Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

OS-hjälten har dött: "Han hade det tufft"

Karl-Erik Nilsson fyller 90 år, år 2012
Foto: / KVP/EXPR
Karl-Erik Nilsson firar 90 år vid Malmö Brandkår
Foto: / BM BILD
Foto: / BILDPRESS

En av svensk brottnings stora har avlidit.

OS-mästaren Karl-Erik Nilsson somnade in 95 år gammal. 

– Saknaden kommer att bli stor, säger sonen Per-Axel Nilsson.

Vid sidan av storheter som Frank Andersson och Mikael Ljungberg var Karl-Erik Nilsson en av Sveriges mest meriterade brottare.

Höjdpunkten i karriären kom i London-OS 1948, då han något sensationellt tog hem guldet i sin viktklass lätt tungvikt. Karl-Erik Nilsson hade blivit svensk juniormästare i mellanvikt endast två år tidigare, och besegrade på vägen till guldet egyptiern Ibrahim Orabi i semifinalen och finländske Kelppi Gröndahl i finalen - till vardags fiskare.

Trots att svensken vann efter ett enhälligt domslut var han ödmjuk efter segern.

– Jag anser att Gröndahl vann. Jag gratulerade honom för jag trodde att jag förlorat, sa han efter OS-finalen enligt Expressens utsände.

Karl-Erik Nilsson hyllas efter sitt OS-guld i London
Foto: BILDPRESS.

"En fridfull död"

Karl-Erik Nilsson tog OS-brons i de två följande spelen – 1952 i Helsingfors och 1956 i Melbourne – och ett VM-brons i Karlsruhe 1955. Dessutom blev han svensk mästare hela sju gånger i följd. 

Nu har Nilsson avlidit vid 95 års ålder. Han tillbringade sista tiden i livet på ett äldreboende i Malmö. 

– Han gick bort i sjukdom, han var sjuklig den sista tiden. Det var en fridfull död, säger sonen Per-Axel Nilsson.

– Han var en mycket bra person. Snäll mot alla i sin omgivning. Man kunde inte tro att han var en så fruktad brottare eftersom han var så mild utanför, fortsätter han.  

"Saknaden kommer bli stor"

Karl-Erik Nilsson arbetade parallellt med sin brottningskarriär vid Malmö brandår. Vid sin 90-årsdag hyllades han vid brandkåren.

– Han började där år 1947 och jobbade ända till pensionen. Han besökte stationen till det sista och var med och såg till att det blev byggt ett museum åt kåren, säger Per-Axel Nilsson.

Hur ofta berättade han om sitt OS-guld?

– Det var inte så ofta. Han var inte skrytsam. Men han har alltid följt med brottningen. Han var ju landslagstränare på 1970-talet också. 

– Saknaden kommer att bli stor.

Karl-Erik Nilsson firar sin 90-årsdag 2012.
Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Som aktiv representerade Karl-Erik Nilsson Malmö-föreningen Enighet. 

– Det är en stor förlust. Han var en fin gammal olympier. Och utöver OS tog han ju en massa andra titlar, säger klubbordföranden Leif Almö. 

– Vi träffade honom då och då. Jag träffade honom så sent som i början av året. Det var en fantastisk man på alla sätt och vis. Han var trogen klubben och kom ner så ofta han kunde. Men de sista åren hade han det tufft. 

Porträtt på Karl-Erik Nilsson från år 1950
Foto: FOCUS PRESS

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.