Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

OS-stjärnan tvingas tigga: ”Jag skäms”

Kolla in Sportklubben!
Monica Aksamit tog brons vid sommar-OS 2016 men får inte ekonomin att gå ihop.Foto: Instagram

Hennes landsmän tjänar miljontals kronor vid varje mästerskap.

Men för Monica Aksamit, som tog brons vid sommar-OS 2016, är det en ständig kamp för att klara av vardagen ekonomiskt.

Nu har hon tvingats göra modelljobb och tigga ihop pengar för att kunna delta i OS 2020.

Monica Aksamit tog fäktningsbrons vid sommar-OS i Rio de Janeiro, i Brasilien, 2016.

29-åringen knep sin medalj i sabel, samt följde upp med guld i de panamerikanska mästerskapen i Lima, i Peru, tidigare i år.

Men trots de olympiska framgångarna är fäktaren från New York fattig. Eller kanske tack vare. Att tävla i små sporter är inte enkelt, berättar Monica Aksamit för New York Post.

– Det är utövare som tvingas streta på inom nischade sporter som fäktning, taekwondo och judo. Ingen hör någonsin något om dem, men jag är definitivt inte den enda heller, säger hon till tidningen.

https://www.instagram.com/p/B3xTpjVg96p/

Gör modelljobb

Jämförelsevis tjänade gymnasten och landsmannen Simone Biles närmare 20 miljoner kronor efter OS i Rio de Janeiro.

Nu tvingas Monica Aksamit tigga pengar för att kunna tävla vid nästa sommar-OS, i Tokyo 2020.

– Jag skäms, men det finns inget annat jag kan göra. De flesta deltidsjobb är fysiska jobb. Serverar du på restauranger är du på fötterna hela dagarna och är sedan för trött för att träna. Jag har sökt ett par deltidsjobb och varit ärlig angående mitt schema. Men de säger alltid: ”Vi är intresserade av någon som är tillgänglig (för att jobba)”, säger Monica Aksamit till New York Post.

Monica Aksamit får motsvarande 2 800 kronor varje månad av USA:s olympiska kommitté, men hon tjänar också pengar genom att expertkommentera olika tävlingar, ställa upp på events och publicera sponsrade inlägg på Instagram där hon har 105 000 följare.

Lägg därtill ett par uppdrag som modell.

Men pengarna räcker inte till för 29-åringen som, trots allt, är en stjärna inom sin sport.

– I september var jag nere på 1 400 kronor, och det var då jag visste att jag måste starta en insamling.

https://www.instagram.com/p/B2mpRvjgxm3/

”Kan inte smälta det”

Målet har varit att samla ihop motsvarande 150 000 kronor – något som hon har slagit med råge. Enligt New York Post har fäktaren samlat ihop drygt 280 000 kronor via donationer på bara ett par dagar.

– Jag har fortfarande inte kunnat smälta det. Det är så svårt att beskriva med ord. Det finns absolut en tacksamhet. Det är överväldigande. Någon donerade till och med 48 000 kronor, säger Monica Aksamit till New York Post.

Pengarna räddar såväl människan som OS-deltagaren Monica Aksamit.

– Nu behöver jag inte oroa mig så mycket om att kunna resa och tävla. Det tar bort så mycket stress, förklarar hon för New York Post. 

Monica Aksamit säger att massvis av människor har stöttat hennes kamp i skuggan av de allra största olympiska stjärnorna.

– Alla kommentarer är så underbara. Jag har fått så många meddelanden om att ”du inspirerar mig” eller ”jag vill att du ska ha möjlighet att jaga din dröm”. Vetskapen om att det finns människor i den här världen som jag aldrig har träffat och aldrig lär träffa, och att de ger mig deras pengar för att jag ska ha en möjlighet, säger hon till New York Post

 

Se senaste avsnittet av Sportklubben

”Det känns sinnessjukt att vi pratar om det”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.