OS-guld för Sundhage och USA

Publicerad
Uppdaterad
På rad har svenskarna misslyckats ta OS-guld.
Undantaget kom på torsdagen.
- Det här är det roligaste jag gjort och det största jag varit med om, sade USA:s förbundskapten Pia Sundhage efter finalsegern mot Brasilien, 1-0.
För henne och landslaget krävdes 120 minuter, inget vidare spel, däremot en målvakt på jakt efter revansch och ett kliniskt avslut. Sedan hade hon som aldrig fått chansen att leda Sveriges landslag tagit USA tillbaka till toppen i damfotbollsvärlden.
Det var otroligt stort för USA och Sundhage själv, särskilt som det sett ut inför OS.
- Det är en obegriplig och oväntad lycka. Jag tror aldrig jag känt något sådant här.
Förväntningarna har varit höga sedan hon tog över som förbundskapten men motgångarna har kommit på rad. Två av de viktigaste spelarna, Kristine Lilly och Abby Wambach, försvann på vägen, den ena av positiva skäl, barnafödande, den andra på grund av brutet ben.

Magnifik Marta

Trots allt tog man sig ändå till OS-final.
Där tog man sig å andra sidan ingenstans.
Det var Brasilien som dominerade och särskilt Marta. Basketstjärnan Kobe Bryant hade kommit för att se henne liksom Pelé och de liksom alla andra fick se finter och dribblingar ingen annan inom damfotbollen mäktar med.
I 72:a minuten gjorde hon med ett par vrickningar bort två amerikanskor i samma rörelse men på vänsterskottet gjorde Hope Solo en reflexräddning. Hon som petades inför förra årets VM-semifinal mot Brasilien fick nu sin personliga revansch. Då förlorade USA, nu höll Solo kvar laget ända in i förlängningen.
Där kom också ett bevis för att fotboll inte alltid är rättvist. Mittfältaren Carli Lloyds vänsterskott studsade en gång innan den gick förbi målvakten Barbara och kom att avgöra matchen. Lite senare stod också Sundhage omgiven av spelare, utan medalj men ändå glad:
- Nu lär jag få fortsätta över nästa OS. Vi ska sätta oss ned och diskutera.
- Jag förhandlade också till mig en bonus men det var bara vid silver eller guld, inte brons. När Wambach gick sönder tänkte jag: "fan vad dumt", skrattar hon.

Inget kollektiv

Pengarna var dock inte det viktigaste den här kvällen.
- Som liten fick jag inte tillåtelse att spela fotboll utan fick heta "Pelle" för att få vara med i pojklaget och trodde aldrig att jag skulle få spela professionell fotboll. Att nu få vinna OS-guld...
- Det är också otroligt viktigt för amerikansk fotboll nu när ligan ska starta igång. OS är mycket större än VM.
För Marta och de övriga brasilianskorna blev det ännu en bitter finalförlust. Förra året förlorade man VM-finalen mot Tyskland och Umeås stjärna må vara bäst i världen men hon har ännu inte vunnit något stort mästerskap. Det blev också tydligt varför.
Ingen kan ifrågasätta den individuella skickligheten hos brasilianskorna. Men när kollektivet behövde kliva fram var det i stället individualismen som tryckte på.
Efter matchen låg också spelarna en och en på planen, ensamma i sin besvikelse.
Tydligare än så kunde inte Brasiliens problem illustreras.

Tobias Österberg/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag