Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

OS-hjälten berättar: ”Fruktansvärd ångest”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Jenny Rissveds har sedan tidigare varit öppen med sin depression. 

Nu berättar OS-hjälten för första gången om sina ätstörningar i ett inlägg på Instagram – där hon jämför sitt liv med en missbrukares.

– Viljan att hjälpa är det centrala. Det är viktigt att vi alla delar med oss, säger hon.

Mountainbikecyklisten Jenny Rissveds stod för en av de största svenska överraskningarna under Rio-OS 2016 när hon körde hem guldmedaljen.

Efter OS-guldet nominerades Jenny Rissveds till tre priser på idrottsgalan.

Hon kammade dessutom hem priset i kategorin "Årets prestation", före bland annat Sarah Sjöström som lämnade OS i Rio med hela tre medaljer.

Framgången förändrade hennes liv på många positiva sätt – men inte bara till det bättre. I flera intervjuer, bland annat i Sveriges Radios "Morgonpasset i P3" har Rissveds berättat att hon drabbades av en depression efter de olympiska spelen. 

– Jag ska vara ärlig för man behöver prata om det här. Jag har liksom tappat fotfästet och tappat bort mig själv, sa Rissveds bland annat.

Jenny Rissveds: ”Jag kunde inte sluta”

Nu väljer Rissveds att berätta att hon också drabbades av ätstörningar. I ett längre inlägg på Instagram skriver hon att hon väljer att berätta eftersom "det som inspirerar mig mest är att vara en inspiration för andra genom att sprida mina ord och erfarenheter".

"Jag är nu redo att berätta att under samma period så diagnosticerades jag också med en ätstörning. Ätstörningar var i mitt fall ännu mer tabu att prata om än en depression. Vem kunde tro att en professionell idrottare inte har kontroll över sin mat?", skriver hon.

OS-hjälten fortsätter:

”Min första erfarenhet av ätstörningar kom för tre år sen, Ångesten och skuldkänslorna var fruktansvärda. Jag försökte stoppa fingrarna i halsen flera gånger, men lyckades aldrig fullfölja. Jag började träna på extrema tider och satte upp schema för dagar då jag inte fick äta något. Något inuti mig sa att det inte var normalt, men jag kunde inte sluta. Mitt liv började likna en missbrukares”.

Hoppas kunna hjälpa andra

Jenny Rissveds fick professionell hjälp och i juni 2018 åt hon – ”för första gången på många år” – utan att känna ångest eller skuldkänslor.

Nu hoppas hon kunna hjälpa andra.

”Jag önskar att svaret på mina googlingar hade varit 'Du äter inte tillräckligt, sök hjälp'. Jag hoppas att det här inlägger kommer bli den googlingen för någon annan”, avslutar Rissveds – som hyllas av sina följare för sitt mod att berätta om ätstörningarna.

Hur kommer det sig att du delar med dig av det här nu?

– Helt ärligt så vet jag inte. Ibland går det bara inte och nu blev det så här.

Det känns självklart att dela med sig av sina erfarenheter.

– Precis som med mycket annat i livet är det upp till var och en. Känns det rätt och viktigt så är det så. Det är kanske lättare för oss som idrottare att nå ut, men det är minst lika viktigt att vi alla delar med oss. Viljan att hjälpa är det centrala, säger Jenny Rissveds.

 

 

https://www.instagram.com/p/Bowjffmncsx/?taken-by=jennyrissveds

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.