Foto: Harry How
 Foto: Harry How

OS-hjältens besked: Slutar – 31 år gammal

Publicerad

Med ett halvår kvar till OS chockar Christian Sprenger simvärlden.

I dag blev det officiellt att han lägger ner karriären - innan OS.

– Kan inte bara vara ännu en simmare, säger Sprenger enligt simsajten Swimming Queensland.

Världsmästaren och OS-hjälten Christian Sprenger meddelar i dag att han lägger karriären åt sidan och slutar med simningen. Under nästan tio år har han tävlat med Australian Dolphins.

Anledningen till att han slutar är en skada som han dragit med sedan 2014. In i det sista har han kämpat för att bli frisk till OS i Rio som är mindre än 200 dagar bort.

– Skadan har tagit hårdare på mig än vad jag först trodde, säger Sprenger.

Han gjorde comeback 2015 efter nästan fyra månader vid sidan av bassängen.

– I slutet av 2015 kändes det inte bra i bröstet, och jag blev mer och mer frustrerad. Hur mycket jag än vill komma tillbaka så går det inte.

"Det är inte vem jag är"

Det enda Sprenger saknar är ett OS-guld. Sedan han debuterade 2006 har han tävlat i OS två gånger och tog OS-silver 2012. Han har även vunnit VM tre gånger. 2009 satte han det första världsrekordet.

– Guldet i OS är det enda jag saknar. Men i den här sporten måste både hjärna och kropp vara i perfekt synk och fokus måste vara fullkomligt. Men jag är inte där längre. Jag kanske är bra nog att ta en plats i laget, men jag kan inte bara vara ännu en simmare. Det är inte vem jag är.

Vill jobba inom simningen

Sprengers tid på 58,79 från VM är fortfarande ett av de tio bästa någonsin. Men nu ska han fokusera på annat i livet än simning.

– Nu får jag upptäcka livet utanför simbassängen och det är ganska nytt för mig. Men jag jobbar på ett par idéer som kanske kan göra det möjligt för mig att få stanna i simvärlden. Jag är redo för nya utmaningar.

– Just nu vill jag bara tacka alla som har varit involverade i min karriär på något sätt. Ni har alla varit en stor del i den här fantastiska upplevelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag