Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska svaret: ”Lider med dem”

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Norsk mardröm inför OS.

Två nya covidfall i truppen – och det svenska längdlandslaget håller andan.

– Jag lider verkligen med dem, säger landslagschefen Anders Byström.

För ett par dagar sedan kunde det norska landslaget konstatera att herrtränaren Arild Monsen testat positivt för covid-19 på flygplatsen i Oslo.

Nu kommer nästa mardrömsbesked.

Smittan har letat sig in även i damtruppen och på onsdagsförmiddagen meddelade den norska landslagsledningen att Heidi Weng Anne Kjersti Kalvå har testat positivt.

– Heidi och Anne Kjersti är isolerade på sina rum. I nuläget har vi ingen aning om hur smittan har tagit sig in i vårt landslag. Det är ovisst, säger läkaren Øystein Andersen.

Norge tvingas till en panikändring inför resan till Peking och det är i dagsläget oklart när truppen kan påbörja sin resa mot OS-staden.

Svenska svaret om mardrömmen

Samtidigt förbereder sig det svenska landslaget för att resa till Kina i morgon, torsdag.

När SportExpressen når landslagschefen Anders Byström sitter han i bilen på väg till Oslo.

– För det första vill jag säga att jag verkligen känner med den norska truppen och lider med dem. Framförallt med Heidi och Anne Kjersti .Det här har ju varit ett orosmoment länge. Varje test man gör, även om man känner sig frisk, så är man ju väldigt orolig vad det ska visa, säger han.

Hur ser läget ut i svenska truppen?

– Att vi fick igenom alla negativa i går kändes som en stor seger bara det. Men vi törs inte ropa hej än, man vet ju aldrig med den här smittan.

– Nu ska vi flyga i morgon och då gäller det verkligen att vara försiktig.

”Det blir mentalt jobbigt”

Anders Byström medger att det är en mardrömssituation inför årets olympiska spel. 

– Ja, det blir mentalt jobbigt. Alla är förberedda på att det kan ske, så man är flexibel i skallen. Men ändå..

– 95 procent av min tid senaste veckorna har tagits upp av det här, men inte ens det är skydd nog. Man vet aldrig. Jag känner ju Heidi Weng väl från min tid i Norge och hon är kanske den mest noggranna som finns inom sporten. När hon drabbas så förstår man hur stort problem det här är.

Norge genomförde sitt förläger, där Arild Monsen smittades, i Seiser Alm.

Även Sverige skulle ladda upp där, men valde i sista stund att styra om till Livigno. Detta med anledning av smittläget.

– Det var för att vi fick veta att det fanns konstaterad smitta på hotellet som vi hade bokat. Så vi var tvungna att hitta en annan lösning. Nu blev det Livigno eftersom allt annat i Seiser Alm var uppbokat.