Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

OS-hjältarna omkom i tragiska flygolyckan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: MICHAEL SOHN / AP
Foto: FRANCOIS DESTOC / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: IVAN PIHUALA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: / PHILIPPE CANDELOROS FACEBOOK
Foto: PHILIPPE MILLEREAU / ALL OVER PRESS DPPI AGENCE DE PRESSE

Det som skulle bli ett fantastiskt äventyr för tio franska idrottsstjärnor blev i stället en mardröm.

Två helikoptrar krockade hundra meter upp i luften och tre av deltagarna avled.

Familjerna vill ha upprättelse – men produktionsbolaget anser inte att de gjort något fel.

Nu pågår en smutsig rättegångsprocess.

– De tog inte hänsyn till riskerna, säger mamman till ett av offren.

Det var i mars 2015. Tio franska idrottsstjärnor skulle delta i ett realityprogram som gick ut på att i två lag ta sig från vildmarken. Programmet hette “Dropped”, och startade när helikoptrar hade släppt av deltagarna i djungeln i Argentina.

Med den här säsongen var bland andra Camille Muffat, guldmedaljör i London-OS 2012, boxaren Alexis Vastine, bronsmedaljör i Peking 2008 och seglaren Florence Arthaud. 

De skulle släppas av från två helikoptrar, men något gick fruktansvärt fel. Helikoptrarna kom närmare och närmare varandra i luften – och till slut var kollisionen ett faktum.

Tio personer omkom

Från hundra meters höjd rasade de mot marken – och samtliga tio personer som fanns ombord omkom, de tre idrottarna, båda piloterna och personer från tv-programmets produktionsteam.

Camille Muffat hade under två år världsrekorden på både 400 och 800 meter frisim och tog guld på 400 meter fritt vid OS i London 2012. Hon hade haft kontakt med sin pojkvän William Forgues senast två dagar innan olyckan skedde.

– Camille var lycklig. Hon kunde inte berätta alltför mycket om vad som hände, men hon sa att det var fantastiskt. Hon ville verkligen göra det här programmet, säger han.

Nu har ett infekterat bråk blossat upp mellan de avlidnas familjer och produktionsbolaget som var ansvariga för programmet, Adventure Line Production. 

"Vi har mött en tystnad"

I mars i år, två dagar innan tvåårsdagen för olyckan publicerades ett brev  i Paris Match där de krävde att få veta vad som hänt.

“Dessa tragiska dödsfall har lämnat omkring tio barn föräldralösa, varav sju är under tio år gamla. Idag väntar vi, offrens familjer, fortfarande på rättvisa. Vi är medvetna om den tid som krävs för utredning, men under de senaste två åren har vi mött en tystnad som liknar likgiltighet från domstolen.”

Produktionsbolaget ställdes inför rätta i november månad, anklagade för att ha orsakat “dödsfall genom avsiktlig åsidosättande av en skyldighet för säkerhet eller försiktighet”.

Produktionsbolaget: "Piloten bländades"

Företaget har gjort en egen utredning av olyckan, och en försvarspunkt är att en av piloterna kan ha blivit bländad av solen innan kraschen.

– Att piloten bländades var inget produktionsbolaget kunde göra något åt, sa ALP:s advokat Cédric Fischer till franska BFM

Det är ett argument som avvisas av Bénédicte Mei, mor till journalisten Lucie Mei-Dalby, som skulle leda programmet och var ombord på en av de störtande helikoptrarna.

– Reglerna sa att de inte fick flyga närmare än 150 meter från varandra. De flög närmare för att ALP ville att de skulle synas samtidigt i bild, och de tog inte hänsyn till riskerna. De gjorde fel, sa hon till BFM.

Det fanns tre läkare på plats som undersökte olyckan och en av dem har berättat för BFM om flera underliga detaljer som kan ha legat bakom krocken. 

– Den ena piloten hade ett stödbälte för ländryggen och den andra hade glasögon med väldigt hög styrka, och han rörde sig väldigt mödosamt.

"Han hade två par glasögon"

Den bilden bekräftas av fotografer som var på plats för att filma programmet.

– Piloten såg gammal ut. Han bar två par glasögon. Det värsta var att han inte visste hur GPS:en fungerade. En person fick hjälpa honom med det från utsidan.

Familjerna vill att produktionsbolaget betalar ut 8 miljoner euro i skadestånd. Domstolen gör nu en bedömning av rättegången och domen kommer den 23 januari 2018.

Olyckan fick stor uppmärksamhet i Frankrike och internationellt. Mängder med idrottsstjärnor och den dåvarande presidenten Francois Hollande visade sitt stöd.

"Presidenten framför sina kondoleanser till de anhöriga och offrens vänner och erbjuder dem sin solidaritet", sa Hollande i ett uttalande.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.