Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

OS-medaljören: ”Jag säger nej till HBTQ”

Zofia Klepacka Foto: Instagram

OS-medaljören Zofia Klepacka har rört upp en storm i hemlandet Polen. 

Hon har uttalat sig kritiskt till nya antidiskrimineringslagar mot HBTQ-personer som klubbats igenom i hennes hemstad Warszawa. 

Något som lett till hård kritik och att sponsorer har lämnat henne. 

Sommaren 2012 stod polska Zofia Klepacka, 33, på toppen av sin karriär. Klepacka, som fram till dess hade tre VM-medaljer (varav ett guld) i seglingsgrenen RS:X, tog hem bronset på OS i London. 

Efter det har hon inte nått några större idrottsliga framgångar och försvunnit lite från rampljuset. 

Fram till nu. För hon har - enligt den polska sajten Pudelek - blivit ”en oväntad profil i polsk media” den senaste tiden. 

Polska OS-hjälten har skapat en storm i hemlandet

Det började med att Warszawas borgmästare Rafał Trzaskowski i mars i år skrev under en ny antidiskrimineringslag, något som enligt Outsports är ovanligt i Östeuropa. 

Trzaskowski fick hård kritik, bland annat från Klepacka. 

”Jag säger nej till att stötta HBTQ och kommer att försvara den polska traditionen. Var det sånt här som min farfar slogs för i Warszawaupproret 1944? Jag tror inte det”, skrev hon på Facebook då. 

Hennes utspel fick stor uppmärksamhet i polsk press och hennes åsikt var en vattendelare. PGE, det största energibolaget i Polen tillika Klepackas storsponsor har avbrutit sin sponsring till henne och förbjöd henne från att uttala sig offentligt. 

Klepackas kritik mot sexualundervisning

Det har hon dock vägrat efterfölja. Klepacka har den senaste tiden flitigt figurerat i pressen och varit en återkommande person då HBTQ-frågor diskuterats medialt. 

Nyligen gjorde hon en intervju som skapat en ny debatt i landet, nämligen frågan om sexualundervisning i skolan. 

Klepacka är mycket kritiskt inställd till detta: 

- Det förstör barnet. Det borde vara tvärtom, att man pratar om deras sexualitet så sent som möjligt, säger hon enligt Pudelek

Det senaste uttalandet har bland annat lett till att hon blev konfronterad av en populär polsk programledare vid namn Kinga Rusin. I ett inslag i sitt program gick Rusin fram till Klepacka på gatan och skrek: ”skäms på dig”. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.