny tränare. Dessutom tog de inte med mig till EM, trots att jag visat bra form, och då visste jag att jag inte skulle ha en chans att nå OS i Atlanta 2000. Så jag slutade. Jag tänkte inte fortsätta om jag inte hade hundraprocentigt stöd från mitt eget förbund, säger Sjödin.

Och med slutet på idrottskarriären kom en ännu större livsförändring. Sjödin beslutade sig för att inte längre dölja sin homosexualitet för omvärlden. 

– Det var tabu på den tiden. Jag kände en annan svensk simhoppare som var gay och när han tog med sig killar på tävlingar hörde jag vad tränarna sa bakom hans rygg. Det ville inte jag utstå. Jag tänker inte skämmas, säger han. 

"Alshammar visste sanningen"

– Men jag kände en kärlek från andra idrottare. Jag var bra kompis med Therese Alshammar och de andra simmarna. De visste att jag var gay, men det var inget man snackade om. Jag träffade tjejer och försökte hålla upp fasaden, trots att jag var intresserad av killar. 

Men i USA blev du mer accepterad?

– Gud ja. USA var ett Gay-Mecka då. Det är fortfarande det. Så var det inte i Europa. Och med simhoppet så kände jag att jag redan hade nått en hel del av mina mål. Jag kom på fjortonde plats i OS när jag bara vid 17 år gammal. Så jag flyttade till Los Angeles och började jobba. I början var jag bartender, servitör, stylist, en massa olika saker. Sedan började jag jobba för ett skivbolag med grafisk design, och det är det jag sysslar med nu.

Sedan slutet på juli är Sjödin förlovad. Under en resa till Venedig blev han friad till av pojkvännen Patrick Huber. Paret har varit tillsammans i sjutton månader. 

Friade i Venedig

– Jag och Patrick började snacka på Facebook. Så jag reste till München för att träffa honom och det slog gnistor direkt, säger Sjödin. 

– Han tog mig på en gondoltur i Venedig. Det var en tjej där som jag trodde var en guide, men han hade anlitat en professionell fotograf som tog bilder av oss i själva ögonblicket då han friade. Det var helt magiskt. Vi ska gifta oss den 28 maj, samma datum som vi blev ihop.

https://www.instagram.com/p/BXiANipgEP-/

– Det är också viktigt för mig att berätta om, att vi homosexuella kan ha normala frianden. Folk i mainstream tittar på Pride-paraderna och ser oss som freaks, men det är en dag på året. Vi är inte såna i vardagen. Vi kan vara killen runt hörnet, "the boy next door". 

Sjödin och Huber ska åka till Maldiverna på sin smekmånad. De samarbetar med Four Seasons-hotellet Maldives Landaa Giraavaru för att visa för andra par att Maldiverna är en gångbar semesterort för homosexuella – trots att landet är strikt religiöst.

"Folk ska vara sig själva"

Sjödin och Huber bor i Tyskland, men i framtiden planerar de att flytta till USA på heltid. De ska även skaffa barn de närmaste åren, berättar 39-åringen. 

Och det är många som kommer att följa deras framtida öden. Sjödins Instagram-konto InkedViking har nästan 12 000 följare, och en intervju som svensken gjorde med sajten Gay Star News har delats över 27 000 gånger på Facebook. 

– Det känns jättebra att vara så accepterad. Det är annorlunda nu, nu kan man gå och hålla hand hemma i Sverige. Det kunde man inte på 90-talet. Och det finns fortfarande inte så många öppet homosexuella idrottare i Sverige, i alla fall inte på herrsidan. Det råder fortfarande en machokultur. Heterokillarna tror att man ska stirra på dem i omklädningsrummet. Och då kan du tänka dig hur det var på min tid. Då var det väl egentligen bara Martina Navratilova som vara öppet homosexuell. Det finns så många idrottare som är gay som inte vågar komma ut för att de rädda att tappa sina sponsoravtal. Jag önskar att folk vågade vara sig själva. Man ska inte leva sitt liv efter vad andra tycker, säger Sjödin. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag