Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

OS-ikonen räddade livet på fyra flickor

Steven Bradbury om livet efter skridskokarriären.
Steven Bradbury blev oväntad guldmedaljör vid OS 2002.
Foto: GERO BRELOER / PICTURE-ALLIANCE / DPA/IBL
Eva Perkins, en av flickorna som räddades.
Foto: 9 News Australia
Steven Bradbury tillsammans med sin son.
Foto: 9 News Australia

OS-hjälten Steven Bradbury stod för en hjälteinsats. 

Under en surfingtur räddade han fyra tjejer från att drunkna. 

– Det var ett av de ögonblick då adrenalinet började pumpa direkt, säger Bradbury till Nine News. 

OS-hjälten från 2002, Steven Bradbury, var under lördagen ute och surfade med sin tolvårige son när han stod för en hjälteartad insats, något som Nine News skrivit om. I artikeln berättar Bradbury om hur det för dagen var två meter höga vågor och hur han plötsligt såg ett huvud i nedslagszonen (där vågen slår ner i vattnet). 

– Jag visste att det inte fanns någon annan i närheten som kunde göra jobbet, det var ett av de ögonblick då adrenalinet började pumpa direkt, säger Bradbury. 

Tänkte att de kommer att drunkna

Den förre OS-guldmedaljören begav sig då ut för att rädda tjejen men när han väl kom fram slogs han av att ytterligare tre tjejer befann sig i livsfara. 

– När jag kom ut så såg jag en tjej men jag insåg inte först att det var ytterligare tre. Jag tänkte att de kommer att drunkna och att jag behövde mer hjälp, säger han. 

Historien fick dock ett lyckligt slut. Medan Steven Bradbury begav sig ut för att rädda flickorna larmade hans son strandens livvakter som snart kom till undsättning. På land försågs en av tjejerna med syrgas men i övrigt ska de vara oskadda. 

Steven Bradbury skrev in sig i historieböckerna då han tog OS-guld i skridskolöpning i Salt Lake City år 2002 efter att alla hans motståndare ramlat. 

Guldet gjorde honom till nationalikon och klippet visas än i dag i OS-sammanhang. 

I dag är Steven Bradbury 48 år och har bosatt sig i Queensland i Australien där han jobbar som föreläsare. På fridtiden ägnar han stor del åt surfning.