OS-detaljen förbryllar: ”Det är ju helt sjukt”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Stockholm kan få anordna OS 2026.

Till sin hjälp har de bland annat Åre och Falun – men tävlingarna i längdskidåkning och skidskytt är planerade att gå i huvudstaden.

Helt rätt, tycker flera av landets tunga skidprofiler.

– Det är helt sjukt att det inte finns en skidanläggning i Stockholm, säger Anders Södergren.

– Det är precis vad Stockholm behöver, säger Johanna Ojala.

I tisdags kom beskedet.

Under en konferens i Buenos Aires röstades Stockholm fram som en av tre slutkandidater att få anordna vinter-OS 2026. De övriga två: Milano och Calgary.

Och förväntningarna är höga.

– Det var ett glädjebesked och ett bevis på att det jobb som vi i Sverige har lagt ner i många år har burit frukt. Vi har presenterat ett upplägg som är socialt hållbart, ekonomiskt hållbart och miljömässigt hållbart. Det är exakt det som IOK letar efter, sa OS-bolagets vd Richard Brisius till SportExpressen. 

Stafettdamerna i skidskytte vann ett OS-silver i Pyeongchang. Om åtta år kan de få tävla på hemmaplan.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men spelen kommer inte bara att avgöras i Stockholm. Tanken är att delar av den alpina skidåkningen ska gå i Åre och backhoppningen i Falun.

Rodeln, bobåkningen och skeleton i Lettland.

Trots att Falun stod värd för skid-VM så sent som 2015 planeras längdskidåkningen att avgöras i Stockholm, på en planerad skidanläggning.Johanna Ojala: ”Jämför med Oslo”

Ett förslag som applåderas av flera av landets stora profiler inom sporten.

– Det är precis vad Stockholmsområdet behöver, men också längd- och skidskytte-Sverige i stort. Ur en nyrekryteringssynpunkt är detta positivt, då denna region är tätt befolkad och har ett stort skidintresse. Jämför med Oslo, som dominerar de nordiska grenarna, som har över 2000 km skidspår uppkörda varje vinter, säger SVT-experten Johanna Ojala.

Hon får medhåll av SVT-kollegan Mathias Fredriksson och Anders Södergren.

– Det hade varit jättehäftigt med en liten OS-by här i Östersund också. Men om man ser till att Stockholm skulle få en toppmodern skidanläggning och skidskytteanläggning så vore det väldigt positivt, säger Fredriksson.

Anders Södergren:

– Det vore helt suveränt om man kunde få en riktig anläggning i Stockholm. Det är helt sjukt att det inte finns en anläggning där man kan producera konstsnö i bara någon minusgrad. Intresset är ju enormt. Det är bara att kolla de här pluttarna till spår – det är fullsatt varje gång det är snö. Jag tycker det bästa vore att ha det i Stockholm.

Thomas Wassberg kluven till OS

Anders Södergren är överlag väldigt positiv till tanken om ett vinter-OS på svensk mark.

– Jag brinner för frågan. Jag skulle tycka det vore hur kul som helst. Jag vill ha ett OS till Sverige. Förutsättningarna är helt andra nu än tidigare i och med "Agenda 2020" och ett mycket större tänk kring hållbarhet. Det är inte alls de pengarna som det pratats om. 

– Jag känner mig ganska trygg med att det inte kommer skena i väg. Det behöver inte byggas så mycket mer än det som redan finns.

Anders Södergren var svensk fanbärare i Sotji 2014.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Samtidigt finns det en oro. Spelen i Sotji är inte bortglömda.

– Jag är mest orolig för att budskapet inte kommer ut. Det är klart att fördomarna om Sotji lever kvar. Om det var 270 eller 370 miljarder kronor, mutor och korruption. Det gäller att man kan vända det hos folket

Skidikonen Thomas Wassberg är mer kluven.

– Jag vet faktiskt inte vad jag tycker. Å ena sidan vore det så klart kul med det sportsliga, samtidigt finns ju den ekonomiska aspekten. Jag tror i och för sig att det skulle vara väldigt bra för Stockholm som stad och dess invånare, då de i dagsläget saknar flera anläggningar.Den svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson, som tog hem ett guld och ett silver under OS i Pyeongchang, välkomnar även han ett OS på hemmaplan.

– Jag är mycket positiv. Det vore en dröm att få göra ett OS på hemmaplan. Om skidskyttet skulle gå i Stockholm tycker jag också att det är bra, för vi behöver fler anläggningar i Sverige och därför skulle en skidskyttearena i Stockholm ge massor till skidskyttesporten i landet.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.