Susanne Gunnarsson. Foto: JONAS ERIKSSONSusanne Gunnarsson. Foto: JONAS ERIKSSON
Susanne Gunnarsson. Foto: JONAS ERIKSSON
Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson under Atlanta-OS 1996 Foto: / © BILDBYRÅNSusanne Gunnarsson och Agneta Andersson under Atlanta-OS 1996 Foto: / © BILDBYRÅN
Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson under Atlanta-OS 1996 Foto: / © BILDBYRÅN

OS-hjältens oro – efter blodproppen

Publicerad

OS-hjälten Susanne Gunnarsson ådrog sig en blodpropp när hon skulle flyga till Sverige för Idrottsgalan i januari.

Läkarna har fortfarande inte kunnat ge några tydliga besked – och i nästa vecka ska 53-åringen flyga igen.

– Det är klart att man har en klump i magen, säger Gunnarsson.

Susanne Gunnarsson är för evigt ihågkommen för OS-guldet 1996 i Atlanta tillsammans med Agneta Andersson på K-2500 meter.

Därtill blev det två OS-silver (1984 och 1992) och en rad VM-guld på såväl på sprintdistans som på maratondistans. Numera jobbar 53-åringen till vardags på ett ungdomshem i Malmö.

Men det senaste året har hon besökt en träningsklubb i Florida, USA, för att hjälpa svenska juniorer som varit där på träningsläger. I januari skulle hon flyga hem till Sverige för att medverka på Idrottsgalan – men tvingades avbryta flygningen under mellanlandningen i London på grund av rejäla smärtor i vaden.

– De stoppade mig på flyget och tvingade mig till sjukhus. Jag fick inte åka hem till Sverige, berättar Gunnarsson.

"Det är jäkligt konstigt"

På sjukhuset i London konstaterade läkarna att hon hade drabbats av en blodpropp. Men väl hemma i Sverige lät diagnosen annorlunda. 

– När jag kom hem från London tog de nya prover på mig. Läkarna sa då att det inte var någonting. Sen har jag fortfarande haft lite problem med vaden under våren. I förra veckan var jag på sjukhuset för att träffa en ny läkare. Då sa de att det har varit en ytlig blodpropp.

Vad innebär en ytlig blodpropp?

– Jag vet inte riktigt, faktiskt. Jag har pratat med en väninna som är sjuksköterska som säger det: "det är jäkligt konstigt att de inte säger något mer". 

"Bara det inte händer igen..."

Gunnarsson tycker inte om att besöka sjukhuset, men tvingade sig dit i förra veckan eftersom hon ska flyga igen. I nästa vecka bär det av till Florida, den här gången för att hjälpa en amerikansk kanotklubb inför deras nationella mästerskap.

– De tycker att man är stor i USA när man har vunnit ett OS-guld. Så de frågade om jag kunde komma tillbaka efter att jag var där senast, för att hjälpa till med träning och teknik, säger hon.

Hur känns det inför flygresan då?

– Jag är inte en sådan som bryr mig om smärta så mycket. Men så tänker man att fasen, nu ska man flyga långt igen... Och då får man en klump i magen. "Bara det inte händer igen"...

– Jag får ta på mig stödstrumpor och ta en Ipren som är blodförtunnande. Det går inte att göra så mycket mer. Jag får helt enkelt lita på att läkarna har rätt, att det inte är någon fara. Jag brukar inte vara så fjantig av mig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag