Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

OS-guldhjältens nya liv – i kassan på Systembolaget

OS-guldhjälten Irini Merleni, 41, flydde krigets Ukraina.
Foto: OLLE SPORRONG
I dag bor hon i Haparanda i Norrbotten.
Foto: OLLE SPORRONG

OS-guldhjälten Irini Merleni, 41, flydde krigets Ukraina.

Nu jobbar hon i kassan på Systembolaget.

– Mina framgångar är ingenting jämfört med vad den ukrainska armén och det ukrainska folket gör just nu, säger hon till SVT.

15 månader har gått sen de ryska styrkorna rullade in i Ukraina och Vladimir Putin påbörjade sitt invasionskrig av grannlandet.

Miljontals människor har flytt Ukraina sen dess och en av dem heter Irini Merleni.

41-åringen, som tidigare intervjuats av Expressen i ett stort reportage om Haparanda, har en minst sagt framgångsrik idrottskarriär bakom sig och vann allt som går att vinna. Förutom EM-guld vann brottaren också tre VM-guld och den största höjdpunkten kom i Aten 2004 då Merleni stod överst på OS-pallen.

Sen ett år tillbaka lever OS-hjälten i Sverige.

För SVT Norrbotten berättar Merleni, som nu har bott i Haparanda i ett år, om sitt nya liv i Sverige och den kolossala stress som uppstod då hon, tillsammans med sin mamma och två söner, flydde hemlandet.

– Det är instinkten som får dig att överleva. Du får inte ge upp, hur jobbigt det än är, säger hon.


Irini Merleni på Systembolaget i Haparanda.
Foto: SVT
Irini Merleni tillsammans med familjen.
Foto: OLLE SPORRONG

OS-hjältens nya liv i Sverige

Irini Merleni jobbar i dag på Systembolaget i Haparanda och hjälper också till i den lokala brottarklubben Haparanda Sportklubb/Taktik (HSKT).

– Jag har många vänner i brottningscirkeln som hjälper min familj och många andra ukrainare i Haparanda. Min chef på jobbet stöttar mig och säger att jag inte bara ska tänka på kriget. Ett stöd jag verkligen känner, säger hon.

Två månader efter att de anlänt till Sverige beslutade sig hennes mamma och äldste son för att flytta tillbaka till Ukraina.

– Han (sonen) är i en svår ålder. Han är tonåring och vill ha mer självständighet men som mamma är jag väldigt orolig för honom, säger Irini Merleni.